13. december: Rasmus Horn Langhoff

JULEKALENDER: Rasmus Horn Langhoff meldte sig som 13-årig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), og han er ikke stoppet op siden. Hans store politiske forbillede er tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Læs dagens julekalender her.

Rasmus Horn Langhoff (S) er dagens låge i julekalenderen. 
Rasmus Horn Langhoff (S) er dagens låge i julekalenderen. Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Jeppe Rohde Fransson

Hvorfor gik du ind i politik?
Sammen med tre klassekammerater tog jeg til folkeskoletræf hos DSU, hvor der var andre unge, der også havde lyst til at diskutere politik. Dem brugte vi en weekend sammen med og fandt ud af, at der faktisk er nogen, der interesserer sig for det samme som os. Så meldte vi os ind og blev mere og mere aktive.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Poul Nyrup, der lige var blevet statsminister på det tidspunkt, da jeg meldte mig ind. I dag gider han slet ikke på pension, selvom man må sige, han har fortjent det, men kæmper for psykisk sårbare. Han bliver bare ved og ved, fordi det er så tydeligt, at det er et kald.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?
Jeg lærte Eyvind Vesselbo (V) at kende, fordi vi begge var FN-delegerede. Jeg har stor respekt for hans sociale engagement. Det var nok meget godt for mig at se, at det sociale engagement ikke er noget, som nogle partier har patent på. Det med at have et stort hjerte er noget, der ligger i den enkelte og ikke i et bestemt parti.

Er du stadig i politik om fem år?
Ja, jeg synes lige, jeg har fået fodfæste. Nu har jeg siddet i Folketinget i fem år og man bruger den første valgperiode på at lære. Man skal især lære at vælge sine kampe med omhu. Du kan ikke vælge alle kampene, men du kan heller ikke vælge en – for så er du ligegyldig.

Fakta
Rasmus Horn Langhoff er født d. 8. oktober 1980 i Slagelse.

Han har siden 2006 været kandidat for Socialdemokratiet i Kalundborg Kredsen og blev i 2011 for første gang valgt til Folketinget.

Rasmus er uddannet cand.mag. i historie og medier og kultur fra Københavns Universitet i 2014. Han har blandt andet været organisationskonsulent i Landsforbundet DUI-LEG og VIRK og salgskonsulent i  Forlaget Clio Online.

Derudover har Rasmus været aktiv i DSU, hvor han blandt andet har været formand for DSU i Slagelse, medlem af DSU’s  hovedbestyrelse og forretningsudvalg.

Rasmus er ordfører for ligestilling og turisme.

Kilde: ft.dk

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Det, jeg er rigtig stolt over, er aftalen om motorvejen mellem Kalundborg og Holbæk. Det er en vigtig vej for dansk erhvervsliv, fordi vi har en kæmpe industriklynge i Kalundborg. Halvdelen af verdens insulin bliver f.eks. produceret hos Novo Nordisk i Kalundborg.

Hvad er din bedste juletradition?
Man kommer fra nogle traditioner, men når man så stifter familie, som jeg gjorde for to år siden, da jeg fik en datter, starter man også sine egne traditioner. Min hustru og jeg prøvede for første gang sidste år at være værterne og dem, der lavede maden. Det betød meget.

Det var nok meget godt for mig at se, at det sociale engagement ikke er noget, som nogle partier har patent på.

Rasmus Horn Langhoff
Medlem af Folketinget (S)

Hvad gør du for at koble af?
Tilbringer tid med min datter. For hun er ligeglad med, om jeg har haft en dårlig dag. Hun løber bare en i møde, når man henter hende i vuggestuen eller når man kommer hjem. Pludselig kan en dårlig dag blive til en god. Min datter hiver mig hele tiden tilbage til virkeligheden og minder mig om de små fantastiske ting ved livet.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Den bedste bog, jeg har læst, er meget aktuel i forhold til det amerikanske valg. David Plouffe, der var kampagneleder for Obama i 2008. Han har lavet The Audacity to Win, der også beskriver den menneskelige sider af valgkampen.

Har du en yndlings tv-serie?
Den mest interessante serie med politisk drama er nok The Wire, der handler om det kriminelle og politiske miljø i Baltimore.

Har du et motto?
Frederik den Store af Preussen har et godt motto: “Den, der forsvarer alt, forsvarer intet”. Du er nødt til at prioritere, og du skal have fokus. Og nogle gange, så er du nødt til at acceptere, at du ikke altid kan få din vilje.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?
For min familie og mig var det vigtigt at holde sommerferie og fuldstændig trække stikket. Derfor stak vi af til Island i fjorten dage og boede på en gård med heste, får og tamme polarræve. Det var en dejlig ferie, og det tror jeg, vi skal gøre noget oftere.

Har du en yndlings-juletradition/hvad glæder du dig mest til ved jul?
Jeg glæder mig til jul hos svigermekanikken. Det er en stor familie, og personligt glæder jeg mig til at slappe af, få god mad og spille et slag kort.

Hvad ser du mest frem til i 2017?
Jeg ser frem til det kommende kommunalvalg. Jeg har nogle gode folk lokalt, som jeg skal hjælpe og bakke op i Kalundborg Kommune og Odsherred Kommune. Det er mig, der skal være vandbærer her, og det glæder jeg mig til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Horn Langhoff

MF (S), Formand for Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg, psykiatriordfører og næstformand i folketingsgruppen (S)
cand.mag. i historie og medier og kultur (Københavns Uni. 2014)

0:000:00