Debat

S: Arbejdsgiverne skal løfte ansvaret nu

DEBAT: Der ligger et stort ansvar på arbejdsgivernes skuldre efter den nyindgåede trepartsaftale om integration, skriver KL-næstformand Jacob Bundsgaard (S). Det hele afhænger af deres evne til at skabe nye job til flygtningene, påpeger han.

KL’s næstformand Jacob Bundsgaard (S) anser arbejdsgiverne for at være de vigtigste aktører i spørgsmålet om integration. De skal nemlig give flygtningene job.
KL’s næstformand Jacob Bundsgaard (S) anser arbejdsgiverne for at være de vigtigste aktører i spørgsmålet om integration. De skal nemlig give flygtningene job.Foto: Pressefoto
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Bundsgaard (S)
Næstformand i KL og borgmester i Aarhus Kommune

Med 32 nye initiativer har regeringen, LO, DA og KL indgået en trepartsaftale, der skal få flere flygtninge ind på det danske arbejdsmarked.

Det er en aftale med gode muligheder, fordi den blandt andet indeholder en klar målsætning om, at flygtninge skal screenes bedre og tidligere i forhold til deres kompetencer, at de i højere grad boligplaceres dér, hvor muligheden for beskæftigelse er størst, og at de i udgangspunktet skal mødes som jobparate med et klart krav om, at de skal arbejde og forsørge sig selv og deres familie.

Men jeg må også være ærlig og sige, at ambitionsniveauet i forhold til reel jobskabelse kunne have været højere. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Det er helt afgørende for integrationsindsatsen, at virksomhederne leverer tusindvis af jobåbninger til flygtninge, fordi integrationen står og falder med tilknytning til arbejdsmarkedet.

Jacob Bundsgaard
Næstformand i KL og borgmester i Aarhus Kommune

Jeg havde gerne set, at aftalen var blevet mere forpligtende for arbejdsgiverne i forhold til at sikre reelle, ordinære job til flygtninge og gerne mange af dem. 

Det handler om at levere
Trepartsaftalen indeholder ganske vist et nyt redskab i form af en integrationsgrunduddannelse (IGU). Det er i sig selv en udmærket nyskabelse, som KL bakker op, da den kan medvirke til, at vi får integreret flere flygtninge på arbejdsmarkedet. 

Fakta
Debatpanel om integration
Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) har udråbt det til en bunden opgave at få flere flygtninge i job for at styrke integrationen.

Men hvad er de største benspænd og bedste løsninger til at sikre bedre integration på arbejdsmarkedet? Kort sagt: Hvordan får vi flere flygtninge i job?

Altinget: arbejdsmarked giver på skift ordet til følgende debattører:
  • Berit Toft Fihl, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.
  • Anette Christoffersen, integrationschef i Dansk Flygtningehjælp.
  • Martin Henriksen, integrationsordfører for Dansk Folkeparti og formand for Folketingets Integrationsudvalg.
  • Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus og formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i KL.
  • Nikolaj Wendelboe, administrerende direktør i transportkoncernen Arriva, hvor en tredjedel af de ansatte er nydanskere.
  • Sofie Carsten Nielsen, gruppeformand og integrationsordfører for Radikale.
  • Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF.
  • Marcus Knuth, integrationsordfører for Venstre.

Men det er også en ordning, som virksomhederne og organisationerne selv skal tage et ansvar for at løfte. 

Alle de gode intentioner er til stede hos både arbejdsgivere og arbejdstagere - ingen tvivl om det. Og arbejdsmarkedets parter har forpligtet sig på at levere det nødvendige antal IGU-stillinger i forhold til at sikre en markant højere beskæftigelse blandt flygtninge. 

Men det er afgørende, at de også er i stand til at levere, når det gælder reel jobskabelse.

Står og falder med nye job
Derfor har det været afgørende for KL, at aftalen indeholder en overvågning af, hvor mange ordinære job der kommer ud af IGU-ordningen.

Og lykkes det ikke i tilstrækkelig grad, må vi handle hurtigt i forhold til at justere ordningen eller etablere andre værktøjer, der tilvejebringer de ordinære job, som er den absolutte nøgle til vellykket integration.

Det er helt afgørende for integrationsindsatsen, at virksomhederne leverer tusindvis af jobåbninger til flygtninge, fordi integrationen står og falder med tilknytning til arbejdsmarkedet. 

Støttet beskæftigelse holder ikke
Langt hovedparten af jobbene skal etableres på det private arbejdsmarked. Og der skal være tale om ordinære jobs. 

Støttet beskæftigelse kan ikke være løsningen på den lange bane og slet ikke i kommunerne, som allerede i dag beskæftiger en ekstraordinært stor andel af de borgere, som har brug for en hjælpende hånd for at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Vi skal følge nøje, om det lykkes. Det er helt afgørende for at sikre sammenhængskraften, at rigtig mange flygtninge kommer i job og kan bidrage til samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00