Blå region klarer sig uden privathospitaler

FIK DU LÆST: Nye tal viser, at det Venstreledede region Syddanmark har gjort venstrefløjens drøm til virkelighed. Regionen klarer sig nu stort set uden privathospitaler. (Bragt første gang i juni)

Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

SF ønsker privathospitalerne gjort overflødige i sundhedsvæsnet. Socialdemokraterne ønsker ikke, at det offentlige sundhedsvæsen er afhængige af privathospitalerne.

Og med nye tal, der viser de enkelte regioners udgifter til privathospitaler, ser man nu, at man i Region Syddanmark, der ledes af Danske Regioners næstformand, Carl Holst (V), stort set har realiseret venstrefløjens drøm.

Fra 2012 til 2013 har regionen halveret sine udgifter til privathospitaler, så regionen i 2013 kun brugte 23 millioner kroner på privathospitaler ud af regionens sundhedsbudget på omkring 20 milliarder.<iframe height=250 width=450 src="//docs.google.com/spreadsheets/d/1NPYdfIZQXrufA1-kFxC29nuaXf5dx_aGX3DdD1SbykI/gviz/chartiframe?oid=1957502149" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>Kilde: Danske Regioner

Det er tre gange mindre end Region Nordjylland, der med en udgift på 74 millioner brugte næst færrest kroner på privathospitalerne.

Og striden om, hvor vidt privathospitaler skal være med til at løse opgaver i det offentlige sundhedsvæsen, har været det største ideologiske stridspunkt mellem rød og blå blok.

Generelt er regionernes udgifter til privathospitalerne faldende over de senere år. Men at man i det Venstre-ledede region Syddanmark ligefrem er Danmarksmester i at klare sig uden privathospitaler, har længe vakt undren blandt borgerlige aktører på sundhedsområdet i form af CEPOS og blandt privathospitalerne.

Kilde: Danske Regioner.

Regionsformand Carl Holst har ikke ønsket at kommentere udviklingen, men han henviser i stedet til sin socialdemokratiske kollega i regionsrådet, Poul Erik Svendsen, der er formand for Sundhedsudvalget og regionens næstformand. Der er borgerligt flertal i regionen, men der blev indgået en konstituering på tværs af de politiske blokke efter valget, efter et borgerligt flertal var en realitet.

Poul Erik Svendsen mener dog heller ikke, at Region Syddanmarks lave udgifter til privathospitaler kan tolkes som et ideologisk valg fra regionsrådets side.

"I Region Syddanmark har vi aldrig været bange for at bruge privathospitalerne. Da vi ligesom de andre regioner for år tilbage brugte markant flere penge på privathospitaler, der var vi de første til at sætte behandlinger i udbud," siger Poul Erik Svendsen.

Lettere adgang til privathospitaler
Hans udsagn bakkes op af, at man i regionen politisk har vedtaget at øge patienternes mulighed for at benytte sig af privathospitaler. Eksempelvis får borgerne i Region Syddanmark mulighed for at tage på privathospital på regionens regning, hvis regionen ikke kan leve op til udredningsgarantien på en måned, hvilket regionen ikke er direkte forpligtet til ifølge loven.

Inden for psykiatrien skal danskerne også kun vente en måned, før de kan benytte sig af behandlingsgarantien på et privathospital, hvor loven kun forpligter regionen til at levere en differentieret behandlingsgaranti på en til to måneder. 

Poul Erik Svendsen peger samtidig på, at regionen uden hjælp fra privathospitalerne har et sundhedsvæsen, der ifølge de seneste officielle opgørelser i årevis har haft den korteste gennemsnitlige ventetid til operation og det højeste produktivitetsniveau.

Selv om regionen var i front med at anvende udbud under VK-regeringen, har man i Region Syddanmark ikke brugt en eneste krone på privathospitaler via udbud i to år. Poul Erik Svendsen forklarer det med, at regionens sygehuse har landets højeste produktivitetsniveau og ledig kapacitet.

