Debat

Ny debat: Skal danskerne arbejde længere?

DEBAT: Regeringen vil hæve pensionsalderen hurtigere end aftalt. Men kan danskerne blive længere på arbejdsmarkedet? Og er det økonomisk nødvendigt? Et nyt hold af debattører tager debatten. 

Foto: Steffen Ortmann/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Andersen
Fagdebatredaktør

Danskerne lever længere, og derfor vil regeringen forsøge at samle flertal for senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Pensionsalderen står allerede til at stige gradvist i de kommende år, men i takt med den stigende levealder, ønsker regeringen nu at fremskynde processen.

Men kan danskerne blive længere på arbejdsmarkedet, før de går på pension? Er det samfundsøkonomisk nødvendigt? Hvad skal man i så fald hæve pensionsalderen til? Og hvad skal der ske med de nedslidte?

Altinget har spurgt et nyt hold af debattører. Mød dem her.

Bjarne HastrupBjarne Hastrup
Direktør og medstifter af Ældre Sagen. Bjarne Hastrup er uddannet cand.polit.

 

Jens HauchJens Hauch
Vicedirektør og cheføkonom i den fag-økonomiske tænketank Kraka. Han har tidligere været ansat i De Økonomiske Råds Sekretariat og har en ph.d. i økonomi fra Københavns Universitet.

Bo Sandemann RasmussenBo Sandemann Rasmussen
Professor i økonomi ved Aarhus Universitet. Bo Sandemann Rasmussen har været medlem af Konkurrencerådet 2005-2015; medlem af Skattekommissionen 2008-2009; bestyrelsesmedlem SFI siden 2013 og bestyrelsesmedlem af Jyske Invest siden 2015. Han har en kandidatgrad i økonomi fra London School of Economics, Ph.D. i økonomi fra Aarhus Universitet.

Erik E. SimonsenErik E. Simonsen
Underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Erik E. Simonsen har som underdirektør særligt fokus på arbejdsmarked og offentlig forsørgelse.

 

Lizette RisgaardEjner K. HolstLizette Risgaard og Ejner K. Holst
Hhv. formand og næstformand i LO. Lizette Risgaard er tidligere næstformand i organisationen fra 2007-2015. Hun har en mastergrad i offentlig administration. Ejner K. Holst har som næstformand fokus på arbejdsmarkeds- og socialpolitik. Han er uddannet elektriker og har tidligere blandt andet været forbundssekretær og områdeleder i Dansk El-Forbund.

Sofie Carsten NielsenSofie Carsten Nielsen (R)
Beskæftigelsesordfører. Sofie Carsten Nielsen har været medlem af Folketinget siden 2011 og er tidligere uddannelses- og forskningsminister. Hun er uddannet cand.scient.pol. og har en Master i europæisk politik og administration, Europakollegiet i Brügge.

Hans AndersenHans Andersen (V)
Beskæftigelsesordfører for Venstre. Har været medlem af Folketinget fra 2001-2007 og igen fra 2011. Hans Andersen er cand.merc.aud.

 

Finn SørensenFinn Sørensen (EL)
Beskæftigelsesordfører. Finn Sørensen er tidligere næstformand, 3F Industri og Service og formand, Bryggeriarbejdernes Fagforening i København. Han har været medlem af Folketinget siden 2011 og har studeret engelsk og dansk.

Bent BøgstedBent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti samt formand for Folketingets Beskæftigelsesudvalg. Han har, inden han i 2001 blev kandidat for Dansk Folkeparti, blandt andet arbejdet som landmand og skibsværftsarbejder.

Leif Lahn JensenLeif Lahn (S)
Beskæftigelsesordfører og medlem af Beskæftigelsesudvalget. Han har tidligere arbejdet som havnearbejder i Aarhus Havn, hvor han også har været tillidsmand. Han har tidligere været byrådsmedlem i både Grenaa Kommune og Norddjurs Kommune. Han blev valgt ind i Folketinget for Socialdemokratiet i 2007.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00