Thornings popularitet dykker

MÅLING: Alle S-ministrenes popularitet dykker, og statsminister Helle Thorning-Schmidts stjerne falmer hurtigere end de fleste af hendes kollegaers, viser Altinget.dks måling.
Foto: Hasse Ferrold
Lasse LangeAnders JerkingErik Holstein

Vi ændrer ikke kurs. Målingerne kommer ikke til at ændre sig i morgen eller i overmorgen. Men efterhånden som vi nærmer os valgdagen, vil man se nogle resultater: Arbejdspladser og et velfærdssamfund, der klarer sig rubust igennem krisen.

Magnus Heunicke
Politisk ordfører, Socialdemokraterne

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) går fra en 9. til en 13. plads på listen over de mest populære ministre.

Stort set alle ministres popularitet daler, men statsministerens stjerne er falmet mere end de fleste af hendes kollegaers.

Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk i forbindelse med regeringens 1-års fødselsdag tidligere i september.

Målingen viser, at vælgernes vurdering af ministrenes indsats er dalende. 22 af 23 ministre går tilbage i forhold til en tilsvarende måling foretaget i december 2011. Cirka 1.200 repræsentativt udvalgte danskere er blevet bedt om at vurdere samtlige ministres indsats på en skala fra 1 til 10, og i gennemsnit får ministrene karakteren 3,9, mod 4,5 i december 2011. 

Mens ministrene altså i snit er gået 0,6 tilbage, har statsminister Helle Thorning-Schmidt tabt ekstraordinært meget i anseelse. Med et fald på 0,9, fra 4,7 til 3,8, er hun en af de ministre, der går allermest tilbage. Det betyder, at hun nu er nummer 13 blandt de 23 ministre og nummer 9 blandt regeringens 11 socialdemokrater. Kun fødevareminister Mette Gjerskov og bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen befinder sig længere nede ad listen.

Den eneste minister, der ikke dykker, er vækst- og erhvervsminister Ole Sohn (SF), der var under heftig kritik for sin kommunistiske fortid, da den forrige måling blev foretaget sidste år.

Kursen skal holdes
Den dalende vælgertillid giver dog ikke anledning til ændringer af politikken, siger socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke.

“Det vil være meget skadeligt, hvis man i økonomisk svære tider ændrer kurs. Det er der ikke brug for,” siger Magnus Heunicke til Altinget.dk.

Har I haft for meget fokus på 2020 og de lange økonomiske linjer og for lidt fokus på her og nu?

“Danskere, der er nervøse for at miste deres job i dag eller i morgen, er selvfølgelig ikke interesserede i, hvordan det ser ud i 2020. Men det er regeringen jo nødt til, hvis vi skal bevare velfærdssamfundet. Vi kunne aldrig drømme om at lukke øjnene for, hvad der lurer i fremtiden.”

Så det er mere af det samme, der skal bære jer frem i meningsmålingerne?

“Ja, vi ændrer ikke kurs. Målingerne kommer ikke til at ændre sig i morgen eller i overmorgen. Men efterhånden som vi nærmer os valgdagen, vil man se nogle resultater: Arbejdspladser og et velfærdssamfund, der klarer sig robust igennem krisen.”

Thorning i bund
At statsminister Helle Thorning er en af de ministre, der mister mest popularitet og daler ned i den nederste halvdel af ministerranglisten, giver ikke anledning til særlig socialdemokratisk bekymring, siger Magnus Heunicke.

“Som regeringschef står hun på mål for hele butikken. Både de populære og de umiddelbart upopulære ting. Det er et udtryk for lederskab.”

Da Anders Fogh Rasmussen (V) var statsminister, viste målinger gerne, at han var regeringens populæreste minister. Det gælder eksempelvis tre Megafon-målinger fra 2002-2004. Men det er noget andet, mener Magnus Heunicke.

“Fogh undlod at lytte til advarslerne og tog ikke de nødvendige beslutninger. I stedet soldede han det opsving væk, som Nyrup havde skabt grundlaget for i 1990'erne.”

Men er det ikke vigtigt at have en stærk og populær lederfigur netop, når man skal tage de svære beslutninger?

“Jo, det er vigtigt, at man har en stærk lederfigur, der har styrken til at kunne træffe de upopulære beslutninger. Og det har Helle Thorning-Schmidt.”

Dokumentation
Ministrenes karakterbog - september 2012
Sådan vurderer vælgerne ministrenes indsats et år efter valget.  

Sådan har vi spurgt: Hvordan vurderer du de nye ministres indsats på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er det dårligste, og 10 er det bedste? (Hvis der er nogle ministre, du ikke mener at kunne vurdere, undlader du bare at skrive et tal ud for vedkommende).

Tallene i parentes er afvigelsen i karakteren fra en lignende måling i december 2011.

1 Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) 4,7 (-0,9)
2 Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) 4,7 (-0,3)
3 Finansminister Bjarne Corydon (S) 4,5 (-0,7)
4 Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) 4,5 (-0,4)
5 Undervisningsminister Christine Antorini (S) 4,2 (-0,5)
6 Justitsminister Morten Bødskov (S) 4,2 (-0,6)
7 Miljøminister Ida Auken (SF) 4,1 (-0,7)
8 Integrations- og socialminister Karen Hækkerup (S) 4,1 (-0,6)
9 Europaminister Nicolai Wammen (S) 4,1 (-0,4)
10 Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) 4,0 (-0,5)
11 Minister for forskning og innovation Morten Østergaard (R) 3,9 (-0,5)
12 Sundhedsminister Astrid Krag (SF) 3,8 (-0,6)
13 Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) 3,8 (-0,9)
14 Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) 3,7 (0,0)
15 Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) 3,7 (-0,7)
16 Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) 3,7 (-0,8)
17 Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) 3,6 (-0,9)
18 Handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) 3,5 (-0,7)
19 Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) 3,4 (-0,7)
20 Kulturminister Uffe Elbæk (R) 3,3 (-0,9)
21 Fødevareminister Mette Gjerskov (S) 3,2 (-1,1)
22 Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) 3,1 (-1,0)
23 Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) 3,0 (-0,5)

Altinget.dks redaktion har afrundet tallene til kun en decimal. De oprindelige tal er opgjort med fire decimaler, hvorfor det er muligt at rangere ministre, der med afrundede tal opnår den samme karakter.

Gennemsnit for alle ministre: 3,9 (-0,6)

Gennemsnit for partierne:
S: 4,0 (-0,6)
R: 3,8 (-0,7)
SF: 3,6 (-0,7)

Gennemsnit for VK-regeringens ministre i marts 2011: 4,2

Meningsmålingen er foretaget af A&B analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1.199 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner over 17 år. Svarene er indsamlet i perioden fra torsdag 30/8 til tirsdag 4/9 2012.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

0:000:00