Regeringen udskyder brændeafgift

AFGIFT: Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) udskyder lovforslaget til den stærkt kritiserede brændeafgift. De mange høringssvar har skabt nye overvejelser omkring afgiften. Det glæder aktører. Venstre kræver markante justeringer.
De mange høringssvar har skabt nye overvejelser hos regeringen omkring brændeafgiften.
De mange høringssvar har skabt nye overvejelser hos regeringen omkring brændeafgiften.Foto: colourbox
Morten Øyen

Det er ingen tvivl om, at det, som er lagt frem nu, får man ikke oppositionen til at lægge stemmer til. Så derfor skal der ske nogle markante justeringer af forslaget.

Thomas Danielsen (V)
Ordfører for forsyningssikkerhedsafgiften
Fakta

"Brændeafgiften" 

Som en del af det brede energiforlig i 2012 blev regeringen, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Enhedslisten enige om, at der skal indføres en forsyningssikkerhedsafgift.

Afgiften lægges på rumvarme og skal dække det statslige tilskud til biogas, industriel kraftvarme, vedvarende energi i erhverv samt dække det tab, som staten får på grund af færre indtægter fra afgifter på fossile brændstoffer.

I den forbindelse har regeringen formuleret et lovforslag, der lægger en afgift på brænde til brændeovne. Den er siden blevet kritiseret meget for at være meget besværlig og øge grænsehandlen.

Den store modstand mod brændeafgiften får nu skatteminister Holger K. Nielsen til at udskyde lovforslaget. Siden regeringen modtog 47 kritiske høringssvar af forslaget i starten af september, har kritikken kun taget til. Derfor kræver regeringen nu mere tid til at se på forslaget.

"Regeringen ønsker at gøre arbejdet ordentligt, og derfor har det taget tid at behandle de mange høringssvar grundigt. Dette arbejde har givet anledning til nogle overvejelser om, hvordan vi konstruerer den her afgift på den mest hensigtsmæssige måde," skriver Holger K. Nielsen i et svar til Altinget.dk.

Ministeren oplyser, at der derfor ikke vil blive fremsat et lovforslag på denne side af nytår.

"Men jeg vil gerne understrege, at Energiaftalen ligger fast, og at aftalen selvfølgelig skal finansieres," skriver han.

Glæde hos aktører
Meldingen fra skatteministeren bliver modtaget med glæde hos Dansk Skovforening, som er meget kritisk over for brændeafgiften og har været med til at stifte støttegruppen "Stop brændeafgiften". Den har nu mere end 51.000 likes på Facebook.

"Når regeringen behøver ekstra tid til det, så er det selvfølgelig, fordi man har indset, at afgiften ikke dur i den nuværende form. Der er simpelthen for mange skadevirkninger ved at pålægge træ en afgift på den måde," siger direktør i Dansk Skovforening Jan Søndergaard.

Også hos Dansk Fjernvarme er man tilfreds med, at regeringen beholder lovforslaget lidt længere på værkstedet. Organisationen har været kritisk over for regeringens bud og foreslog som alternativ en skorstensafgift i sit høringssvar.

"Det er glædeligt, hvis regeringen med udsættelsen vælger at lave et stykke lovarbejde, som vil give den bedste og mest fair afgiftsfordeling, og dermed ikke vælger en løsning, som meget tydeligt ikke er optimal. Den afgift på brænde, som regeringen har foreslået, vil aldrig komme til at virke i praksis," siger direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

V: Hvorfor blev vi ikke hørt?
Oppositionens største parti, Venstre, er ikke overrasket over, regeringen har valgt at udsætte lovforslaget. Modstanden har simpelthen været så stor, så det ville være politisk tonedøvt bare at fremsætte forslaget i sin nuværende form, mener Thomas Danielsen (V), som er ordfører for forsyningssikkerhedsafgift.

"Vi er så langt fra hinanden, at det er helt urealistisk, at vi skulle nå at blive enige i år. Så der er intet andet at gøre end at udskyde den," siger Thomas Danielsen.

Han mener, afgiften er endt med at blive meget mere kompliceret, end den burde have været. Og at de mange "tåbelige eksempler", som det har vist sig, brændeafgiften kan komme til at betyde, kunne være undgået.

"Venstre gik med i Energiaftalen i 2012, fordi vi kunne få udgifterne til aftalen ned. Det betyder også, at vi står bag forsyningssikkerhedsafgiften. Derfor er det helt grotesk, at regeringen har valgt at gå helt uden om os, da afgiften skulle strikkes sammen," siger han.

V kræver justeringer
I energiforligskredsen er der stor modstand mod regeringens forslag til afgiften fra Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative. Derfor vurderer Venstre, at der vil komme "markante" ændringer, inden regeringen fremlægger et nyt forslag.

"Det er ingen tvivl om, at det, som er lagt frem nu, får man ikke oppositionen til at lægge stemmer til. Så derfor skal der ske nogle markante justeringer af forslaget," siger Thomas Danielsen.

"Brændeafgiften" er en del af forsyningssikkerhedsafgiften, der skal være med til at finansiere Energiaftalen fra 2012.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00