S kræver flere penge til nyt dagpengesystem

DAGPENGE: Der skal tilføres flere penge til et nyt dagpengesystem, lyder det for første gang fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen. "Ellers er vi i Socialdemokratiet ikke med," siger hun.

Mette Frederiksen slog ved Folketingets åbningsdebat fast, at der skal bruges flere penge på et nyt dagpengesystem, hvis Socialdemokraterne skal være med i aftalen. 
Mette Frederiksen slog ved Folketingets åbningsdebat fast, at der skal bruges flere penge på et nyt dagpengesystem, hvis Socialdemokraterne skal være med i aftalen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

For første gang siger Socialdemokraterne nu, at der skal bruges flere penge på et nyt dagpengesystem. Det slår S-formand Mette Frederiksen fast under sin tale ved Folketingets åbningsdebat. 

"Vi ønsker et styrket dagpengesystem. En ny ordning, der giver bedre mulighed for genoptjening. Hvor færre skal falde ud. Det er aldrig et selvstændigt mål at bruge flere penge. Og ud fra hvad vi indtil nu har kunne erfare, er der muligheder inden for den nuværende ramme," siger hun og fortsætter:

"Men det er afgørende, at vi nu får skabt et robust dagpengesystem. På den baggrund er det vores opfattelse, at der vil være behov for yderligere finansiering. Hvordan og hvor meget må vi forhandle om. Men en samlet løsning findes næppe inden for de nuværende rammer."

Skiftende meldinger
Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger senere på måneden. Siden juni 2014 har kommissionens ti medlemmer undersøgt mulige alternativer til det nuværende dagpengesystem, der efter kommissoriet ikke må koste flere penge end i dag.

Den nye melding om, at et nyt dagpengesystem skal have tilført flere penge, er ny tale fra Socialdemokraterne. Før valget sagde daværende S-formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt, at "vi har de penge, vi har". Men nu er meldingen en anden, og den nye S-formand gør det helt klart, at hvis Socialdemokraterne skal være med i en dagpengeaftale, skal der bruges flere penge. 

"Det bør 90 mandater i Folketinget kunne finde sammen om. Ellers er vi i Socialdemokratiet ikke med," siger Mette Frederiksen. 

Søger bred aftale
Tirsdag nævnte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Dagpengekommissionen i sin tale ved Folketingets åbning. Her sagde statsministeren, at ambitionen er at finde bred opbakning til en ny dagpengeløsning, så der kan komme ro om reglerne.

Socialdemokraternes udmelding torsdag glæder Enhedslistens Pernille Skipper. 

"Jeg tror næsten, Mette Frederiksen kan gætte hvilken del af talen, vi i Enhedslisten har ventet på i årevis eller i hvert fald i meget lang tid. Nemlig at der er brug for at tilføre dagpengesystemet flere penge. Jeg vil gerne kvittere for den melding,” siger Pernille Skipper.

Lækkede oplysninger
Der er begyndt at sive informationer ud fra Dagpengekommissionen. Først blev tre mulige dagpengeløsninger lækket, og tidligere i denne uge kom det frem, at kommissionen er klar til at sænke dagpengesatsen for nyuddannede.

Og i dag kan Politiken berette om en intern uenighed i kommissionen. Kommissionens medlemmer er nemlig ikke enige om finansieringen af anbefalingerne. Fagbevægelsens repræsentanter vil angiveligt ikke gå med til, at ledige skal underlægges op til otte såkaldte karensdage om året, hvor de ikke modtager dagpenge. De vil maksimalt have tre karensdage – hvilket vil betyde en ekstraregning på 600 mio. kroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00