Debat

V: Der er kun gode grunde til at gå senere på pension

DEBAT: Hvis vi skal efterlade et velfungerende velfærdssamfund til de næste generationer, må vi tænke langsigtet. Det indebærer en højere pensionsalder, skriver Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.

Skatteordfører for Venstre Louise Schack Elholm kalder det hamrende uambitiøst, at Socialdemokraterne ikke vil være med til at forhøje pensionsalderen.
Skatteordfører for Venstre Louise Schack Elholm kalder det hamrende uambitiøst, at Socialdemokraterne ikke vil være med til at forhøje pensionsalderen.Foto: ft.dk
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Schack Elholm
Skatteordfører for Venstre

Den nye VLAK-regering vil gennemføre en pensionsreform og komme med et nyt oplæg om tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet med afsæt udspillet DK2025- Et stærkere Danmark.

I helhedsplanen har Venstre foreslået, at pensionsalderen bliver forhøjet med seks måneder. Det er en nødvendighed, fordi danskerne lever længere, end hvad vi havde forventet under velfærdsaftalen i 2006. Derfor ønsker regeringen at løse nogle af de langsigtede udfordringer, som Danmark står over for de kommende år. 

For at finansiere velfærden er det afgørende at skabe en balance mellem personer, der arbejder, og dem, der ikke gør. I dag er der knap 1,1 millioner mennesker i Danmark over 65 år. I 2050 forventes der at være 1,6 millioner over 65 år. Det er 25 procent af befolkningen. 

Tilpasningen af pensionsalderen stiller de kommende generationer bedre økonomisk og er med til at sikre velfærden. 

Louise Schack Elholm
Skatteordfører for Venstre

For at kunne opretholde velfærden er det nødvendigt at justere i pensionsalderen. Andet har vi som samfund ikke råd til.

Hængekøjeudfordringen
Hvis ikke tiltag i helhedsplanen bliver gennemført, står vi med en hængekøjeudfording efter 2030. Altså en tyve-årig periode, hvor der vil være beregningstekniske underskud, som oversiger 0,5 procent af BNP i budgetloven.

Forværringen af de offentlige finanser og hængekøjeudfordringen kommer netop af, at der over længere tid er udsigt til færre borgere i arbejde og flere på pension. Andelen i beskæftigelse har en afgørende betydning for skatteindtægter og offentlige udgifter. Derfor skal pensionsalderen øges, så den bedre følger levetidsudviklingen.

VLAK-regeringen fortsætter kursen, så dem, der kan, vil blive bedt om at blive længere tid på arbejdsmarkedet. De personer, som er nedslidte, skal selvfølgelig fortsat have mulighed for at trække sig tilbage. Tilpasningen af pensionsalderen er nødvendig for at mindske hængekøjeudfordringen og underskud i årtier.

Senere tilbagetrækning betyder også, at længere levetid og bedre helbred kommer samfundet til gavn, fordi vi har raske seniorers erfaring på arbejdsmarkedet længere. Det gør en stor forskel for vækst og beskæftigelse både frem til 2025 og efterfølgende.

Fordelingen skal være rimelig
Regeringen ønsker en mere rimelig fordeling af pensionsperioden imellem generationerne, så alle årgange skal have lige mulighed for at være på pension og efterløn i nogenlunde lige lang tid. 

Det er ikke fair, at nogle får 18 år på pension, hvor andre kun kan se frem til 15 år. Det er ikke rimeligt, at vores børn og børnebørn skal betale for det. Samtidig går det ud over det økonomiske råderum, der skal sikre den fremtidige uddannelse, sundhed og ældrepleje.

Den nye VLAK-regering vil derfor gennemføre en ny pensionsreform, som tager højde for udfordringen med den stigende levetid. Jeg har høje forventninger til arbejdet med reformen, og jeg glæder mig over en regering, der tager ansvar for Danmarks økonomiske fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00