Lobbyist i centrum for strid om finansskat

FIK DU LÆST: Radikales forbindelser til finanssektoren drages nu ind i debatten om regeringens overraskende modvilje mod en europæisk finansskat. Enhedslisten og DSU peger på tidligere radikal pressechef som nøgleperson i sagen. (Bragt første gang i november).
Kritikerne af regeringens afvisning af en EU-finansskat sætter nu spot på den rolle, PA-direktør i Finansrådet, Lars Nielsen, har spillet i sagen. Lars Nielsen var tidligere en respekteret og indflydelsesrig radikal pressechef, og han har stadig gode forbindelser til den radikale top.
Kritikerne af regeringens afvisning af en EU-finansskat sætter nu spot på den rolle, PA-direktør i Finansrådet, Lars Nielsen, har spillet i sagen. Lars Nielsen var tidligere en respekteret og indflydelsesrig radikal pressechef, og han har stadig gode forbindelser til den radikale top.Foto: Finansrådet
Erik HolsteinMorten Øyen

Hænger regeringens afvisning af forslaget om en europæisk finansskat sammen med, at en tidligere radikal pressechef nu er PA-direktør i Finansrådet - og at den radikale landsformand er tidligere afdelingsdirektør i Danske Bank?

Det mener i hvert fald formanden for DSU, Peter Hummelgaard Thomsen, ligesom regeringens partner i finanslovsforhandlingerne, Enhedslisten, peger på den sammenhæng.

Det er en opfattelse, der deles såvel på gangene i Dansk Industri som langt ind i regeringskontorerne, hvor man af gode grunde ikke ønsker at stå åbent frem med kritikken. Det har DSU-formanden til gengæld intet imod:

"Det er en meget nærliggende tanke, at De Radikales optræden i denne sag hænger sammen med deres nære bånd til finanssektoren. Det er velkendt, at der er centrale folk i finanssektoren, der tidligere har været ansat på indflydelsesrige poster i Det Radikale Venstre. Her tænker jeg især på den tidligere radikale pressechef Lars Nielsen," siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Fakta

FTT (Financial Transactions Tax) er en skat på finansielle transaktioner og har som mål at begrænse spekulative handler i finansverden.

Skattens støtter foreslår en skat på mellem 0,01 og 0,05 procent.

Tanken med FTT er, at det lave transaktionsgebyr vil begrænse mængden af spekulative transaktioner og dermed stabilisere finansmarkedet.

Det anslås af EU-Kommissionen, at en FTT i EU kan bidrage med 400 mia. om året i øgede indtægter.


Kilde: Altinget.dk

Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Willumsen udtrykker sig i lignende vendinger:

"Det er ikke noget underligt i, at konservative rundt omkring i Europa forsvarer bankernes interesser, men det er trist, at den danske centrum-venstre regering lander på sådan en position. Det kunne have noget at gøre med Radikales meget tætte forbindelser til finanskapitalen, ikke mindst til Lars Nielsen i Finansrådet," siger Willumsen.  

Fremstillingen overdriver min rolle stærkt. Det er indiskutabelt, at jeg har drøftet sagen med radikale rådgivere og politikere, men deres holdning var allerede fastlagt på det tidspunkt.

Lars Nielsen
PA-direktør i Finansrådet

Blokeret af Radikale
Kritikken kommer efter, at SRSF-regeringen har anlagt en negativ attitude til en europæisk skat på finansielle transaktioner. Skatten er foreslået af EU-kommissionen og støttes endda af borgerlige regeringsledere som Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Nicolas Sarkozý. Skatten skal bremse spekulation og ventes at kunne indbringe op til 400 mia., men kritikere mener, den vil koste vækst og arbejdspladser i EU.

På linje med den konservative britiske regering har den danske regering afvist skatten efter krav fra Radikale. Det skete i det hektiske forløb under de sidste regeringsforhandlinger mellem S, SF og R i det berømte tårn på Amager. 

Den afvisende danske holdning er i direkte modstrid med S-SF's EU-udspil fra sidste år, hvor de to partier ligefrem havde en finansskat som en af deres prioriteter for det danske EU-formandskab. Og i en radikal landsmødeudtalelse fra efteråret 2010 blev der udtrykt varm støtte til "en international skat på finansielle transaktioner".

Radikale ordførere støttede finansskat 
I 2010 arbejdede forhandlere fra R, S og SF målbevidst for at hindre, at den daværende borgerlige regering blokerede for et udredningsarbejde i EU om en sådan finansskat. På et møde i Folketingets Europaudvalg i efteråret 2010 erklærede den daværende radikale EU-ordfører Lone Dybkjær sig direkte som en tilhænger af en EU-skat på finansielle transaktioner.

