Skoler: Sparekniv rammer EUD-reform

SPAREKRAV: Alene næste år vil regeringen spare 130 mio. kr. på erhvervsuddannelserne. Men det strider direkte mod de politiske målsætninger om at forbedre uddannelsen, mener erhvervsskolerne – der frygter, at det bliver sværere at tiltrække dygtige elever.

Erhvervsskolerne frygter, at det nu bliver sværere at tiltrække de dygtige og motiverede elever, som alle ellers er enige om, at der er behov for.
Erhvervsskolerne frygter, at det nu bliver sværere at tiltrække de dygtige og motiverede elever, som alle ellers er enige om, at der er behov for.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Besparelserne vil betyde, at skolerne tvinges til at spare på en række af de initiativer, der skal tiltrække flere af de fagligt dygtige og motiverede elever.

Peter Amstrup
Formand for Danske Erhvervsskoler-Lederne
Fakta
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) mente i weekenden, at besparelserne på uddannelsesområdet ikke burde komme bag på nogen, fordi det står i regeringsgrundlaget. Men det var nu ikke ligefrem, fordi regeringen skiltede voldsomt med sine planer, da regeringsgrundlaget blev offentliggjort. Her er formuleringerne:
"Det er samtidig væsentligt, at hele den offentlige sektor bidrager til at frigøre ressourcer via effektivisering. Derfor vil regeringen tage initiativ til at indarbejde et omprioriteringsbidrag i det kommunale udgiftsloft på 1 pct. om året fra 2016, og at alle større statslige driftsområder omfattes af et årligt omprioriteringsbidrag på 2 pct. fra 2016. De frigjorte midler vil blive udmøntet hen over regeringsperioden til prioriterede indsatser, ligesom regeringen vil gøre en særlig indsats for kommuner i en svær økonomisk situation."     

Regeringens planer om at gennemføre besparelser på hele uddannelsesområdet medfører, at erhvervsuddannelserne alene næste år mister 130 mio. kr. - netop som landets erhvervsskoler er i fuld gang med at implementere den store reform af uddannelserne, EUD-reformen.

Dermed spænder regeringen ben for sine egne politiske målsætninger om at forbedre erhvervsuddannelserne og dække det voldsomt stigende behov for faglært arbejdskraft, lyder det fra Danske Erhvervsskoler.

Skolerne stiller sig uforstående over for det nye politiske initiativ og frygter, at det nu bliver sværere at tiltrække flere af de fagligt dygtigere og motiverede elever, som reformen ellers skulle være med til at sikre.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00