Debat

S-kandidat: Lærlinge ofres for udenlandsk arbejdskraft

DEBAT: Det er en dårlig byttehandel, når lærlinge erstattes med udenlandsk arbejdskraft. Sådan lyder det fra folketingskandidat Peter Hummelgaard Thomsen (S). Virksomhederne burde fokusere på uddannelse frem for udlændinge, skriver han.

Virksomhederne burde ifølge Peter Hummelgaard (S) understøtte lærlingenes uddannelse og udnytte deres arbejdskraft i stedet for at hente den hjem fra udlandet.
Virksomhederne burde ifølge Peter Hummelgaard (S) understøtte lærlingenes uddannelse og udnytte deres arbejdskraft i stedet for at hente den hjem fra udlandet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Hummelgaard Thomsen
Folketingskandidat for Socialdemokraterne

I dag står mere end 10.000 unge og mangler en læreplads i en virksomhed. 7 ud af 10 virksomheder – ja, så mange – tager ikke lærlinge.

Da Dansk Industri for et par måneder siden afholdte sit årlige topmøde, skete det med et krav om, at det skal være lettere for virksomhederne at hente faglært arbejdskraft fra udlandet til Danmark. 

Dansk Industri vil nedsætte grænsen for, hvor meget man skal tjene for at få arbejdstilladelse i Danmark, og samtidig vil de omfatte flere jobtyper af ordningen. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Med andre ord vil virksomhederne have lov til at ansætte flere helt almindelige håndværkere til færre penge. 

Vilkårene skal være danske
Jeg vil ikke afvise, at der i virksomhederne kan være en mangel på faglært arbejdskraft. Og jeg har intet imod arbejdere, der søger til Danmark for at arbejde. 

Det er da tudetosset at springe over, hvor gærdet er lavest, i stedet for at uddanne vores unge og ufaglærte.

Peter Hummelgaard Thomsen
Folketingskandidat for Socialdemokraterne

Så længe de får en ordentlig løn og nogle gode arbejdsvilkår, og dermed ikke trykker deres danske kollegaer ned i deres vilkår, så må udenlandske arbejdere hjertens gerne komme til Danmark. 

Der er ikke nogen tvivl om, at vi i fremtiden vil have udfordringer. De næste seks år kommer vi til at mangle i hvert fald 30.000 faglærte. Mens vi har mindst lige så mange ufaglærte, som vil have svært ved at finde arbejde, fordi de mangler uddannelse og kvalifikationer til de ledige job. 

Forkert fokus
Man plejer at sige, at det giver en stakket varme at pisse i bukserne. Sådan har jeg det også lidt med det her forslag fra Dansk Industri. 

For hvorfor bruger vi i første omgang ikke kræfterne på at sikre vores unge uddannelse til at kunne fylde de jobtyper ud, som virksomhederne kommer til at mangle?

Hvorfor sørger virksomhederne ikke for at uddanne vores unge i stedet for at hente udlændinge ind på de arbejdspladser, som danske unge faglærte kunne tage? Og hvorfor sætter vi ikke endnu mere turbo på efteruddannelsesindsatsen i stedet for at hente udenlandske arbejdere til Danmark? 

Det er da tudetosset at springe over, hvor gærdet er lavest, i stedet for at uddanne vores unge og ufaglærte.

Det er på tide, at industriens virksomheder for alvor tager ansvar for manglen på fremtidens arbejdskraft. Og den eneste langtidsholdbare løsning er at uddanne flere lærlinge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00