Eks-politikere har svært ved at få job

EFTER POLITIK: Krisen har gjort det langt sværere at få nyt job. Også for eks-politikere. 16 måneder efter sidste valg er under halvdelen af de vragede folketingsmedlemmer kommet i arbejde.
SF's Pernille Frahm er en af de vragede politikere, som har haft svært ved at finde job.
SF's Pernille Frahm er en af de vragede politikere, som har haft svært ved at finde job.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede

Med den økonomiske krise er det blevet langt sværere at få nyt job. Også for tidligere folketingsmedlemmer.

Her små 16 måneder efter valget i 2011 har under halvdelen af de folketingsmedlemmer, som ikke blev genvalgt, fundet et job. Kun 10 af de 26 vragede MF'ere er i dag i arbejde, viser en opgørelse, som Altinget.dk har lavet.

Helt andet billede i 2007
Det står i skarp modsætning til en lignende opgørelse, som Altinget.dk tidligere har lavet af de politikere, som ikke blev genvalgt til Folketinget i 2007. Dengang var 15 ud af 18 eks-MF'ere i arbejde kun tre måneder efter valget.

En del af de tidligere folketingsmedlemmer står helt frivilligt uden for arbejdsmarkedet, fordi de fortsat får løn fra Folketinget i op til to år efter deres farvel. De har i stedet for jobsøgning valgt at bruge tiden på familien, frivilligt arbejde eller været på barsel.

Fakta

Det laver de i dag

26 folketingsmedlemmer* genopstillede ved sidste valg i 2011, men blev ikke genvalgt. Her 16 måneder senere er kun 10 af dem i beskæftigelse.

Uden job: 6
Har ikke søgt job: 6
Nyt job: 5
Tilbage i gammelt job efter orlov: 3
Selvstændig: 2
Uddannelse: 2
Pension: 2

*Altinget.dk har kun gennemgået de 26 eks-MF'ere, som blev valgt ind i 2007 og derefter vraget af vælgerne ved valget i 2011. Derudover kom en række politikere i Folketinget som suppleanter i løbet af valgperioden. Disse MF'ere er ikke med i undersøgelsen.

Eftervederlag
Folketingsmedlemmer fortsætter med at få løn (eftervederlag), når de træder ud af Folketinget. Eftervederlaget ydes i mindst i 12 måneder og højest i 24 måneder afhængig af anciennitet. Nye lønindtægter eller pension modregnes i eftervederlaget. Dog ikke de første 100.000 kr. i det første år.

Foto: ft.dk
Foto: ft.dk
Foto: ft.dk
Foto: ft.dk
Eks-politikere får ikke nyt job uden videre. Kun 10 ud af 26 vragede folketingsmedlemmer har fået job her 16 måneder efter valget i 2011.
Eks-politikere får ikke nyt job uden videre. Kun 10 ud af 26 vragede folketingsmedlemmer har fået job her 16 måneder efter valget i 2011. Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Foto: ft.dk
Foto: ft.dk
Foto:
Foto: Altinget.dk/ Linea Sanderbo Kürstein
Foto: Folketinget.dk
Foto: Altinget.dk
Foto: folketinget
Foto:
Foto:

Men en god del af de tidligere folketingsmedlemmer er ufrivilligt arbejdsløse. De har søgt job, men uden held, fordi det har vist sig sværere end forventet. Også for nogle af dem, der rent faktisk har fundet sig et job.

Sværere end forventet
Det gælder eksempelvis for Venstres tidligere folketingsmedlem Troels Christensen, der siden august 2012 har været konsulent for Slagelses Erhvervsråd. 

Foto: ft.dk
Foto: ft.dk
Foto: ft.dk
Foto: ft.dk
Foto: ft.dk
Foto:
Foto: perbisgaard.com
Foto: www.ft.dk
Foto: Ida Schmith
Foto: www.ft.dk
Foto: ft.dk
Foto: Mads Flummer
Foto:
Foto:

"Jeg var jobsøgende efter valget, men fik nogle afslag. Det var faktisk sværere at finde job som eks-folketingsmedlem, end jeg havde forventet. Det er åbenbart lidt kontroversielt at ansætte et kendt ansigt," siger Troels Christensen.

Også SF's Pernille Frahm er overbevist om, at det ligefrem kan være negativt for jobsøgningen at være tidligere folketingsmedlem. Hun har uden held forsøgt at få job som skolelærer igen.

"Det var vanskeligt at søge job. Jeg er en dyr lærer, og jeg havde været væk fra faget i fire år, da jeg røg ud af Folketinget. Jeg er helt sikker på, at det ikke har gjort det nemmere, at jeg er et navn. Jeg tror, at det er prisen for ikke at være en politiker, der faldt i et med tapetet," siger Pernille Frahm. 

Heller ikke Tina Petersen (DF), Helle Sjelle (K) eller Vivi Kier (K) har fundet nyt job, men de   har ikke ønsket at uddybe deres situation med jobsøgning over for Altinget.dk.

Blandt dem, der rent faktisk har fundet et nyt job, kan nævnes Naser Khader (K), som nu er fellow ved den amerikanske tænketank Hudson Institute, tidligere kulturminister Carina Christensen (K), der er direktør i en lokal erhvervsorganisation, og Rene Skau Björnsson (S), som er blevet centerdirektør for Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet.
 
Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg her (kræver abonnement)

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Andersen

Fhv. MF (S) 1990-2011
klejnsmed (Odense Stålskibsværft/Lindø 1974)

Pernille Frahm

Fhv. MF (1990-94, 1998-99 og 2007-11), MEP (1999-2004) og byrådsmedlem, Frederiksberg (SF), fhv. lærer
Lærer (Frederiksberg Seminarium 1978), master i specialpædagogik (DPU 2006)

Troels Christensen

Byrådsmedlem (K), Slagelse Kommune, musiker
lærer (Haslev Seminarium 1978), HD i afsætning (Handelshøjskolen i København 1991), HD(A)

0:000:00