Debat

Sofie Carsten Nielsen: Derfor vil vi hæve pensionsalderen i 2025

DEBAT: Aftalen om en senere pensionsalder skal rykkes frem, så der kan investeres massivt i børn og unges uddannelse, skriver Sofie Carsten Nielsen (R).

Foto: Kim Vadskær
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Carsten Nielsen (R)
Beskæftigelses- og uddannelsesordfører

Danskerne lever længere og længere. Det er i sig selv fantastisk. Men det har omkostninger, hvis ikke vi indretter os efter det. Færre skal i fremtiden forsørge flere.

Radikale Venstre vil fremrykke aftalen om en senere pensionsalder af to grunde: For det første vil vi investere et vanvittigt beløb i vores børn og i uddannelse til mange flere hele livet. For det andet vil vi sikre, at der bliver taget bedre hånd om de mennesker på arbejdsmarkedet, som er nedslidte eller i risiko for at blive det. Det kræver, at vi giver en generationsgave. Vi vil fremrykke den allerede vedtagne stigning i pensionsalderen fra 2030 til 2025. Vi, der kan arbejde lidt længere, skal arbejde lidt længere.

Statsministeren har tidligere kaldt vores reformkurs for ”masochisme”. Senest kalder Finn Sørensen (EL) enhver tanke om at ændre på pensionsalderen for forkastelig. Jeg vil advare imod, at vi sætter os på hænderne. Det giver ikke nogen mennesker nye muligheder.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Fokus på de nedslidte
De, der ikke ønsker at fremrykke aftalen, har jo ingen udstrakt hånd til dem, der i dag er i risiko for nedslidning? Eller til dem, der er nedslidt, både før de bliver 67 og 68 år. Det kræver penge at hjælpe dem. Penge, som flere partier ikke har. Hvis vi derimod gennemfører Radikale Venstres generationsgave, så har vi pengene til at hjælpe de nedslidte på følgende tre områder:

For det første vil vi sikre en kraftig forbedring af seniorførtidspensionsordningen. Hvis du ikke kan arbejde fuld tid og har mindre end fem år tilbage på arbejdsmarkedet, så mener vi, at du skal kunne trække dig tilbage. Det er værdigt. Det kræver en prioritering. Indtil videre har jeg kun hørt hensigtserklæringer fra de partier, der er imod en fremrykning af aftalen om pensionsalder. Ingen reelle prioriteringer.

En fremrykning af aftalen om pensionsalderen er grundlaget for at kunne investere massivt i fremtiden. 

Sofie Carsten Nielsen (R)
Beskæftigelses- og uddannelsesordfører

For det andet skal vi være bedre til at forebygge nedslidning. Vi stirrer os alt for ofte blinde på, hvad vi kan gøre for folk, når de er nedslidte. Jeg er ikke i tvivl: Vend diskussionen om. Vi bør sætte spot på, hvordan vi undgår, at folk overhovedet bliver nedslidte. Vi har lagt ti forslag til et bedre arbejdsmiljø, både fysisk og i særdeleshed psykisk, på bordet hos beskæftigelsesministeren. Og vi er i gang i forligskredsen om arbejdsmiljø.

For det tredje vil vi i Radikale Venstre grundlæggende gentænke vores efter- og videreuddannelsessystem. Målet er klart. Alle skal have mulighed for at gå nye veje og flytte sig på arbejdsmarkedet. Inden nedslidning. Det kræver evig adgang til uddannelse. Og det kræver uddannelsestilbud, der tilrettelægges fleksibelt og præcis til dig. Ikke til din arbejdsplads lige nu og her. Til dig. Du har ret til nye drømme og muligheder.

Regningen forsvinder ikke
En fremrykning af aftalen om pensionsalderen er grundlaget for at kunne investere massivt i fremtiden. Vi har ikke råd til at vente for længe. For det svarer til at tage et kviklån i børneværelset. Der følger en regning med. En regning, som du og jeg ikke skal betale, men tværtimod vores børn, der vil skulle bruge årtier på at betale af på den gæld, som vi efterlader dem.

Så kære partier: Lad os tage skeen i den anden hånd. Lad os gøre noget for dem, der allerede i dag er nedslidte eller i risiko for at blive det, og lad os investere et vanvittigt højt beløb i vores børnehaver, skoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Det kræver mod til at prioritere. Og det kræver håb og tro på fremtiden. Den er jo vores børns. Lad os give dem det bedste Danmark, vi kan. Et Danmark fuld af muligheder.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00