Debat

V: Klogt og rimeligt at hæve pensionsalderen før tid

DEBAT: En højere pensionsalder er den solidariske løsning på fremtidens udfordringer, skriver Klaus Markussen (V).

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Klaus Markussen (V)
Beskæftigelsesordfører 

Ofte skal regeringen lægge øre til beskyldninger om at være usolidariske, når snakken falder på pensionsalder. Omend en højere pensionsalder i virkeligheden er den solidariske løsning på fremtidens udfordringer – men den lader vi lige stå lidt.

Økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen skrev nyligt her på Altinget om pensionsalder. Og linjen var klar: Højere pensionsalder er mere retfærdig for fremtidens generationer.

Nedslidte tvinges ikke til at arbejde
Som bekendt er der ikke indgået en ny aftale om at hæve pensionsalderen endnu, men et spørgsmål, der ofte dukker op i debatten, er ”hvad med de nedslidte?”. Til tider er påstanden endda, at Venstre ikke har noget blik for de mennesker, hvor kroppen har sagt fra.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Så lad mig én gang for alle mane de påstande til jorden. Vi har i dag et pensionssystem med rigtig gode muligheder for at trække sig tilbage. De mennesker, der har haft et langt og fysisk hårdt arbejdsliv, kan trække sig fra arbejdsmarkedet, når kroppen siger stop. Og selvfølgelig vil vi også i fremtiden sikre de gode ordninger. Så de tomme påstande om, at nedslidte borgere tvinges til at blive på arbejdsmarkedet, holder simpelthen ikke vand.

Danskerne lever længere 
Men hvorfor taler vi så overhovedet om at hæve pensionsalderen før tid? Det skyldes ganske enkelt, at danskerne lever længere, end hvad vi havde forudset med Velfærdsaftalen i 2006.

De tomme påstande om, at nedslidte borgere tvinges til at blive på arbejdsmarkedet, holder simpelthen ikke vand.

Klaus Markussen (V)
Beskæftigelsesordfører

Her aftalte vi nemlig med bl.a. Socialdemokratiet at hæve pensionsalderen, så den følger levetiden. Men nu hvor levetiden er steget hurtigere end forventet, er aldersgrænsen for, hvornår man kan gå på pension, kommet bagud.

Det betyder, at den unge generation kan se frem til 15 år på pension, mens den nuværende i gennemsnit har 18 år. Det mener vi faktisk ikke er rimeligt. Og så har jeg endnu ikke nævnt de store økonomiske konsekvenser, der er, hvis ikke vi beder dem, der kan, om at blive lidt længere på arbejdsmarkedet.

Et sagligt blik på virkeligheden 
I stedet for at smide armene over kors og sætte sig hen i hjørnet, når snakken falder på pensionsalder og arbejdsmarkedsreformer – som venstrefløjen desværre har en tendens til at gøre – mener jeg, at vi bør tage et sagligt blik på virkeligheden.

For sandheden er, at et stigende antal seniorer bliver i arbejdstøjet. Ikke fordi de er nødt til det, men fordi de ønsker det. Så lad os glæde os over, at seniorernes helbred er blevet væsentligt forbedret over de seneste år. Det skyldes selvfølgelig sundere vaner, men det skyldes også et arbejdsmarked med mindre fysisk nedslidning og bedre muligheder for at tilrettelægge arbejdet til den enkelte.

Så lad os mødes i debatten med en mere åben tilgang, hvor vi forholder os til virkeligheden uden for Christiansborgs tykke mure. Og en virkelighed, som vi bliver nødt til at forholde os til, er, at der i de kommende år går meget store generationer på pension, og relativt små generationer træder ind på arbejdsmarkedet. Hvis vi blot sidder på vores hænder og ikke tør tage ansvar, kan det ende med at blive en regning, den unge generation skal betale. Det vil Venstre ikke være med til.

Derfor tør vi godt sige højt, at vi her har en udfordring, som vi skal løse. Det er vi nødt til, hvis vi også i fremtiden skal sikre sammenhængskraften i vores samfund – og ikke mindst have råd til den velfærd, vi alle ønsker og nyder godt af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Markussen

Byrådsmedlem (V), Hillerød Kommune, Senior Business Intelligence Analyst, Arriva
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00