Høring over udkast til bekendtgørelser om lægers indberetning i forbindelse med stofmisbrugsbehandling

Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 539 af 19. maj 2014 om lægers elektroniske indberetning af behandling med heroin og metadon og Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 540 af 19. maj 2014 om lægers anmeldelse af stofmisbrugere i behandling er begge udstedt i medfør af §§ 19 og 82 i lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 877 af 4. august 2011.

Med lov nr. 656 af 8. juni 2016 om ændring af sundhedsloven, lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og forskellige andre love (Sty-relsen for Patientsikkerheds fremtidige tilsyn m.v.) er § 195, stk. 1, i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1188 af 24. september 2016, ændret, således at der nu er hjemmel til at pålægge autoriserede sundhedspersoner en forpligtelse til at give op-lysning om virksomheden til de centrale sundhedsmyndigheder m.fl. efter nærmere af sundheds- og ældreministeren fastsatte regler.

På den baggrund skal hjemmelsgrundlaget for bekendtgørelserne om lægers indberetning i forbindelse med stofmisbrugsbehandling udvides i forhold til bekendtgørelse nr. 539 af 19. maj 2014 og bekendtgørelse nr. 540 af 19. maj 2014.

Således skal sundhedslovens § 195, stk. 1, og § 273 a, som bemyndiger sundheds- og ældreministeren til i forskrifter, der udstedes i medfør af § 195, stk. 1, at fastsætte bestemmelser om bødestraf for overtrædelse af bestemmelser i forskrifterne, sam-men med autorisationslovens § 19 og § 82 fremover udgøre hjemmelsgrundlaget for bekendtgørelserne.

I forbindelse med udarbejdelsen af udkast til nye bekendtgørelser med det således udvidede hjemmelsgrundlag har Sundheds- og Ældreministeriet i samarbejde med Sundhedsdatastyrelsen og Sundhedsstyrelsen gennemgået bekendtgørelse nr. 539 af 19. maj 2014 og bekendtgørelse nr. 540 af 19. maj 2014 med henblik på vurdering af grundlaget for evt. justeringer ud over udvidelsen af hjemmelsgrundlaget.

Gennemgangen har alene givet anledning til en modernisering af straffebestemmelsernes ordlyd samt ordensmæssige og sproglige justeringer uden betydning for rækkevidden af de forpligtelser, som følger af bekendtgørelserne.
Udkastene til nye bekendtgørelser medfører således ikke forpligtelser, som ikke alle-rede følger af de gældende bekendtgørelser.

Med henblik på eventuelle bemærkninger vedlægges herefter:

  • Udkast til bekendtgørelse om lægers indberetning om lægelig stofmisbrugsbehandling med diacetylmorphin (heroin) og injicerbar metadon
  • Udkast til bekendtgørelse om lægers indberetning om ordination af afhængig-hedsskabende lægemidler som led i stofmisbrugsbehandling

Myndighed: Sundheds- og Ældreministeriet
Type: Bekendtgørelser
Høringsfrist: 08-12-2016
Status: Igang


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget