Stine Brix: Enhedslistens skjulte stjerne

FIK DU LÆST: Anerkendelsen af sundhedsordfører Stine Brix' hårde arbejde, blik for økonomi og forståelse for det politiske spil gør hende til favorit som Frank Aaens afløser. På trods af en stor stjerne i partiet kan det lidt tøvende væsen blive en hæmsko i forhandlinger og politiske debatter. (Bragt første gang i april)
Stine Brix beskrives som en dygtig taktiker, tænksom og saglig. Og så er der store forhåbninger til hende i partiet.
Stine Brix beskrives som en dygtig taktiker, tænksom og saglig. Og så er der store forhåbninger til hende i partiet.Foto: Enhedslisten
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen

Jeg vil gerne bruge andre ord end revolution. Jeg vil hellere udtrykke mig, så mine venner, familie og folk, der ikke kender diskussionerne på venstrefløjen, kan forstå det. Med ord som jeg også kan genkende mig selv i.

Stine Brix (EL)
Medlem af Folketinget
Fakta

Stine Brix

  • Sproglig student ved Albertslund Amtsgymnasium, 2001
  • Medlem af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), 2001-2002.
  • Medlem af Enhedslisten og SUF i 2002
  • Plejehjemsassistent, Plejehjemmet Engskrænten, Rødovre, 2002-2005.
  • Samfundsfaglig basisuddannelse fra Roskilde Universitet, 2003-2005.
  • Del af SUF's ledelse 2005-2006
  • Indskrevet som medicinstuderende ved København Universitet siden 2006.
  • Sygeplejevikar, Bispebjerg Akutmodtageafsnit, FADL's vagtbureau, 2007-2008.
  • Journalist ved Universitetsavisen 2007-2010.
  • Medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse siden 2009.
  • Talsperson for Kirkeasyl, 2009.
  • Kampagne- og kommunikationsmedarbejder i Enhedslisten fra 2010-2011.
  • Medlem af Folketinget for Enhedslisten efter valget i 2011.

Det er ikke tilfældigt, når Enhedslisten har Stine Brix med til forhandlinger om finansloven. 

For det er ingen hemmelighed, at efter næste valg må Enhedslisten med sikkerhed vinke farvel til to af partiets topfolk, gruppeformand Per Clausen og finansordfører Frank Aaen. Derudover kan politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen muligvis også være væk.

Og der er ingen tvivl om, at 31-årige Brix, der i dag har fire ordførerskaber, er tiltænkt en plads i partitoppen til den tid. Nogle i partiet ville sågar foretrække, at rollen som politisk ordfører tilgår hende. Men ledelsen lægger mere op til, at hun og nuværende retsordfører Pernille Skipper kan køre parløb. Hvor Skipper bliver politisk ordfører, mens Brix holder styr på finanserne.

For Stine Brix har på få år imponeret i partiet. Det er specielt hendes økonomiske forståelse og strategiske evner, der bliver fremhævet som årsag til, at netop hun er med, når Corydon indkalder til forhandlinger.

”Hun er en ualmindelig dygtig taktiker og kan levere selvstændige politiske analyser. Hun er en, der virkelig bidrager,” lyder det fra medlem af EL’s folketingsgruppe.

Også på den borgerlige fløj får hendes evner i det politiske spil et godt ord med på vejen, da hun ikke er bleg for at række hånden ud til den anden side af Folketingssalen. Da regeringen i foråret fik et flertal imod sig omkring E-valg, spillede Sundhedsordfører ryger til tops i ELStine Brix eksempelvis en aktiv rolle for at få de borgerlige med.

Skal du ikke med på listen?
Den politiske næse kommer dog ikke hjemmefra. Hjemme i Albertslund med far, mor og to brødre havde politiske diskussioner ikke nogen særstatus. Alligevel tændte den politiske ild allerede som 12-årig, hvor brændstoffet var danskernes ja til Edinburgh-aftalen. Dengang ville hun melde sig ind i SFU, men opgav ævred, da der ikke var en lokalforening i byen.

