Bekendtgørelse om opgørelse af den økonomiske værdi af en forsikringstagers produkt ved omvalg

Finanstilsynet sender hermed udkast til bekendtgørelse om opgørelse af den økonomiske værdi af en forsikringstagers produkt ved omvalg i høring. Hele udkastet kan downloades nedenfor.
 
Udkastet til bekendtgørelse om opgørelse af den økonomiske værdi af en forsikringstagers produkt ved omvalg skal erstatte bekendtgørelse nr. 796 af 26. juni 2014 om opgørelse af den økonomiske værdi af en forsikrings-tagers produkt ved omvalg.

Det fremgår af § 60a i lov om finansiel virksomhed, at såfremt et forsik-ringsselskab, der har tilladelse til at udøve livsforsikringsvirksomhed, på eget initiativ tilbyder alle eller en gruppe af sine forsikringstagere at ændre deres forsikringsaftale til f.eks. at omfatte et produkt med lavere eller ingen garantier, skal en forsikringstager, der accepterer et sådant tilbud, have overført den økonomiske værdi af sit nuværende produkt til det nye pro-dukt.

Formålet med bekendtgørelsen er at fastsætte regler for opgørelse af den-ne økonomiske værdi af en forsikringstagers produkt ved omvalg.

Formålet med ændringen bekendtgørelsen er at tilrette ordlyden, så der i bekendtgørelsen bliver overensstemmelse med definitioner og begreber som nu er gældende i bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsik-ringsselskaber og tværgående pensionskasser fra og med overgangen til Solvens II pr. 1. januar 2016.

De væsentligste ændringer i forhold til det hidtidige regelsæt er følgende:

Til § 3, stk. 1, i bekendtgørelse om opgørelse af den økonomiske værdi af en forsikringstagers produkt ved omvalg
Definitionerne er rettet, således at de i ordlyden stemmer overens med de-finitionerne i bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselska-ber og tværgående pensionskasser.

Der indsættes ny definition vedrørende ”fortjenstmargen”, der er indført ved overgangen til Solvens II og som er defineret i bekendtgørelse om fi-nansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser.

Tidligere fandtes i stk. 1 en definition af begrebet ”skyggekonto”, men da skyggekontoen ikke længere findes som begreb i bekendtgørelse om kon-tributionsprincippet, er definitionen slettet.

Til § 4, stk. 1 og § 6, stk.1, i bekendtgørelse om opgørelse af den økono-miske værdi af en forsikringstagers produkt ved omvalg
Ordlyden er rettet, således at der i ordlyden er overensstemmelse med de-finitioner i bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser.

Til § 6, stk. 2, i bekendtgørelse om opgørelse af den økonomiske værdi af en forsikringstagers produkt ved omvalg
Der er suppleret med en forudsætning om, at forsikringsselskabet har fore-taget de nødvendige anmeldelser til Finanstilsynet i forbindelse med de be-løb, der forventes overført til egenkapitalen og særlige bonushensættelser af type B.

Til § 8, i bekendtgørelse om opgørelse af den økonomiske værdi af en for-sikringstagers produkt ved omvalg
Ordlyden er rettet, således at der i ordlyden er overensstemmelse med de-finitioner i bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser.

Til § 10, stk. 2, i bekendtgørelse om opgørelse af den økonomiske værdi af en forsikringstagers produkt ved omvalg
Ordlyden er rettet, således at der i ordlyden er overensstemmelse med de-finitioner i bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser.

Til tidligere § 12, nu slettet, i bekendtgørelse om opgørelse af den økono-miske værdi af en forsikringstagers produkt ved omvalg
Denne paragraf er slettet. Den omhandlede skyggekontoen, som ikke fin-des som begreb i den gældende bekendtgørelse om kontributionsprincip-pet.

Til § 15, stk. 1, i bekendtgørelse om opgørelse af den økonomiske værdi af en forsikringstagers produkt ved omvalg
Der er indsat supplerende tekst, hvoraf det fremgår, at dekomponeringen, som beskrevet § 3, stk. 1, nr. 2, i bekendtgørelsen skal anmeldes til Finans-tilsynet.

Udkastet er desuden sendt i høring hos en række organisationer.

Finanstilsynet skal anmode om eventuelle bemærkninger til Christina H. Schipper Bjaaland senest den 11. november 2016.

Bemærkninger kan sendes pr. e-mail på [email protected] eller pr. post til Fi-nanstilsynet, Århusgade 110, 2100 København Ø, Att.: Christina H. Schip-per Bjaaland.

Bekendtgørelsen forventes at træde i kraft den 1. januar 2017.

Kontaktperson: Christina H. Schipper Bjaaland
Direkte tlf.nr.: 33 55 82 67 

Eventuelle høringssvar offentliggør Finanstilsynet her på Høringsportalen.

Finanstilsynet er en styrelse i Erhvervs- og Vækstministeriet. Fi¬nans¬til¬sy-nets pri¬mære op¬gave er at føre tilsyn med den finan¬sielle sek¬tor. Des¬uden deltager Fi¬nans¬til¬synet inden for sit an¬svarsområde i lov¬giv¬nings- og EU-arbej¬de om den finansielle sektor.

Myndighed: Finanstilsynet
Type: Bekendtgørelser
Høringsfrist: 11-11-2016
Status: Igang


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget