Debat

S: Højere pensionsalder er helt skævt

DEBAT: Socialdemokratiet vil ikke være med til at tvinge hårdtarbejdende og nedslidte danske seniorer til at arbejde længere, så der kan deles topskattelettelser ud til dem, som har mest, skriver Leif Lahn Jensen (S).

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Lahn Jensen (S)
Beskæftigelsesordfører 

Vi mener, at alle danskere har ret til en anstændig pensionstilværelse, og at pensionsalderen ikke er noget man skal gå og ændre på hele tiden. Danskere skal kunne planlægge deres pensionstilværelse i god tid og de skal kunne regne med, hvad de kan få i form af folkepension og andet efter et langt arbejdsliv.

Det er glædeligt, at vi lever længere, og at mange danskere vælger at arbejde længere. Flere benytter muligheden for at opsætte deres folkepension for så at få mere i folkepension den dag, de går på pension. Vi bør gøre mere for at understøtte, at dem, der kan og vil arbejde længere, får bedre og mere fleksible muligheder for det, i stedet for at tvinge alle danskere til at arbejde længere.

Mange mennesker i 50’erne er begyndt at planlægge deres tilbagetrækning. Hvad kan de regne med nu? 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Højere pensionsalder rammer skævt
Højere pensionsalder rammer skævt, er uretfærdigt og rammer dem, som i forvejen har mindst.

Tal fra Finansministeriet viser, at en højere pensionsalder rammer de ufaglærte seniorer, som har knoklet hele livet, hårdest. De ufaglærte kan se frem til at leve markant kortere end en akademiker. En ulighed som ifølge Finansministeriets tal kun har været voksende de seneste 15 år.

Mange mennesker i 50’erne er begyndt at planlægge deres tilbagetrækning. Hvad kan de regne med nu?

Leif Lahn Jensen (S)
Beskæftigelsesordfører

Samtidig viser Finansministeriets tal, at imens seniorer kan sove roligt i Nordsjælland, hvor seks ud af de ti kommuner, hvor seniorer kan se frem til at leve længst, ligger, så ser det helt anderledes ud i landdistrikterne og i de københavnske forstæder. Her ligger ni ud af de ti kommuner, hvor 60-årige kan se frem til at leve kortest.

Udover at den ufaglærte senior mister dyrebare år af en i forvejen relativt kort pensionstilværelse, så viser beregninger fra Finansministeriet også, at forhøjelsen af folkepensionsalderen med ét år vil betyde, at en 67-årig, enlig, ufaglært HK’er, som arbejder til mindstelønnen, vil miste godt 150.000 kroner (før skat) ved, at ét års folkepension bortfalder.

Nej til højere pensionsalder – ja til mere fleksibel tilbagetrækning
Regeringen vil hæve pensionsalderen. Men skal danskerne arbejde ét, to eller tre år mere? Det kan vi ikke få svar på. Socialdemokratiet siger nej til at hæve pensionsalderen.

Vi insisterer på, at alle danskere har ret til en anstændig pensionstilværelse, og vi vil stå sammen i kampen mod en højere pensionsalder. Det er tid til at skabe ro og utryghed for danskernes pensionsalder.

Regeringen bør derfor droppe deres forslag om at hæve pensionsalderen. I stedet bør regeringen se på, hvordan vi kan styrke mulighederne for, at de, der kan og vil arbejde længere, får bedre og mere fleksible muligheder for det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Lahn Jensen

MF (S), næstformand, Statsrevisorerne, 1. næstformand, Folketingets Præsidium
10. klasse (Grenaa 1984), havnearbejder

0:000:00