10. december: Hans Christian Schmidt

JULEKALENDER: Musik er livets medicin. Sådan siger Hans Christian Schmidt (V) i dagens julekalender-interview, hvor han fortæller om sin passion for musik og familie.

"Arbejdet skal gøres i hverdagen. Det hjælper ikke, at vi kun arbejder ved tilfældige højtider og tilfældige lejligheder," siger Hans Christian Schmidt (V).
"Arbejdet skal gøres i hverdagen. Det hjælper ikke, at vi kun arbejder ved tilfældige højtider og tilfældige lejligheder," siger Hans Christian Schmidt (V).Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Frederik Marker Hansen

Hvorfor gik du ind i politik?
Det enkelte svar er, fordi jeg ikke kan lade være. Men jeg tror faktisk, at jeg skal længere tilbage. Min mor blev alene, da min far døde. Vi boede på et husmandssted, og her lærte jeg noget om livet. Jeg begyndte at interessere mig for, hvordan tingene hang sammen. Senere gik jeg ind i Venstres Ungdom, og jeg var også med i elevrådet på skolen. Men nu er det ikke sådan, at man bare går ind i politik. Det er en sjov sproglig vending. Det eneste, man kan gøre, er at opstille. Jeg har været så heldig, at der er mange mennesker i det område, hvor jeg er fra, som har hjulpet mig med det. Det er jeg dybt taknemmelig for.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Anders Fogh Rasmussen (V) er den politiker, som virkelig har inspireret mig. Jeg mødte ham første gang ved et møde i VU. Der kom mange VU’er for at snakke med ham, og han havde tid til alle. Det kan jeg godt lide ved ham, og det har jeg taget med mig. Den gamle borgmester i Vojens, Nis Mikkelsen, har også inspireret mig meget. Han er 17 år ældre end mig, og han lærte mig, hvordan du arbejder med politik: Hvordan gør man tingene, og hvordan du får embedsapparatet til at arbejde.

Jeg kobler af, når jeg spiller musik. Musik er livets medicin. Jeg tager også ud og laver noget, der hedder livskvalitet og musik.

Hans Christian Schmidt (V)
Folketingsmedlem, Venstre
Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
Respekt er et underligt ord, som jeg ikke har det så godt med. Jeg har mange gode kolleger, og en af dem er Orla Hav (S), som kommer fra Nordjylland og er tidligere amtsborgmester. Jeg kender ham fra IPU (Interparlamentarisk Union), hvor jeg er formand. Vi er på samme alder, men er fra hvert sit parti. Han har nogle gode værdier, og det kan jeg godt lide ved ham.

Fakta
Hans Christian Schmidt, født 25. august 1953, søn af landmand Ingrid A. Schmidt og landmand Holger Schmidt.

Hans Christian Schmidt er medlem af flere udvalg og er formand for:
- Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse.
- Udvalget for Småøer.
- Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Han er uddannet lærer ved Haderslev Seminarium i 1977.

Kilde: ft.dk
Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Er du stadig i politik om fem år?
Det afgør vælgerne i Sydjylland. Jeg kan godt tænke mig at fortsætte, og jeg opstiller igen. Jeg er 61 år, og det er en af de bedste aldre, man kan have i politik. Jeg har fået det ind under huden, har erfaringen og kendskabet samt netværket. Jeg håber, jeg er i politik, men det er nogle andre, der kommer til at afgøre det.

Hvad gør du for at koble af?
Jeg kobler af, når jeg spiller musik. Musik er livets medicin. Jeg tager også ud og laver noget, der hedder livskvalitet og musik. Her spiller jeg klaver, mens deltagerne synger. Jeg fortæller dem anekdoter – ikke om politik. Det er berigende. I min familie spiller vi også vidensspil. Det har vi gjort, siden børnene var små, og så snart vi er samlet, spiller vi altid. Det gælder faktisk også min gamle mor, som næsten er 94 år. Hun skal have læst spørgsmålene op, men hjernen fejler ikke noget. Jeg kan også lide at lave mad sammen med junior.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Jeg kan lige så godt være ærlig og sige, at jeg ikke rigtig når at læse bøger. Det gør jeg ikke, fordi jeg læser meget faglitteratur, henvendelser og rapporter. Jeg har dog læst bogen ”Slagtebænk Dybbøl” (Tom Buk-Swienty, 2008‎). Da jeg er historisk interesseret, synes jeg, den er ret spændende. Jeg gør hellere andre ting, når jeg har fri. Jeg lytter til musik og ser en god film. Det holder jeg meget af. Her vil jeg vælge Døde Poeters Klub (Peter Weir, 1989, red.). Den er fantastisk.

Har du et motto?
Arbejdet skal gøres i hverdagen. Det hjælper ikke, at vi kun arbejder ved tilfældige højtider og tilfældige lejligheder. Mottoet dækker også over, at jeg tager ud og snakker med folk, som eksempelvis skal leve med de love, jeg laver. Jeg mener, man skal være i direkte kontakt med dem, man repræsenterer.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Det er havneloven. Den er god, fordi jeg vendte den normale politiske fremgangsmåde på hovedet. Vi fandt nogle mennesker, som alle blev påvirket af loven. Vi satte dem alle sammen i et udvalg, hvor jeg holdt et møde med dem i starten, hvor de fik et år til at lave en havnelov. De afleverede en hel ny havnelov, som vi gennemførte. Det er det bedste, jeg kan huske, vi nogensinde har lavet. Hvorfor? Den bærer det i sig, at den er lavet og udarbejdet af dem, der senere skal leve med den. Det er især arbejdsmetoden, jeg kan lide.

Har du en favorit tv-serie?
Jeg har ikke en tv-serie, som jeg ser. Men jeg kan godt lide Matador. Det er mere, fordi der er så mange gode skikkelser i serien. Den har også noget musik, jeg holder af. Jeg ser mest film, hvis jeg ser noget.

Hvad er det bedste eller mærkeligste, der er sket for dig i 2014?
Det bedste er, at min nære familie lever og har det godt. Jeg er et familiemenneske.

Hvad ser du mest frem til i 2015?
I 2015 håber jeg, at min familie vil have det godt. Det er jo ikke sådan, at ingen bliver ramt af sygdom eller andet, men en ting er, at man bliver ramt af noget, og noget andet er, hvis man kan håndtere det og leve med det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Christian Schmidt

MF (V), fhv. miljø-, fødevare-, transport- og bygningsminister
lærer (Haderslev Seminarium 1977)









0:000:00