Centrale radikale kilder understreger, at Dybkjær dengang handlede uden mandat fra den radikale gruppe, og at hendes udtalelser ikke var dækkende for partiets politik.

Men Dybkjær er i givet fald ikke den eneste radikale EU-ordfører, der har fremført en holdning til finansskatten, der er stik imod partiets linje . Også partiets nuværende EU-ordfører Sofie Carsten Nielsen gav så sent som i juni støtte til en EU-skat på finanstransaktioner på et debatmøde med Nick Hækkerup (S) og Jesper Petersen (SF):  

"En skat alene i Danmark. Nej, det tror jeg ikke på. Men jeg tror, det er muligt i EU. Og var jeg blevet medlem af Europa-Parlamentet for to år siden, så havde jeg været med til at fremme det forslag," sagde Sofie Carsten Nielsen, der var Radikales spidskandidat ved europaparlamensvalget i 2009 og blev EU-ordfører efter folketingsvalget i september.

Skal gælde hele verden
I grundlaget for SRSF-regeringen slås det fast, at "regeringen vil gå forrest i kampen for indførelse af en global skat på finansielle transaktioner." Radikale har imidlertid tolket ordet "global" meget bogstaveligt - således at en finansskat kun kan indføres verdensomspændende. Og det er der ingen udsigt til i årtier frem - alene fordi USA er lodret imod.

Det er den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, der kører sagen i EU-sammenhæng, fordi de såkaldte ECOFIN-møder mellem EU's økonomi- og finansministre er under hendes ressortområde.

Vestager blødte en anelse op på den blanke afvisning på et møde i Folketingets Europaudvalg, men på mødet mellem EU's økonomiske ministre tirsdag erklærede den danske økonomiminister sig klart som modstander af skatten.

Dygtig lobbyist
I det politiske miljø peger kilder fra så forskellige steder som Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og Dansk Industri entydigt på Lars Nielsen som manden, der fik forhindret den nye regerings tilslutning til en finansskat.

Lars Nielsen var fra 1999 til 2006 radikal pressechef, respekteret af både politikere og journalister for sin professionelle optræden og sit solide politiske overblik.

I dag er Lars Nielsen direktør for Public Affairs og det politisk-økonomisk område i bankernes brancheorganisation, Finansrådet. I den officielle beskrivelse af hans arbejde fremgår, at han skal "koordinere den politiske interessevaretagelse i såvel Danmark som Bruxelles". Lars Nielsen anses for en af landets mest effektive lobbyister. Han er stadig medlem af partiet og bruges stadig som sparringspartner af den radikale ledelse.   

Lars Nielsen er ikke den eneste kobling mellem Radikale og finansbranchen. Således er den radikale landsformand Klaus Frandsen tidligere afdelingsdirektør i Danske Bank. Kritikerne peger desuden på, at Radikale modtager økonomiske bidrag fra den finansielle sektor i valgkampene. Det skete både i 2007 og i i den seneste valgkamp i 2011.

Den økonomiske sponsorering anses dog ikke for det afgørende. Som en kilde med erfaring i lobbyvirksomhed udtrykker det:

"Man skal ikke forsøge at købe De Radikale, så stejler de. Det er de personlige forbindelser til Lars Nielsen, der er det afgørende i denne sag."

Overdrevet og forenklet
Lars Nielsen afviser ikke, at han har vendt EU's finansskat med den radikale top:

"Men fremstillingen overdriver min rolle stærkt. Det er indiskutabelt, at jeg har drøftet sagen med radikale rådgivere og politikere, men deres holdning var allerede fastlagt på det tidspunkt. Det er velkendt, at Radikale Venstre mener, at en sådan skat kun kan indføres på globalt niveau. Sådan tolker jeg også landsmødeudtalelsen fra 2010," siger Lars Nielsen til Altinget | Christiansborg.

Lars Nielsen tilføjer:
"Selvfølgelig har jeg og Finansrådet da sørget for, at politikerne får notater om konsekvenserne af en sådan skat. Det er vores opgave. Men jeg synes, man forenkler problemstillingen ved at pege på min rolle."

Margrethe Vestager vil ikke kommentere sagen, som hun anser for "baseret på løse påstande". 

Altinget.dk holder sommerferie, men hver dag bringer vi udvalgte historier fra folketingsåret, der er gået.

Dokumentation

 

Udtalelse vedtaget på Radikale Venstres landsmøde i 2010:
"Det Radikale Venstre vil arbejde for indførelsen af en international skat på finansielle transaktioner for at dæmpe de kortsigtede spekulationer, afbøde fremtidige finansielle kriser og fremskaffe hårdt tiltrængt finansiering til løsningen af globale udfordringer som klimakrisen og fattigdomskrisen."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00