Debat

Aleqa Hammond: Denne gang vil Grønland ikke blindt lade sig bruge

DEBAT: Den tid er forbi, hvor Grønland blindt lader sig bruge af fremmede magter. Statsministeren bør svare på, hvad der foretages på Thulebasen for millioner, skriver Aleqa Hammond (NQ)

Tiderne har skiftet siden Den Kolde Krig, og det må statsministeren erkende, skriver Aleqa Hammond. 
Tiderne har skiftet siden Den Kolde Krig, og det må statsministeren erkende, skriver Aleqa Hammond. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Aleqa Hammond (Nunatta Qitornai)
Medlem af Folketinget

Da jeg for nogle måneder siden brugte Folketingets spørgetid til at forsøge at få statsministeren til at forklare, præcis hvilke omlægninger det er, der for tiden foretages på Thulebasen for millioner af dollars, svarede han ikke på spørgsmålet.

I stedet brugte han sin svartid på at forklare, hvor glade vi skulle være for, at USA har os under sine beskyttende vinger. Det er jeg sådan set ikke uenig med statsministeren i. Vi hører til den vestlige verden, er glade for at være en del af Nato og det, vi alle forstår ved den frie del af kloden.

Men det var bare ikke det, jeg spurgte om. Det, jeg ønskede at vide, og som statsministeren åbenbart ikke vil oplyse om, er, hvad mit land for tiden bliver brugt til rent militært. For sporene skræmmer, og meget tyder på, at vi er på vej ind i en ny kold krig. Denne gang med nye spillere som Kina og Iran på banen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Sidst lagde man atomvåben under isen 
En kold krig, der ligesom sidste gang kommer til at involvere Grønland og gøre vores land til en potentiel militær slagmark. Sidst det skete, vidste vi stort set ingenting. Der var atomvåben både på landjorden og over vores hoveder, vi intet fik at vide om, før nogle af dem faldt ned i vores fjord.

Der var et hemmeligt projekt under vores indlandsis, der ville have gjort hele landet til et nukleart mål i en ny verdenskrig. Der var radarer og varslingsstationer, hvis arbejde vi ikke vidste noget om.

Vi kan ikke bare sidde passivt og lade andre magter potentielt bringe vores land og vores befolkning i fare.

Aleqa Hammond
MF

Til gengæld ved vi nu, at alt denne aktivitet har medført et omfattende miljøproblem for os, fordi der aldrig er blevet krævet en reel oprydning efter disse aktiviteter. Alt det må ikke gentage sig. Men der begynder desværre at tegne sig et billede, som peger i en anden retning.

Mens de internationale traktater om våbenkontrol en efter en bryder sammen, stiger oprustningen. Også i Arktis. Og på trods af gode udsagn om, at alle ønsker en fredelig udvikling i det arktiske område, så kommer det ene lille signal efter det andet om, at det ikke kun er russerne, der er i fuld gang med at opruste i Arktis.

Amerikansk oprustning rejser spørgsmål 
Ja, Forsvarets Efterretningstjeneste går i deres sidste rapport endda så vidt som til at antyde, at dele af russernes oprustning faktisk skyldes bekymringen for den oprustning, USA allerede har foretaget i Arktis.

For mens den danske og grønlandske offentlighed fyldes med historier om russisk oprustning og kinesiske trusler af både økonomisk, teknisk og militær art, så har USA i årevis været i gang med at opruste på både Thulebasen med blandt andet missilskjoldet, i Alaska med genoprettelse af arktiske flådeenheder og i rummet med våbenbærende satellitter.

Det sidste blev klart for kort tid siden, da det blev afsløret, at Norge i al hemmelighed havde indgået en aftale med USA om at placere amerikanske våben i norske satellitter, der skulle opsendes i det arktiske luftrum.

Efterfølgende har Trump erklæret, at han vil genoplive Reagans gamle Star Wars-projekt ved at gøre brug af sensorer og våben i rummet, og offentligt erklæret rummet for "et nyt domæne for krig". Det var i lyset af denne udvikling og Trumps gentagne krav om at nyt "rumværn", at jeg fandt, det ville være interessant for os at få at vide, hvad der faktisk foregår på Thule Air Base i disse år.

Drypvis information fra amerikanske medier
Det, vi allerede ved, er, at basen fra at udføre en ren varslingsfunktion i forhold til mulige angreb nu er ændret til at være en direkte operativ del af styresystemet i missilforsvaret. Det ved vi ikke, fordi den danske regering har oplyst om det, men fordi en tidligere leder af basen stolt har fortalt det til amerikansk presse.

Og sådan drypper oplysningerne ned her og der, men bare ikke fra den danske regering, der blot forsikrer os om, at vi skal være glade for USA.

Sidst med ikke mindst i en kronik i Berlingske Tidende af forsvarsminister Hjort Frederiksen, hvor han efter sin deltagelse i forrige uges sikkerhedskonference i München gør det iskoldt klart, at Danmark vil følge USA til verdens ende.

Man må så bare håbe, at det ikke faktisk bliver det sted, USA fører os alle hen, og at de ikke lægger netop den destination i Grønland, med nye hemmelige tiltag, baser og bombetiltrækkende aktiviteter.

For ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste er det netop, hvad der vil ske, hvis Grønland accepterer det tilbud fra USA's forsvarsminister, der kom i efteråret, om at støtte udbygningen af lufthavne i Grønland, vel at mærke såfremt de også får indbygget en militær funktion, som USA kan bruge.

Læs også

Netop en sådan aktivitet er præcis det, Rusland frygter, og konstant vil være klar til at give et gensvar på, ifølge den danske efterretningstjeneste. Grønland kan takke Forsvarets Efterretningstjeneste for disse klare budskaber, inden landet skal tage stilling til USA's tilbud.

De kom jo ikke fra den danske regering. Så det er åbenbart fra USA's egne repræsentanter, vi skal forvente at få de mest tydelige oplysninger om, hvad vores eget land bliver brugt til i forbindelse med den oprustning, der desværre bliver mere og mere omfattende. Men lytter vi til signalerne?

Grønland har krav på information
Hvis vi skal have den mindste chance for selv at få indflydelse på oprustningen i vores land, er det nu engang ikke nok, at Danmark blot fortæller os, hvor glade vi alle skal være, for at USA er vores ven og beskytter.

Der er få i Grønland, der ikke har et udmærket forhold til USA. Det blev solidt grundlagt under Anden Verdenskrig, og vi er vel vidende om, at det er USA og ikke Danmark, vi skal håbe på i en krigssituation. Men for Nunatta Qitornai er det lysende klart, at vi bliver nødt til helt konkret at vide, hvad der foregår, og hvad der planlægges i forhold til den udenlandske militære brug af vores land.

Vi befinder os i en ny tid, og Grønland har med selvstyret taget ansvaret for vores eget land. Vi kan ikke bare sidde passivt og lade andre magter potentielt bringe vores land og vores befolkning i fare.

Det er muligt, at vi ikke har overtaget forsvarsområdet, men det betyder ikke, at vi blindt skal finde os i at blive brugt af fremmede krigsmagter uden så meget som at blive ordentligt orienteret, mens de danske ministre rejser rundt og takker og bukker.

De tider er forbi, og det ville klæde statsministeren at indse det og handle derefter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aleqa Hammond

Fhv. MF (NQ)
HF (Nordgrønlands Gymnasium 1989), teachers education (Artic College)

0:000:00