Regeringen afviser EL-forslag om højere løn til au pairer

BESLUTNINGSFORSLAG: I frustration over regeringens langsommelighed har Enhedslisten sendt sit eget forslag om højere løn og flere rettigheder til au pairer til afstemning i Folketinget. Regeringen afviser forslaget og vil komme med sit eget i stedet.
Foto: colourbox.dk
Jørgen Skadhede
Fakta
Enhedslistens forslag

- Danmark skal tiltræde ILO-konventionen om »domestic workers« fra 2011 med en tiltrædelsesbeslutning, der slår fast, at den danske au pair-ordning er omfattet af konventionen.

- Lommepengene skal forhøjes fra de nuværende 3.150 kr/måned, så de bringes på niveau med lønnen for en serviceassistentelev over 18 år, p.t. 5.230 kr./måned

- Værtsfamilierne skal betale au pair-personens rejse til og fra Danmark og betale for danskkurser.

- Opholdsperioden skal udvides fra maks 2 år til maks 3 år og skal ikke være bundet til en bestemt værtsfamilie.

- Au pair-personen skal være sikret betalt ferie med løn.

- Reglerne om, at au pair-personen ikke må være gift eller have børn, fjernes.

Enhedslistens tålmodighed med regeringen er løbet ud i kampen for at forbedre rettighederne for de næsten 5.000 au pairer i Danmark.

Allerede i november 2011, kort efter Thorning-regeringen kom til, lovede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at ordningen skulle ændres. I første omgang satte hun et udvalg til at se på sagen. Men et år senere er der endnu ikke sket noget, og derfor har Enhedslisten nu stillet sit eget beslutningsforslag i Folketinget. 

"Regeringen har skudt det til hjørnespark i et udvalg i Beskæftigelsesministeriet. Men vi har  ikke hørt fra Mette Frederiksen," siger arbejdsmiljøordfører Jørgen Arbo-Bæhr (EL).

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00