Høing vedrørende udkast til ændring af dækbekendtgørelsen

Formålet med revision af dækbekendtgørelsen er primært at åbne op for nye teknologier på markedet for genanvendelse af dæk. Derfor ændres anerkendelseskriterierne for oparbejdningsvirksomheder, der indføres et nyt gradueret tilskud. Her ud over er der sket mindre tilpasninger af bekendtgørelsen.


De samlede ændringer i forslaget til revideret bekendtgørelse kan opsummeres således:

  • Revision af anerkendelseskriterier §20
  • Regulering af tilskudssatser som følge af nye anerkendelseskriterier, § 22

  • Tilpasning af gebyrstruktur for dæk, § 3

  • Ophævelse af særbestemmelse for Bornholm, tidl. § 21


Revision af anerkendelseskriterierne

Den nuværende bekendtgørelse anerkender kun granulering som oparbejdningsteknologi for udtjente dæk. Set i lyset af ny viden og nye teknologier er der behov for at stille nye krav til virksomheder der genanvender dæk.

For at blive anerkendt som oparbejdningsvirksomhed skal virksomheden kunne dokumentere den grad af genanvendelse af dækkene, som virksomheden kan opnå. Genanvendelsesgraden skal være minimum 50 %. Derudover sættes der bl.a. grænseværdier for indhold af PAH og ftalater. Grænseværdierne er baseret på EU’s regler for indhold af problematiske stoffer i artikler og blødgøringsolier, (hhv. REACH entry 50 og entry 51).


Regulering af tilskudssatser som følge af nye anerkendelseskriterier

Tilskuddet til indsamling af udtjente dæk gøres uafhængigt af dæktypen, og der vil fremover kun være én tilskudssats pr. kg indsamlet dæk. Tilskudssatsen reguleres procentvis efter den dokumenterede genanvendelsesgrad for den oparbejdningsvirk-somhed, som dækkene indleveres til.


Tilpasning af gebyrstruktur for dæk

Gebyrstrukturen for dæk bliver revideret. Gebyrgruppe 1 og 2 er blevet defineret klarere ved brug af belastningsindeks, således at det fremover vil være lettere at afgøre, om et dæk tilhører den ene eller den anden gruppe. Dette vil lette både virksomheder og SKAT i deres arbejde.

Det har været overvejet at medtage regummierede dæk i tilskudsordningen, da re-gummiering bevirker, at dækket kan genbruges og derved forlænger dækkets leve-tid. Hermed ville der skabes balance, hvor regummierede dæk også ville bidrage på gebyrsiden. Det vurderes imidlertid at blive administrativt tungt. I stedet er regummierede dæk fritaget fra gebyrpligten.


Ophævelse af særbestemmelse for Bornholm

Særbestemmelse for anerkendelse af virksomheder der driver forbrændingsanlæg på Bornholm fjernes, idet bestemmelsen ikke fremmer genanvendelse



Frist for høringssvar er onsdag den 26.oktober 2016


Myndighed: Miljøstyrelsen
Type: Bekendtgørelser
Høringsfrist: 26-10-2016
Status: Igang


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget