EU-politisk netværk


Altingets EU-politiske netværk er en mulighed for at møde nøgleaktører med tilknytning til den danske EU-politiske arena og erfaringsudveksle med ligesindede. 

Udover rækken af ordinære netværksmøder, der alle afholdes i Børsbygningen med tilhørende morgenmad, inviteres der i slutningen af maj måned 2017 til et særligt netværkstopmøde i ekstra behagelige omgivelser på Altingets politiske hotel, Grønbechs, i Allinge på Bornholm. Transport, forplejning og overnatning i den forbindelse er naturligvis inkluderet.

Netværkets faste mødeleder er Steen Gade, tidligere folketingsmedlem for SF og blandt andet nuværende formand for Nyt Europa og klummeskribent på Altinget. Han vil lede diskussionen på alle formiddagsmøder og være med på EU-døgnet på Bornholm.

 

Fra Østudvidelse til retsforbehold

Poul Skytte Christoffersen, tidligere EU-ambassadør og nuværende bestyrelsesformand for Tænketanken Europa

Hvor et markant flertal af danskerne støttede Østudvidelsen i starten af årtusindeskiftet, er stemningen i dag mere lunken, og beskyldningerne om velfærdsturisme præger debatten om EU. Et EU, hvor vi langt fra ser udvidelse, men retsforbehold og Brexit. Forhenværende EU-ambassadør Poul Skytte Christoffersen har været diplomat forskellige steder under hele udviklingen og vil fortælle om, hvad den europæiske sammenhængskraft betyder for Danmark og danske interesser både politisk og økonomisk set.

Børsbygningen, onsdag 18. januar 2017 kl. 9.00-12.00

 

EU og virksomhederne 

Stine Bosse, formand for Europabevægelsen

Hvad betyder EU for virksomheder? For arbejdspladser, for vækst, for udvikling og Danmarks erhvervsmæssige placering i verden? Og hvordan skal danske virksomheder og organisationer, der investerer i EU-indsats, nu begå sig i et EU-skeptisk klima? Tidligere erhvervsleder og formand for Europabevægelsen Stine Bosse ved, hvad EU betyder for erhvervet og de konkrete virksomheder og kan fortælle om det nuværende europæiske klima for danske virksomheder og organisationer.

Børsbygningen, tirsdag 28. februar 2017 kl. 9.00-12.00

 

Læren fra Brexit og danske konsekvenser

Bjarke Møller, direktør i tænketanken Europa, og Birger Riis Jørgensen, tidl. dansk ambassadør i Storbritannien

Storbritannien og Danmark har længe haft et omfattende eksportsamarbejde, især i kraft af EU's muligheder. Bjarke Møller ville afdække forholdene og konsekvenserne ved Brexit, og Birger Riis Jørgensen vil byde ind med sine egne refleksioner fra sin tid i Storbritannien og sine forventninger. Her vil vi diskutere, hvilke betydninger det har for både dansk EU-skepsis, fremtidige EU-forhold og handel.

Børsbygningen, onsdag 17. maj 2017 kl. 9.00-12.00 

 

Altingets årlige EU-døgn - Grønbechs Hotel den 24. august 2017
Netværkets årlige topmøde finder sted på Grønbechs Hotel i Folkemødets hjemby, Allinge på Bornholm. Omringet af vand og natur får du gennem et døgn mulighed for at møde og diskutere med flere af landets vigtigste aktører. For at give de bedst mulige betingelser for at netværke med med- og modspillere suppleres det faglige program med en dejlig bornholmsk middag i hotellets spisestue og et besøg i hotelbaren, 'Øltinget'.

Program:

  • Fly fra København til Bornholm og transport til Grønbechs Hotel, Allinge
  • Velkomst og indlogering på hotellet
  • Indlæg ved Alex Bamford, viceambassadør på Den Britiske Ambassade i København
  • Indlæg ved Christel Schaldemose (S), MEP
  • Fælles frokost
  • Indlæg ved Gert Tinggaard Svendsen, professor, Aarhus Universitet
  • Indlæg ved Kasper Ernest, EU-chef, Dansk Erhverv
  • Debat med Gert Tinggaard Svendsen og Kasper Ernest
  • Fælles middag med bornholmske råvarer i hotellets egen 'Spisestuen' og 'Øltinget'
  • Overnatning med efterfølgende veltillavet morgenmad og transport hjem

 

Danske og britiske interesser

Alex Bamford, viceambassadør på Den Britiske Ambassade i København

Det er ikke til at komme udenom, at Brexit har været et af de helt store emner på den internationale dagsorden og senest i forbindelse med det overraskende britiske valg. Nu står vi over for et par år med forhandlinger, hvor ingen ved, hvad det vil munde ud i. Danmark og Storbritannien har længe haft et omfattende samarbejde, og eksperter spår, at Brexit også har store konsekvenser for Danmark. Hvor overlapper danske og britiske interesser, og hvad er ambassadens vigtigste opgaver i formidlingen af disse?

 

EU og lobbyisterne

Christel Schaldemose (S), MEP

Hvordan er danske organisationer og virksomheder til stede i Bruxelles, og hvad er hendes erfaringen med interaktionen med disse? Christel Schaldemose er en af de længst siddende danske MEP'ere og vil fortælle om brugbarheden af danske lobbyister i EU-systemet og do's and don'ts.


Skal lobbyisme reguleres? 

Gert Tinggaard Svendsen, professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Skal lobbyisme reguleres i EU? Ja, mener professor Gert Tinggaard Svendsen, og påpeger, at frihandelsorienterede lande som Danmark har en interesse i en reguleret interessevaretagelse. Gert Tinggaard Svendsen fortæller om sin forskning og præsenterer sine anbefalinger til en regulering af EU-lobbyismen og fremgangsmåden for lobbyister. Efterfølgende lægges der op til diskussion mellem ham og EU-chef i Dansk Erhverv, Kasper Ernest.

 

Lovgivere og lobbyister - gensidig gavn

 

Kasper Ernest, EU-chef i Dansk Erhverv

Dansk Erhvervs EU-chef i Bruxelles har tidligere gået til kamp på, at lobbyismen i EU allerede er reguleret nok. Kasper Ernest er placeret i Bruxelles og mener, at lobbyister i EU's centrum er nødvendigt, fordi lovgivningen typisk rammer virksomhederne direkte - og derfor er den form for lobbyisme gensidigt gavnligt for lovgiverne og interessenterne. Han vil give eksempler på konkrete sager, hvor samspillet mellem lovgivere og danske lobbyister har været gavnligt, og vil tage diskussionen op med oplægsholder Gert Tinggard Svendsen.

Grønbechs Hotel, Allinge, Bornholm, torsdag 24. august 2017 inkl. overnatning

 

 

Europæiske muligheder, lokale fordele

Niels Højberg, stadsdirektør i Aarhus Kommune

Aarhus har i år været udnævnt som europæisk kulturhovedstad 2017. Hvad har opmærksomheden og EU-midlerne gjort for Aarhus? Hvordan skaber EU lokale muligheder og hvordan får vi mest muligt ud af tilbuddene på lokalt niveau? Den øverste direktør i Aarhus Kommune vil fortælle om, hvordan K2017-projektet har understøttet det globale arbejde og relationen til EU.

Børsbygningen, tirsdag 24. oktober 2017 kl. 9.00-12.00

 

 

Med forbehold for ændringer.

Navnenyt

Se flere »