"Vi kan jo godt lide, at vores eget system kan klare de behandlinger, der er behov for.
Vi har sagt til vores egne sygehuse, at hvis de kan behandle patienterne til et lavere beløb, end det vi skal betale, når vi sender behandlinger i udbud, så udfører vi dem selv," siger Poul Erik Svendsen.

Tyskerne hjælper
Professor i sundhedsøkonomi, Jes Søgaard, luftede allerede i 2013 sin bekymring for, at privathospitalernes omsætning og kapacitet er så lav, at de ikke kan være den sunde konkurrent og buffer-leverandør, de har fungeret som over en årrække.

Men det frygter Poul Erik Svendsen ikke.
Han peger på, at man i Region Syddanmark er så heldige at grænse op til Tyskland. Region Syddanmark har igennem flere år indgået aftaler med tyske hospitaler, der har ledig kapacitet.

"Vi har aktivt udnyttet, at vi er en grænseregion. Er vi pressede, så har vi både samarbejde med hospitaler i Kiel og Flensborg. Og på nogle områder regner vi dem som en del af vores kapacitet. Samtidig så arbejder vi også efter, at vores eget system skal kunne klare det meste," siger
Poul Erik Svendsen. Han forventer ikke, at Syddanmark til næste år vil bruge flere penge på privathospitalerne.

At region Syddanmark igen i år bruger færrest penge på privathospitaler, overrasker ikke Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

"Det kan selvfølgelig virke pudsigt, at en stærk Venstre-bastion har de laveste udgifter til privathospitaler. Men jeg tror, at den politiske ideologi konfronteres med, at man har en virkelighed, hvor man ikke har lyst til at betale ekstra for, at et bestemt antal behandlinger skal foregå i privat regi," siger Kjeld Møller Pedersen.

Hvor er dokumentationen?
Han kunne dog - ligesom CEPOS og privathospitalerne - godt tænke sig at se en klar dokumentation for, at regionerne kun i meget lille omfang har kunnet spare penge på at sende behandlinger i udbud.

Han peger på, at CEPOS fornyelig offentliggjorde en undersøgelse, der viste, at privathospitalernes priser ved de offentlige udbud lå på 43 procent af den officielle DRG-takst.
"Det er et meget lavt tal, og som skatteborger og sundhedsøkonom ville jeg gerne se regionernes dokumentation for, at de for de relevante behandlinger vitterligt kan gøre det billigere selv," siger Kjeld Møller Pedersen.

Men når det så er sagt, så er det hans vurdering, at Region Syddanmark måske er den region, som vil have mindst at vinde på at bruge privathospitalerne mere. Det skyldes, at regionen har en høj produktivitet og lave ventelister.

"I regionen har man traditionelt været dygtige til at styre forholdet mellem kapaciteten og tilstrømningen af patienterne. Samtidig har man i regionen haft offentlige friklinikker, som til en lav pris har udført mange af de kirurgiske operationer, som privathospitalerne gerne byder ind på," siger Kjeld Møller Pedersen.

Ekspert: Overkapacitet kan være årsagen
Generelt peger han på, at det interessante er, hvad de konkrete årsager er til, at regionerne ikke benytter privathospitalerne. Og ifølge Kjeld Møller Pedersen har meldingerne fra en del regionale sygehuse været, at de har ledig kapacitet.

Han peger på, at en del af regionernes sygehuse kan være i den situation, hvor overkapaciteten er for lille til, at man kan lukke hele afdelinger ned og fyre folk. Det kan betyde, at de så kan udføre et antal ekstra operationer til en lav pris. Det kaldes også lave marginalomkostninger, hvor udgiften til nogle ekstra operationer er lav, da de ikke skal ansætte flere medarbejdere eller indkøbe nyt udstyr.

Han understreger dog samtidig, at han ikke mener, at regionerne bør tænke på privathospitalernes økonomiske velbefindende. Også selv om han forventer, at flere privathospitaler vil lukke, hvis ikke det offentlige øger udgifterne til privathospitaler.

"Privathospitalerne har haft en nyttig funktion som kapacitetsmæssige stødpuder. Men det er tvivlsomt, om man som region skal bruge ekstra penge på at sikre, at der findes et konkurrerende alternativ," siger Kjeld Møller Pedersen.

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00