Pinds indsats for ytringsfrihed møder kritik: Luft med luft på

WHISTLEBLOWING: Justitsministeren iværksætter oplysningskampagne om ytringsfrihed for offentligt ansatte. Enhedslisten og Alternativet støtter op om faglige organisationers krav om bedre beskyttelse.

"I giver dem ingen hjælp og er med til at ødelægge de her menneskers liv," lød opsangen til politikerne fra whistleblower Anders Kærgaard på en konference i onsdags. Den tidligere efterretningsofficer fremlagde i 2012 videodokumentation for, at danske soldater i Irak så passivt til, mens civile blev mishandlet af irakiske sikkerhedsstyrker. Anders Kærgaard er som den eneste dømt i sagen, fordi han nægtede at afsløre, hvem der gav ham videoen.
"I giver dem ingen hjælp og er med til at ødelægge de her menneskers liv," lød opsangen til politikerne fra whistleblower Anders Kærgaard på en konference i onsdags. Den tidligere efterretningsofficer fremlagde i 2012 videodokumentation for, at danske soldater i Irak så passivt til, mens civile blev mishandlet af irakiske sikkerhedsstyrker. Anders Kærgaard er som den eneste dømt i sagen, fordi han nægtede at afsløre, hvem der gav ham videoen.Foto: Torkil Adsersen/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Politikerne i Folketinget bør indføre en bedre ansættelsesretslig beskyttelse i loven, så offentligt ansatte tør ytre sig kritisk på jobbet – såvel internt som eksternt

Bente Sorgenfrey
Formand, FTF

Reglerne er sådan set meget klare, fordi der stort set er frit slag for kritiske ytringer

Jens Peter Christensen
Højesteretsdommer og formand for Udvalget for offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger
Fakta
  • I foråret 2015 afgav et udvalg under Justitsministeriet en betænkning med en række anbefalinger til, hvordan offentligt ansattes ytringsfrihed kunne styrkes.
  • I mandags meddelte Justitsministeriet, at man vil gå videre med en oplysningskampagne om rammerne for offentligt ansattes ytringer.
  • Ministeriet vil opfordre arbejdspladserne til at vurdere, hvorledes man eventuelt kan indrette whistleblowerordninger lokalt.
  • FTF, Akademikerne, LO, Djøf, Dansk Journalistforbund og Danske Medier har nu fremlagt et beslutningsforslag, som yderligere skal styrke beskyttelsen af offentligt ansatte.

Trods flere års højspændt opmærksomhed og en stribe spektakulære sager om whistleblowers hersker der fortsat stor uklarhed om, hvad offentligt ansatte må sige uden at risikere en fyreseddel eller en tur i retten.

Det vil justitsminister Søren Pind (V) nu rette op på. Det skal ske med en styrket oplysningsindsats om rammerne for offentligt ansattes ytringsfrihed og en hjælpende hånd til de arbejdspladser, som vil oprette en whistleblowerordning.

"Det er afgørende for et velfungerede demokrati, at ansatte i for eksempel kommuner, sygehuse eller skoler føler sig trygge ved at deltage i den offentlige debat uden at frygte for deres karriere. Derfor styrker vi nu oplysningsindsatsen om ytringsfrihed på offentlige arbejdspladser, ligesom jeg vil opfordre offentlige myndigheder til at overveje, om det kan være relevant at indføre en whistleblowerordning hos dem," udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Ombudsmanden om ytringsfrihed for offentligt ansatte:

En ytring er lovlig og kan ikke rammes af disciplinære sanktioner, hvis den ansatte:

  • Gør det klart, at han eller hun udtaler sig på egne vegne
  • Ikke er meget tæt på ledelsen
  • Ikke krænker sin tavshedspligt med videre.
  • Ikke giver åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold
  • Ikke udtaler sig i urimelig grov form

'Loyalitetspligt' har ingen retlig/juridisk betydning.

Kilde: Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00