Netværk om Public Affairs 2017


Lobbyisme er kunsten at påvirke og varetage kommercielle og politiske interesser. Public Affairs udøves i dag på en lang række platforme, men i centrum står stadig den rigtige fornemmelse for kontakt, menneskelige egenskaber og ikke mindst timing i samspil med myndigheder, virksomheder og organisationer.


Disciplinen Public Affairs er ikke ny, men er stadigt stigende og virksomheder indser i stigende grad vigtigheden af at have politiske medarbejdere ansat. Mange virksomheder og organisationer gør opmærksom på deres interesser gennem offentligheden, kampagner og medier, men hvordan flyttes magt og politiske beslutninger reelt? Hvem ansætter man, hvordan opruster man, og hvor ligger magten til at beskytte sine egne interesser egentlig?


Altingets nye netværk sætter fokus på, hvordan virksomheder, organisationer og bureauer bedst bedriver interessevaretagelse, og hvordan politikere og embedsværket mener, man befærder sig. Igennem fem møder årligt sætter vi spot på metoder, cases og eksempler – fire afholdes i Børsbygningen i København og ét på Grønbechs Hotel på Bornholm. Transport, forplejning og overnatning i den forbindelse er naturligvis inkluderet.


Til hvert møde inviterer vi interessante nøgleaktører på området – embedsmænd, politikere og andre erfarne eksperter – til at komme med sit syn på en relevant problemstilling eller egne erfaringer, der lægger op til refleksion og personlig erfaringsudveksling. Første års program ligger nu klart.

 

Lobbyismens regulering i Danmark

Jens Klarskov, adm. direktør i Dansk Erhverv

Det danske erhvervslivs interesser er stærkt repræsenteret i både Danmark og EU gennem Dansk Erhverv. Jens Klarskov har været ansat i flere danske interesseorganisationer de seneste 30 år og kender om nogen til vilkårene for danske lobbyister, gennemslagskraft og udfordringer, også i forhold til eksempelvis Bruxelles. Han vil med udgangspunkt i egne erfaringer og best cases fortælle om, hvordan man bevæger sig blandt politikere som direktør i en af Danmarks største interesseorganisationer.

Børsbygningen, fredag den 20. januar 2017 kl. 09.00-12.00


 

Politiserede embedsmænd og balance i centraladministrationen

 

Martin Præstegaard, departementschef i Finansministeriet

Det er et grundprincip, at der bør være et skarpt skel mellem embedsmænd og politikere. Embedsmændene beskyldes dog ofte for at være politiserede. Hvad sker der i det politiske system, hvis dette er tilfældet, og hvordan skal man tilpasse sig som interessent? Departementschef Martin Præstegaard vil fortælle om, hvordan centraladministrationen undgår dette og balancerer mellem offentlighed og politikere.

Børsbygningen, mandag den 13. marts 2017 kl. 09.00-12.00

 

Europæisk interessevaretagelse

        

Marianne Lynghøj Pedersen, fhv. kontorleder, Venstre i Europa-Parlamentet, særlig rådgiver for udviklingsminister Ulla Tørnæs (V)

Med flere års erfaring som kontorleder af Venstres delegation i Europa-Parlamentet og sin nuværende stilling som særlig rådgiver for udviklingsministeren, forstår Marianne Lynghøj Pedersen sig på kunsten at trænge igennem til politikerne med sin sag. Marianne Lynghøj Pedersen guider til en vellykket lobbyindsats i EU-systemet og hvordan, det spiller sammen med dansk politik.

Børsbygningen, torsdag den 1. juni 2017 kl. 9.00-12.00

 

Altingets årlige netværksdøgn - Grønbechs Hotel tirsdag den 5. september 2017

Netværkets årlige topmøde finder sted på Grønbechs Hotel i Folkemødets hjemby, Allinge på Bornholm. Omringet af vand og natur får du gennem et døgn mulighed for at møde og diskutere med flere af landets vigtigste aktører. For at give de bedst mulige betingelser for at netværke med med- og modspillere suppleres det faglige program med en dejlig bornholmsk middag i hotellets spisestue og et besøg i hotelbaren, 'Øltinget'.

Program:

  • Fly fra København til Bornholm og transport til Grønbechs Hotel, Allinge

  • Velkomst og indlogering på hotellet

  • Formiddagsmøde og indlæg ved Kim Mortensen, Dansk Fjernvarme

  • Fælles frokost

  • Indlæg ved Ib Byrge Sørensen, Rud Pedersen

  • Indlagt tid til eventuelle eksterne møder for deltagerne på Bornholm. Altinget sørger for transport på øen

  • Fælles middag med bornholmske råvarer i hotellets egen 'Spisestuen' og 'Øltinget'

  • Overnatning med efterfølgende veltillavet morgenmad og transport hjem

 

Private interesser og de ideologiske embedsmænd

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme har for nyligt markant oprustet i deres indsats for interessevaretagelse for at opnå lydhørhed og er rykket til København for at nå Christiansborg og embedsværket. Kim Mortensen har som direktør kritiseret de "ideologiske embedsmænd" og hvordan det er blevet sværere at have noget at skulle have sagt, når embedsværket gang på gang opruster og blokerer for politiske interesser. Hvis embedsværket er fjenden, hvordan kan kampen så vindes?

Grønbechs Hotel, Allinge, Bornholm, tirsdag den 5. september 2017 inkl. overnatning

 

Den nyudklækkede lobbyists bagage

Ib Byrge Sørensen, seniorrådgiver i Rud Pedersen og tidl. departementschef

Den mangeårige departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Ib Byrge Sørensen, er nyligt rykket ud af centraladministrationen og til Public Affairs med fokus på fødevarepolitik. Hvordan ser han det politiske områder fra begge sider, og hvordan udnytter man sin faglige ballast til ens allerstørste styrke fra det offentlige til det private?

Grønbechs Hotel, Allinge, Bornholm, tirsdag den 5. september 2017 inkl. overnatning

 

Fra minister til Public Affairs udefra

Debat med Gitte Lillelund Bech, Lars Barfoed og Ole Sohn - tidligere ministre fra hhv. Venstre, Konservative og SF

Flere politikere og tidligere ministre ser man rykke til de store interesseorganisationer eller Public Affairs-bureauer. Nogle kritiserer "svingdøren" og anbefaler en karensperiode, mens andre fremlægger, at de tidligere politikere medbringer en uvurderlig erfaring, som deres politiske fortid ikke nødvendigvis kompromitterer. Tre tidligere ministre, der alle efterfølgende har været ansat inden for Public Affairs, fortæller om deres erfaringer, sammenligner folketingspolitik med interessevaretagelse og bliver udfordret på, om der er problemer i jobskiftet.

Børsbygningen, fredag den 17. november 2017 kl. 9.00-12.00 

  

Med forbehold for ændringer

 

Om Altinget

Altinget er et prisvindende, privatejet, politisk neutralt netmedium grundlagt i januar 2000 med en af de største redaktioner på Christiansborg i ryggen. Vi udgiver 20 fagpolitiske nyhedsportaler og er blandt de mest citerede politiske medier i Danmark. Dertil kommer to gratis netaviser (en med overblik over dansk politik og en om civilsamfundet), to årlige magasinudgivelser samt flere konferencer. Efter stigende efterspørgsel fra vores læsere udvidede vi i 2016 vores online-platform med fysiske netværk, hvor medlemmerne bliver bundet sammen i eksklusive netværksgrupper med fokus på nichepolitiske problemstillinger. Vi kalder det den politiske ARENA, fordi man mødes om aktuelle, centrale politiske emner i et fælles og fortroligt rum.