Det lokale kulturliv skal ikke forvente flere penge

FIK DU LÆST: Størstedelen af landets borgmestre har ikke planer om at hæve støtten til deres lokale museer, teatre og biblioteker i de kommende fire år. Det viser en rundspørge, som Altinget | Kultur har lavet blandt de nytiltrådte borgmestre. Det er et tegn på, at kulturen bliver nedprioriteret i kommunerne, mener ekspert. (Bragt første gang i februar)

Tre ud af fire borgmestre har ikke planer om at hæve støtten til det lokale kulturliv i de næste fire år.
Tre ud af fire borgmestre har ikke planer om at hæve støtten til det lokale kulturliv i de næste fire år.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Landets mange lokalmuseer, egnsteatre og biblioteker skal ikke forvente at blive ekstra forgyldt af kommunerne i de kommende fire år.

Langt størstedelen af landets borgmestre mener nemlig ikke, at der er behov for at sætte den kommunale kulturstøtte op i denne valgperiode.

Det viser en rundspørge, som Altinget.dk har lavet blandt de nytiltrådte borgmestre.

57 borgmestre har deltaget i rundspørgen, og af dem svarer tre ud af fire, at det nuværende støtteniveau er godt.

Kun hver fjerde borgmester vil bruge flere penge på at støtte den lokale kultur og kulturelle aktiviteter i denne valgperiode, mens ingen vil skære i støtten. 

Sådan har vi spurgt:

Min kommune skal bruge flere penge på at støtte kultur
og kulturelle aktiviteter i denne valgperiode
24,56 %
Min kommune skal bruge færre penge på at støtte kultur
og kulturelle aktiviteter i denne valgperiode
0,0 %
Det nuværende støtteniveau er godt 75,44 %
Ved ikke 0,0 %

Kilde: Altinget.dk har foretaget rundspørgen til landets borgmestre over de sidste 14 dage i januar. 60 borgmestre har deltaget, hvoraf 57 har svaret på spørgsmålet om støtten til kultur. Se nederst i artiklen. 

Ekspert: Kulturen kan ikke redde økonomien
Ifølge Danmarks Statistik brugte landets 98 kommuner godt 6,5 milliarder kroner på at støtte deres lokale museer, teatre, spillesteder og biblioteker i 2013. Lægger man derudover støtten til det lokale idræts- og fritidsliv oveni, røg beløbet op på 9,7 milliarder kroner.

Der er dog stor forskel på, hvor meget de enkelte kommuner bruger pr. indbygger på kulturområdet. Sidste år blev der i gennemsnit brugt 1.112 kroner pr. indbygger på at støtte kulturen, de lokale biblioteker og købe nye bøger.

Ifølge Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er svarfordelingen et tydeligt tegn på, at kulturen ikke er noget, der bliver vægtet særlig højt i landets kommuner. Derfor kommer det heller ikke bag på ham, at langt størstedelen af borgmestrene ikke har planer om at bruge flere penge på området:

"Det er ikke kulturen, der kan redde en kommunes økonomi. Nogle kommuner mener, at et stærkt, lokalt kulturliv kan være med til at brande byen og trække nye borgere og virksomheder til. Der findes bare ingen dokumentation for, at det virker, og det lokale kulturliv ligger heller ikke højt på borgernes prioriteringsliste. Det er derimod faktorer som bolig- og jobmarkederne, borgerne ser på, når de skal slå sig ned i en kommune," siger Roger Buch.

Han understreger samtidig, at den overordnede samfundsøkonomi også spiller ind på borgmestrenes svar.

"Der er intet, der tyder på, at kommunernes økonomiske situation for alvor vil forandre sig i løbet af de næste par år. Derfor giver det mening, at så mange borgmestre vil fastholde det nuværende støtteniveau," siger Roger Buch.

Arbejdspladser trækker folk til
Lolland er en af de kommuner, som forventer at fastholde det nuværende støtteniveau til kulturen i de kommende fire år.

Sidste år brugte kommunen mere end 42 millioner kroner på at støtte det lokale kulturliv, hvilket svarer til 956 kroner pr. person, og det er rigeligt, mener Lollands socialdemokratiske borgmester, Holger Schou Rasmussen:

"Vores udgangspunkt er et uændret kulturbudget i de næste fire år. Vi arbejder samtidig på at prioritere støtten mere, end vi gør i dag. Der er mange tilbud, som ikke bliver brugt, og det giver ikke nogen mening at støtte et museum, som alligevel ikke har nogen besøgende. Det kan dog være politisk ømtåleligt, for nogle er til det mere finkulturelle, mens andre er til foreningslivet. Det er det, vi prøver at lande en politisk aftale om lige nu," siger han.

Lolland Kommune er en af de kommuner, som har svært ved at holde på borgerne. Siden 2008 er indbyggertallet faldet med 9,3 procent, og i sidste kvartal af 2013 boede der 43.717 personer i kommunen. Den udvikling vil Holger Schou Rasmussen gerne have vendt. Men det er ikke kulturlivet, han vil satse på for at lokke flere danskere til kommune:

"Det eneste, der tiltrækker folk, er arbejdspladser," fastslår Holger Schou Rasmussen.

Kultur er ikke fråds
I Favrskov Kommune har man, i modsætning til Lolland, planer om at øge støtten til kulturen og de kulturelle aktiviteter i kommunen.

Der er allerede blevet sat penge af til tre nye idrætshaller og en mountainbike-bane. Ifølge borgmester Nils Borring (S) handler det om at skabe nogle gode rammevilkår for de borgere, der bor i byen:

"Folk vil gerne have en god kommunal service, og det indbefatter eksempelvis også et aktivt fritidsliv. Derfor har vi valgt at sætte flere penge af til området. Jeg har aldrig ment, at det var fråds at bruge ekstra penge på kultur," siger Nils Borring.

Hos museernes interesseorganisation, Danske Museer (ODM), bliver rundspørgen mødt med begejstring. Sidste år blev landets museer støttet med 622 millioner kroner fra kommunernes side, og museumsstøtten har generelt været stigende i de seneste år.

Ifølge direktør Nils M. Jensen er det flot af kommunerne, at de trods den økonomiske krise ikke har planer om at skære i støtten.

"Det er et bevis på, at der investeres og tænkes i kultur ude i kommunerne. Det glæder mig," siger han.

Dokumentation

Altinget.dk har foretaget rundspørgen til landets borgmestre over de sidste 14 dage i januar.

60 borgmestre har svaret. Heraf er 29 fra Venstre. 17 er socialdemokrater, 8 er konservative, 2 repræsenterer en lokalliste, 1 er radikal, og 3 har ikke angivet parti.

Geografisk set er 19 borgmestre fra Region Hovedstaden, 11 fra Region Syddanmark, 10 fra Region Sjælland, 8 fra Region Midtjylland, 8 fra Region Nordjylland, mens fire ikke har angivet region.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00