Regeringen går til Venstre for at redde integrationsplan

FORHANDLING: Regeringen indbyder Venstre til forhandlinger for at finde flertal for dens grundstødte integrationsplan. Løkkes tropper kræver dog ”substantielle” indrømmelser for at lægge stemmer til en ny indsats for at få flygtninge og indvandrere i job.

Regeringens integrationsplan skal efter planen – hvis den altså vedtages – træde i kraft 1. juli i år.
Regeringens integrationsplan skal efter planen – hvis den altså vedtages – træde i kraft 1. juli i år.Foto: Helle Moos
Michael Hjøllund

Vi har før haft både kontanthjælpsloft, 450 timers-regel og så videre, og når jeg kigger på tallene, er der ikke evidens for at sige, at det var en bragende succes. Til gengæld er der evidens for, at der var nogle mennesker, der blev fattige.

Henrik Dam Kristensen (S)
Beskæftigelsesminister
Fakta
Hovedpunkter i regeringens udspil 

Et jobrettet integrationsprogram for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte.

Deltagere i integrationsprogrammet skal tage et arbejde, hvis der er et at få. Hvis ikke, skal de yde mere for ydelsen. De får som noget nyt ret og pligt til at deltage i f.eks. nyttejob, løntilskud eller virksomhedspraktik. Der må højst være fire ugers pause i den virksomhedsrettede indsats efter første tilbud. 

Den enkelte skal bruge uddannelse og erfaringer fra hjemlandet.
De kompetencer, som flygtninge og familiesammenførte allerede har, når de kommer til Danmark, skal udnyttes bedre. Forslaget skal sikre en hurtig og effektiv afdækning af de nytilkomnes kompetencer og uddannelseskvalifikationer. 

Indvandrere på kontanthjælp skal i arbejde.

Regeringen vil styrke den virksomhedsrettede indsats til alle tredjelandsstatsborgere, som har modtaget kontanthjælp i mindst 6 måneder. De skal have et job. Det kan være nyttejob, virksomhedspraktik eller arbejde med løntilskud. Indsatsen gentages, hvis de fortsat er ledige, 6 måneder efter det første virksomhedsrettede tilbud er afsluttet. 

Fælles mål om job og uddannelse.

Regeringen sætter nationale mål for udviklingen frem mod 2020. Kommunernes indsats skal have et klart fokus på job og uddannelse, og derfor indgår regeringen et partnerskab med kommunerne, som skal understøtte, at de lærer af hinanden og baserer deres indsatser på viden om, hvad der virker. Samtidigt skal kommunerne have styrkede incitamenter til at få flygtninge og indvandrere i gang med at arbejde eller uddanne sig.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) rækker nu hånden ud til Venstre i et forsøg på at redde regeringens integrationsplan, der hidtil ikke har kunnet samle opbakning fra et flertal i Folketinget.

Integrationsplanen skal give ledige flygtninge en mere virksomhedsrettet jobindsats, men forslaget nyder indtil videre kun støtte fra SF. Både Enhedslisten og de fire partier i blå blok vender derimod tommelfingeren nedad.

Regeringens forslag bygger i vid udstrækning på principperne fra kontanthjælpsreformen, som i sin tid blev vedtaget med støtte fra blandt andet Venstre. 

0:000:00