11. december: Mette Hjermind Dencker

JULEKALENDER: Dansk Folkepartis Mette Hjermind Dencker er inspireret af Venstres tidligere transportminister Hans Christian Schmidt, fortæller hun i dagens kalenderinterview, hvor hun også fortæller om sin bedste juletradition. 

Mette Hjermind Dencker er gift med Mikkel Dencker, som også sidder i Folketinget for Dansk Folkeparti. 
Mette Hjermind Dencker er gift med Mikkel Dencker, som også sidder i Folketinget for Dansk Folkeparti. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix
Cecilie Gormsen

Hvorfor gik du ind i politik?

Der har altid været uretfærdigheder i vores samfund, som jeg har ønsket at bekæmpe. Da jeg fik stemmeret, satte jeg mig for at finde ud af, hvad de forskellige partier stod for, og jeg startede med at undersøge partilederne. På det tidspunkt var der kun to partiledere, der talte i et klokkeklart sprog til befolkningen. Det var Pia Kjærsgaard og Mimi Jacobsen. Da jeg læste de to partiers værdier, fandt jeg frem til, at Dansk Folkeparti virkelig repræsenterede det, jeg havde i mig.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Hans Christian Schmidt fra Venstre. Han er sympatisk, dejlig og jovial. Som politiker er jeg meget imponeret over ham. Hvis jeg synes, der er noget, som er svært, komplekst, og som jeg ikke kan forstå, så er jeg altid gået til Hans Christian, for han har en helt fantastisk evne til at gøre de mest komplicerede ting simple. Og det tror jeg, at der er brug for. Vi skal simpelthen tale i et sprog, som folket forstår.

Fakta
Mette Hjermind Dencker er født 24. maj 1978 i Odder.

Hun blev valgt til Folketinget ved valget i 2011 i Skanderborgkredsen, hvor hun har været opstillet siden 2010.
Mette Hjermind Dencker er uddannet psykoterapeut og coach, og hun har arbejdet som både individuel terapeut og som par- og familieterapeut.

Hun er medlem af kommunalbestyrelsen i Hvidovre Kommune for Dansk Folkeparti, hvilket hun har været siden 2006. Fra 2001 til 2004 var Mette Hjermind Dencker medlem af hovedbestyrelsen for Dansk Folkeparti Ungdom.


Mette Hjermind Dencker er Dansk Folkepartis landdistrikts- og øordfører, og hun er medlem af fire udvalg – blandt andet udvalgene for Landdistrikter og Øer og for småøer.


Privat er hun gift med Mikkel Dencker, som også sidder i Folketinget for Dansk Folkeparti. De har tre børn, som er født i 1996, 2001 og 2002.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Helt klart Henning Hyllested fra Enhedslisten. For det første elsker jeg den fandenivoldskhed, som en havnearbejder fra Esbjerg har. Jeg kan godt lide hans ligefremme sprog, og i mine øjne er han meget sympatisk. Det er samarbejdet mellem ham og mig, der gør, at vi i dag er kommet så langt med den trafikale ligestilling af øerne.

Det mærkeligste, der er sket i 2016, er, at der har været to partier, som har truet med at vælte regeringen, og som nu er endt i regeringen.

Mette Hjermind Dencker

Er du stadig i politik om fem år.

Det håber jeg, at vælgerne synes, at jeg skal være.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Det er klart den trafikale ligestilling af øerne, for det var min hjertesag. Det var mig, som for to år siden bragte det på banen, at vi skulle have en trafikal ligestilling af øerne, så det ikke skal koste mere at sejle til øerne, end det koster at tilbagelægge samme strækning på landevejene. Vi er ikke helt færdige endnu, men vi er godt på vej.

Hvad er din bedste juletradition?

Mine børn går på en kristen privatskole, og den sidste skoledag inden jul mødes vi i kirken, hvor børnehaveklasserne opfører krybbespil, vi synger en masse salmer og slutter af med at ønske hinanden glædelig jul. Og derefter tager vi hele familien ud og spiser på en restaurant. Det har vi gjort hvert år, siden min ældste søn på 20 år startede på skolen.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg bruger rigtig meget tid i mit sommerhus på Mols. Nogle gange sammen med familien, men for det meste er jeg der alene med min hund. Så løber vi en tur om morgenen og går en tur i løbet af dagen i det smukke landskab. Der er ingen stress, og man kan bare slappe af.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg læser næsten kun selvudviklingsbøger. I år er den bedste nok The Magic af Rhonda Byrne, som handler om at transformere sit liv på 28 dage.

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg ser ingen tv-serier, som kører i dag. Som teenager var jeg helt vild med Beverly Hills, og jeg har siden købt dvd-boksen og introduceret den for min 15-årige datter, som er blevet lige så vild med den. Vi var i Los Angeles i sommer, hvor vi to tog rundt til alle lokationerne fra serien.

Har du et motto?

I forbindelse med det politiske plejer jeg at sige til mig selv, at folk skal kunne mærke, at jeg virkelig brænder for det. Hvordan i alverden skal jeg ellers kunne overbevise dem om, at jeg har en god ide?

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg glæder mig til at høre den første juleprædiken fra den nye præst i vores kirke. Og så glæder jeg mig til at dele en rolig stund med mine tætteste, ligesom jeg glæder mig til at komme ned til min fars gravsted og mindes sammen med min familie.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?

Det bedste er alle de spændende mennesker, jeg har mødt gennem mit folketingsarbejde, og som jeg er rigtig glad for at have i mit liv i dag. De kommer fra både Sverige, New Zealand, Australien og England.

Det mærkeligste, der er sket i 2016, er, at der har været to partier, som har truet med at vælte regeringen, og som nu er endt i regeringen.

Hvad ser du mest frem til næste år?

I februar skal jeg på et krydstogt, som går fra Miami til Mexico og Cayman Islands. Og så er det også i februar, at jeg for første gang i mit liv skal opleve at blive moster.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Hjermind Dencker

Fhv. MF (DF)
psykoterapeut (Psykoterapeutisk Institut, København, 2007), coach (Coach Companion, Malmø, 2009)

0:000:00