Den politiske skoling tager imidlertid for alvor til i gymnasieårene, hvor kampen mod store klassekvotienter blev en mærkesag i hendes tid som sekretariatsleder i DGS. Det blev desuden første møde og venskab med Enhedslistens prominente unge kvinder, Johanne Schmidt-Nielsen, Rosa Lund og Pernille Skipper.

I ungdomsårene faldt valget som hos de andre i hendes omgangskreds på SUF og ikke SFU. At hun blev folketingskandidat for Enhedslisten har desuden ingenlunde været en snorlige vej for Brix, som tøvede til det sidste.

“Skal du ikke stå på den liste,” lød opfordringen fra partiets politiske rådgiver, Pelle Dragsted, 15 minutter før listen af mulige kandidater lukkede i 2010.

Medlemmerne kvitterede med at stemme Brix ind som nummer otte, mere end nok til en plads i Folketinget halvandet år senere.

Pragmatikeren
Rent politisk hører Stine Brix til den del af partiet, der i disse dage vil give regeringen forholdsvis lang snor. Ikke så lang som Frank Aaen og Finn Sørensen godt nok, men hun bliver beskrevet som mere pragmatisk end eksempelvis Pernille Skipper. Brix er langt ude på partiets højrefløj, lyder det blandt de mest kritiske røster i partiets hovedbestyrelse. Hendes tilgang til revolutions-snakken illustrerer det meget godt:

“Jeg vil gerne bruge andre ord end revolution. Jeg vil hellere udtrykke mig, så mine venner, familie og folk, der ikke kender diskussionerne på venstrefløjen, kan forstå det. Med ord som jeg også kan genkende mig selv i,” siger Stine Brix.

Tænksom, rolig og ikke til at provokere
Som type bliver hun af partikolleger udlagt som eftertænksom og analyserende i alt, hvad hun gør. Brix er ikke typen, der råber op på møder i hovedbestyrelsen, folketingsgruppen eller i forligskredsen. 

”Når vi andre råber højt for at få vores vilje, er det ofte Stine, der skærer igennem ved at lade gode argumenter tælle. Hun lader budskaber tale for sig selv,” lyder det fra et medlem af EL's folketingsgruppe.

En beskrivelse der går igen hos politikere fra andre partier, der kender hende fra forhandlinger. Dér er hun helt anderledes end Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper, som det er ”langt lettere at fremprovokere et skænderi med”.

Tøvende detaljerytter
Men det er ikke kun en styrke. Det skinner også igennem på TV, når debatterne slår gnister. Her kunne folk i partiet godt ønske, at Brix havde lidt af Johannes og Skippers skarphed til at gå hårdt til modstanderen. I stedet drukner hun indimellem i sin saglige argumentationsform. Omvendt mener nogle i partitoppen, at netop denne mindre "skingre" stil er en gevinst for partiet, fordi det taler godt til de "nye" vælgere partiet har fået på det seneste.

Hos politiske modstandere bliver den eftertænksomhed erstattet med det mere negativt ladede udtryk tøvende. Her bliver hun beskrevet som meget forsigtig og svær at få med, når man skal handle stærkt for at udnytte oppositionsrollen.

”Dér skinner det nok lidt igennem, at hun stadig ikke har så meget erfaring,” lyder det fra en politiker i blå blok.

Hendes ønske om at kende alt ned i mindste detalje bliver her set som en manglende evne til at slå til, når der er hurtige og billige point i udsigt. Der bliver hun beskrevet helt anderledes end eksempelvis Christian Juhl og Per Clausen. Men også Pernille Skipper opfattes som mere hurtig og snu. Selv giver Brix ikke meget for den udlægning:

“Det lyder lidt som Christiansborg-drilleri,” siger hun.


- - -

Altinget.dk holder sommerferie, men hver dag bringer vi udvalgte historier fra folketingsåret, der er gået. 
 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

0:000:00