Skattereform: DF lurer på en aftale med regeringen

SKAT: Hvis hverken Enhedslisten eller Venstre vil lægge stemmer til regeringens skattereform, så står Dansk Folkeparti klar i kulissen. Det er en god mulighed, som vi ikke vil afskrive os, siger DF-formand Pia Kjærsgaard.
Foto: Oskar Herrik Nielsen
Jørgen Skadhede
Mens Venstre og Enhedslisten kræver markante ændringer for at sige ja til regeringens skattereform, så er tonerne mindre ultimative hos Dansk Folkeparti (DF).

"Hvis der kun er os tilbage ved forhandlingsbordet, så er det jo nærmest et tagselvbord. Det er da en meget god mulighed, som vi ikke vil afskrive os," sagde Pia Kjærsgaard med både smil på læben og glimt i øjet, inden hun gik i møde med finansministeren.

Hun kan sagtens finde tidsler i regeringens skatteudspil. Pia Kjærsgaard nævner både beskæringen af folkepensionens grundbeløb og store rentefradrag for boligejerne samt øgede afgifter.

Men tonen hos DF er mere imødekommende over for regeringen, end den er hos Venstre og Enhedslisten (EL).

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) kalder regeringens nedregulering af overførselsindkomster på i alt 3 mia. kr. for "tyveri" fra de arbejdsløse og de syge, som partiet under ingen omstændigheder vil lægge stemmer til.

Hvis der kun er os tilbage ved forhandlingsbordet, så er det jo nærmest et tagselvbord. Det er da en meget god mulighed, som vi ikke vil afskrive os.

Pia Kjærsgaard (DF)
Partiformand

V kræver større skattelettelser
Hos Venstre kræver Lars Løkke Rasmussen derimod, at regeringen giver langt større "reelle" skattelettelser end de 3 mia. kr., som regeringen altså finder ved, at dagpenge, kontanthjælp, førtidspension og efterløn skal stige mindre end planlagt.

Løkke kræver således, at nogle af regeringens milliarder fra diverse reformer af alt fra førtidspension og kontanthjælp også bliver brugt på skattelettelser.

"Vi har fået en ny regering, som, siden den kom til, har sat skatter og afgifter op med 6 milliarder kr. på otte måneder. Nu siger den så, at den vil sætte skatten ned. Det siger jeg top til. Men måden at gøre det på er ved at bringe nye penge på bordet, så danskerne oplever reelle skattelettelser. Det er perspektivløst, hvis folk bare kommer til at betale deres skattelettelse tilbage, når de går i Brugsen," sagde Lars Løkke Rasmussen, da han kom ud fra forhandlingerne med finansministeren tirsdag eftermiddag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00