S: Skolepraktik-forslag er brud på velfærdsaftalen

SKOLEPRAKTIK: Regeringens forslag om skolepraktik er et alvorligt brud på hele velfærdsaftalen, mener Socialdemokraterne. Også Radikale er skeptiske.
Regeringen fremlagde mandag sit bud på antallet af skolepraktikpladser. Ikke godt nok, mener Socialdemokraterne og Radikale.
Regeringen fremlagde mandag sit bud på antallet af skolepraktikpladser. Ikke godt nok, mener Socialdemokraterne og Radikale.Foto: Colourbox
Anders Heissel

Regeringen vil pumpe 1.488 nye skolepraktikpladser ud til hungrende erhvervsskolelever uden en praktikplads, men ifølge Socialdemokraterne er forslaget et alvorligt brud på velfærdsaftalen.

LO kunne efter det sidste mandagsmøde mellem regeringen, DA og LO ikke godtage regeringens forslag, der ifølge LO reelt fjerner uddannelsesgarantien for faglærte for at finansiere en udvidelse af skolepraktik først på erhvervsuddannelsen.

Og selv om det er nu er op til forligspartierne bag velfærdsaftalen (regeringen, DF, Radikale og Socialdemokraterne) tirsdag at tage stilling til forslaget, afviser gruppeformand Carsten Hansen (S) det på forhånd.

"For det første er det en ganske alvorlig sag, at regeringen åbner for alt for få pladser for skolepraktik. Efter sommerferien mangler 5200 elever en praktikplads, men regeringen åbner kun for knap 1500 skolepraktikpladser. For det andet vil regeringen skære uddannelsesgarantien væk, så den kun gælder halve uddannelser. Man kan altså kun få skolepraktik til trin et. Det kan vi ikke være med til, og det betragter vi som et brud på hele velfærdsaftalen. Vi agter desuden at involvere både statsministeren og finansministeren, for regeringen agter tilsyneladende at sætte hele velfærdsaftalen på spil," siger Carsten Hansen.

Vi betragter det som et meget alvorligt brud på velfærdsaftalen, og hvis regeringen agter at køre det igennem uden om forligspartierne, betragter vi velfærdsaftalen som ophørt.

Carsten Hansen
Gruppeformand for Socialdemokraterne

Penge til politi - ikke til elever
Regeringen vil finde de 242 millioner kroner, som ændringerne koster, via globaliseringsmidlerne. Men også det afviser Socialdemokraterne.

"Det er meget symptomatisk, at regeringen kan finde en lille milliard kroner af to omgange til politiet og 100 milliarder kroner til nødlidende banker, men når det kommer til at finde penge til unges uddannelse, skal det finansieres via nogle aftalte midler og kun til halve uddannelser. Det bliver ikke med Socialdemokraterne, kan jeg lige så godt sige på forhånd," siger Carsten Hansen, der kalder oplægget "helt uspiseligt".

"Det ulykkelige er for alle de elever, der ikke kan få en praktikplads, men det er regeringens ansvar. Vi betragter det som et meget alvorligt brud på velfærdsaftalen, og hvis regeringen agter at køre det igennem uden om forligspartierne, betragter vi velfærdsaftalen som ophørt," siger han.

Ikke støtte fra Radikale
Også Marianne Jelved, uddannelsesordfører for De Radikale, afviser, at globaliseringsmidlerne skal betale for de ekstra pladser.

"Det er ikke meningen, at globaliseringspengene skal bruges i en krisesituation til at finansiere skolepraktik. Det bliver ikke med os," siger Marianne Jelved.

Uddannelsesordfører for Konservative, Charlotte Dyremose, mener dog ikke, at regeringen har brudt nogen aftaler.

"Jeg mener ikke, at Socialdemokraterne har ret i, at det er løftebrud, ud fra det, jeg har fået at vide fra forhandlingerne. Men jeg har ikke yderligere kommentarer før i morgen," siger Charlotte Dyremose.

Dansk Folkeparti er heller så skeptiske over for regeringens udspil, siger partiets uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe.

"Umiddelbart er vi positive ikke mindst fordi det er en midlertidig ordning. Skolepraktik er og bliver en lappeløsning, så derfor er det også vigtigt, at arbejdsgiverne tager flere almindelige elever. De duer ikke, at de gerne vil lukrere på deres arbejdskraft, når de er uddannede, men ikke vil tage dem, mens de er under uddannelse," siger Marlene Harpsøe. 

Ikke sket for gymnasierne
For LO-sekretær Ejner Holst var det nedslående at forlade forhandlingerne mandag med Bertel Haarder uden resultat.

"Jeg var så vred i morges efter forhandlingerne, at jeg sagde, at hvis det havde handlet om gymnasierne, så havde regeringen aldrig foreslået dette. For det svarer til at sige til 300 gymnasier, at eleverne kunne klare sig med 2.g, men det kunne jo aldrig ske. Og da regeringen kun vil have uddannelsesgaranti på trin et i erhvervsuddannelserne, så kan vi ikke være med. Derfor kommer der ingen indstilling fra arbejdsmarkedets parter fra morgentopmøderne, og det er vi vrede over, kede af og dybt skuffede over," siger Ejner Holst.

Regeringen har fulgt Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelsers (REU) indstilling om praktikpladser på uddannelserne til automontør, træfagenes byggeuddannelse (f.eks. tømrer) og kontoruddannelser.

"Vi er klar til en kraftig forøgelse af skolepraktikken, mens finanskrisen er på sit højeste. Men jeg vil understrege, at der er tale om en midlertidig nødløsning, som ikke må blive en sovepude for virksomhederne. Det afgørende er at få antallet af "rigtige" praktikpladser op af den bølgedal, vi oplever nu," siger undervisningsminister Bertel Haarder (V) i en pressemeddelelse.

Den seneste opgørelse viser, at 5.389 elever søger praktikplads i øjeblikket. Heraf er 2.076 i skolepraktik. Tilgangen til skolepraktik er blevet forøget med 128 procent i år. Der er i dag skolepraktik på 42 uddannelser, og nu lægger regeringen op til at lempe adgangsbegrænsningen i tre af disse uddannelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Charlotte Dyremose

Sognepræst, fhv. MF (K)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00