Debat

R: Nedslidte skal have en ny chance

DEBAT: Færre danskere skal slides ned af deres arbejde, og dem, der har hårde fysiske job, skal kunne få et nyt arbejde, når deres krop siger stop. Sofie Carsten Nielsen løfter sløret for Radikales nye plan.

De Radikale er klar med en arbejdsmiljøpakke, der skal sikre, at også danskere i nedslidende jobs kan arbejde længere. Beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen præsenterer hovedpunkterne her.
De Radikale er klar med en arbejdsmiljøpakke, der skal sikre, at også danskere i nedslidende jobs kan arbejde længere. Beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen præsenterer hovedpunkterne her.Foto: Kim Vadskær
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Carsten Nielsen
Beskæftigelsesordfører for Radikale 

Radikale Venstre har bedt alle os, der kan, om at give vores børn en generationsgave, så vi kan investere i deres og vores fremtid. Her er det så vigtigt at sætte streg under, at det kun gælder for dem, der stadig efter mange år på arbejdsmarkedet er fysisk og psykisk i stand til at give et nap mere. 

For vi er også helt bevidste om, at der allerede i dag er grupper på det danske arbejdsmarked, der er hårdt belastede af et nedslidende arbejdsmiljø. 

Derfor har vi foreslået at styrke seniorførtidspensionsordningen, så ældre, der har mistet den fulde arbejdsevne, får mulighed for at gå på seniorførtidspension.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Men vi kan gøre mere end det, for vi kan sørge for at skabe nogle bedre forudsætninger, så risikoen for nedslidning bliver markant mindre, fordi det både er til glæde og gavn for den enkelte og samfundet. 

Derfor har vi udarbejdet en arbejdsmiljøpakke, der målrettet sigter mod at reducere fysisk og psykisk nedslidning. 

Skal der være tale om langvarige og holdbare løsninger, er det nødvendigt med mere viden, mere forebyggelse og bedre vilkår for at trække sig tilbage efter et nedslidende arbejdsliv,

Sofie Carsten Nielsen
Beskæftigelsesordfører for De Radikale

Forskning og specifik forebyggelse
Pakken består at seks tiltag, der fokuserer på en massiv forebyggelsesindsats, fordi en senere tilbagetrækning på arbejdsmarkedet kræver et bedre arbejdsmiljø.

Helt konkret vil vi droppe nedskæringer i Arbejdstilsynet, så vi bedre kan holde øje med arbejdsskader og social dumping. Vi vil også gøre en massiv forebyggelsesindsats gennem arbejdsmiljørådgivning og særlige tilsynsindsatser, der er 20 gange så effektive som de risikobaserede tilsyn, vi har i dag. 

De forebyggelsesindsatser, vi foreslår, omfatter også en branche-specifik forebyggelsesindsats, forskning i det psykiske arbejdsmiljø samt en voldsforebyggelseskampagne, fordi vold på arbejdspladsen hvert år koster samfundet 640 millioner kroner i sygefravær, og fordi der er stort behov for at blive klogere på, hvordan psykisk nedslidning påvirker et arbejdsliv.

Branche-skel skal ikke være en barriere
Vi vil gerne gøre en indsats for bedre vilkår på det danske arbejdsmarked, men vi mangler også et redskab, der kan bruges, når medarbejdere allerede er nedslidte. 

Vi foreslår et realkompetenceværktøj (RKV), så vi bedre kan tydeliggøre de kompetencer, de nedslidningstruede kommer med og med udgangspunkt i RKV’en synliggøre de brancher, hvor der er gode fremtidige beskæftigelsesmuligheder. 

RKV’en skal altså understøtte, at ufaglærte og faglærte kompetencer bringes i spil, og at for eksempel tagdækkeren, slagteren og mejeriarbejderen kommer i beskæftigelse i nye brancher med gode jobmuligheder, fremfor at de forbliver i nedslidende job med stor risiko for, at de skal stoppe på arbejdsmarkedet som nedslidte. 

Når vi radikale siger, at vi vil investere i fremtiden, så inkluderer det også de arbejdsvilkår, danskerne fremadrettet skal arbejde under. 

Men skal der være tale om langvarige og holdbare løsninger, er det nødvendigt med mere viden, mere forebyggelse og bedre vilkår for at trække sig tilbage efter et nedslidende arbejdsliv, så mange flere får et ordentligt og værdigt arbejdsliv.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00