Privathospitaler skal sikre det offentlige sundhedsvæsen

FIK DU LÆST: Region Sjællands gigantiske udbud til privathospitalerne er god socialdemokratisk politik, fordi det er med til at sikre et velfungerende offentligt sundhedsvæsen, forklarer regionsformand Steen Bach Nielsen (S). (Bragt første gang 12/3).
Også SF i Region Sjælland stemte for, at regionen skulle kaste sig ud i det store udbud om alt fra sygehus-drift til praksis-drift.
Også SF i Region Sjælland stemte for, at regionen skulle kaste sig ud i det store udbud om alt fra sygehus-drift til praksis-drift.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Drift af hele eller dele af en sygehusfunktion. Udførelse af sygehusbehandling generelt, telemedicinske opgaver, drift af lægepraksis og lægevagt.

Sådan lyder hovedpunkterne i Region Sjællands store udbud, som er en invitation til samarbejde med en privat sundhedsudbyder. En aftale, som alt efter den endelige ordlyd kan sætte helt nye standarder for både omfang og typen af opgaver, som privathospitaler kan udføre for det offentlige i Danmark.

Men den socialdemokratiske formand for Region Sjælland, Steen Bach Nielsen, afviser, at han sammen med et enigt regionsråd vil udvikle Region Sjælland til et borgerligt drømmeland i forhold til privat samarbejde på sundhedsområdet. Udbredelsen af privathospitaler har samtidig været et af de helt store ideologiske stridspunkter i det seneste årti mellem rød og blå blok på Christiansborg.

Vi sikrer det offentlige sundhedsvæsen
Men tanken bag udbuddet og det øgede samarbejde med en privat sundhedsyder hviler i høj grad på socialdemokratiske værdier, fastslår Steen Bach Nielsen.

Fakta
Så langt er Region Sjællands udbud.

Tre private konsortier er blevet prækvalificeret i udbudsprocessen:

1. Konsortium bestående af Privathospitalet Hamlet A/S, Hospitalet Valdemar og Falck Healthcare.

2. Konsortium bestående af Global Health Partner Sjælland ApS, Global Health Partner AB, Gildhøj Privathospital, Københavns Privathospital, Bodylift Center, Privathospitalet Møn, Unilabs A/S Laboratorium og Unilabs A/S - Radiologisk klinik.

3. Center for Rygkirurgi A/S og Bekkevold Privathospital.

Godkendelse
Planen er, at Region Sjællands forretningsudvalg indstiller og godkender valg af leverandør på deres møde 27. maj. Regionsrådet ventes at kunne godkende valg af leverandør og kontrakt 6. juni 2013.  

"Det er er socialdemokratisk politik at have et velfungerende sundhedsvæsen, som er under demokratisk kontrol. Og det vil vi bidrage til i vores region med en kommende aftale," siger Steen Bach Nielsen om udbuddet, der bag linjerne har vakt opsigt på Christiansborg og i det socialdemokratiske bagland på grund af omfanget.

Steen Bach Nielsen mener dog ikke, at man kan tale om at øget privatisering af sundhedsvæsnet. Tværtimod, argumenterer han:

"Når det er et demokratisk valgt regionsråd, som indgår en aftale med en privat aktør, hvor man bruger offentlige penge, så bliver den private aktør en del af det offentlige sundhedsvæsen. Aftalen vil være gennemskuelig og afregningsprincipperne vil ligne dem, vi bruger i det offentlige allerede," siger Steen Bach Nielsen og fortsætter:

"Mit rædselsscenarium på langt sigt er, at et dårligt fungerende sundhedsvæsen skaber grobund for et forsikringsbaseret sundhedsvæsen, som man ser i USA. I det system bliver det tykkelsen på din pengepung, der afgør, hvor god en behandling du får. Vores samarbejde med en privat aktør skal bidrage til, at befolkningen også i fremtiden har tillid til, at det offentlige sundhedsvæsen sikrer dem ordentlig behandling," siger Steen Bach Nielsen.

Han peger på, at der i dag allerede er private aktører i det offentlige sundhedsvæsen i alt fra praksissektoren til sygetransport - hvor blandt andet Falck står for ambulancedriften i store dele af landet.

Skal løse en stribe problemer
Men ved at opgradere samarbejde med en privat aktør håber man i Region Sjælland, at man kan få løst en stribe problemer.

"Hidtil har privathospitalerne blot hjulpet os med at overholde behandlingsgarantien. Og det skal den nye samarbejdspartner også bidrage til. Men ved at lave et strategisk samarbejde, så vil vi gerne lave et bredere samarbejde, som kan afhjælpe de problemer, vi eksempelvis har med mangel på speciallæger," siger Steen Bach Nielsen.

Han understreger, at selve omfanget af udbuddet først vil blive lagt fast i den endelige aftale med et af de i alt tre konsortier af privathospitaler, som er gået videre i udbudsprocessen.

"Over over at hjælpe med kapaciteten og lægemanglen, så er jeg ret sikker på, at det offentlige system og de private kan lære af hinanden i det samarbejde, der er på vej," siger Steen Bach Nielsen.

Flere patienter skal behandles lokalt
Han giver som eksempel, at han fornemmer, at private sundhedsoperatører generelt er dygtige til at lave meget brugervenlige systemer til tidsbestilling for patienterne.

Steen Bach Nielsen peger også på, at aftalen skal bidrage til, at Region Sjælland på sigt kan sende færre borgere til andre regioner. I dag bliver 80 procent af regionernes borgere behandlet på andre regioners hospitaler, hvilket er langt mere end alle andre regioner. Den tendens har man kunnet se helt tilbage til amternes tid.

"Regionsrådets vision er, at langt de fleste borgere skal blive behandlet i regionen. Her vil det strategiske samarbejde med en privat aktør bidrage ved, at vi øger kapaciteten. Men den primære løsning bliver det nye universitetshospital i Køge og en styrkelse af vores egne sygehusafdelinger, så vi får Sundhedsstyrelsens godkendelse til at udføre stadig mere specialiserede behandlinger," siger Steen Bach Nielsen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00