Regeringen udskyder ID-kort mod social dumping

KONTROL: Lanceringen af et obligatorisk ID-kort til alle medarbejdere på landets byggepladser bliver nu udskudt til efter et folketingsvalg. Det er kompliceret at finde den rette model, siger aftalepartierne. Fagbevægelsen ærgrer sig.

Regeringen skyder en hvid pil efter at indføre obligatoriske ID-kort på landets byggepladser i denne valgperiode. Ærgerligt, siger fagbevægelsen.
Regeringen skyder en hvid pil efter at indføre obligatoriske ID-kort på landets byggepladser i denne valgperiode. Ærgerligt, siger fagbevægelsen.Foto: norden.org
Michael Hjøllund

”Det er jo ikke altid, at tingene går i det tempo, man gerne vil have det.

Finn Sørensen (EL)
Social dumpingordfører
Fakta
EU-retten spøger 

En central knast i udformningen af et obligatorisk ID-kort er forslagets forhold til EU's regler om fri bevægelighed.
EU-reglerne begrænser nemlig muligheden for at kræve ID-kort af vandrende arbejdstagere fra andre EU-lande. Det er kun i orden, hvis det løser vigtige almene hensyn til eksempelvis sikkerhed eller sundhed.

Derfor fokuserer aftalepartierne på at kalde ID-kortet for et sikkerhedskort og understreger dets betydning for at sikre et godt arbejdsmiljø på byggepladserne. Ifølge Altingets oplysninger spillede hensynet til EU-retten en vigtig rolle, da man udformede den nu droppede model for ID-kortet.

En model, der tog udgangspunkt i, hvorvidt ID-kortets ejermand er tilstrækkeligt forsikret mod arbejdsskader.

En af rød bloks markante mærkesager i kampen mod social dumping bliver nu skudt til hjørne.

Et obligatorisk ID-kort til alle medarbejdere på de danske byggepladser skulle efter planen søsættes inden sommerferien. Det skulle styrke myndighedernes tilsyn med arbejdsmiljøet og ikke mindst bekæmpe problemer med uorganiseret udenlandsk arbejdskraft.

Men den plan er nu udskudt, oplyser Beskæftigelsesministeriet til Altinget.

Dokumentation

Historien kort: ID-kort på byggepladser
I juni 2014 indgik regeringen en aftale med SF og Enhedslisten om at indføre obligatoriske ID-kort (sikkerhedskort) for alle medarbejdere på danske byggepladser.

Sikkerhedskortet skulle indeholde oplysninger om navn, arbejdsgiver, social sikring, obligatorisk arbejdsskadeforsikring og erhvervsforsikringsdækning.

Den model, som parterne indtil videre har kigget på, dækker ikke selvstændige, der arbejder på byggepladser. For fagbevægelsen er netop kontrol med selvstændige et centralt tema, da de oplever problemer med såkaldt "falske selvstændige", som er enkeltmandsvirksomheder, der arbejder under vilkår, der ikke er forskellige fra almindelige lønmodtagere.

Regeringen har nu udskudt lanceringen af ID-kortet til efter sommerferien og dermed til efter et folketingsvalg.
I mellemtiden styrkes kontrollen med selvstændige, der arbejder i byggebranchen.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00