Jelved: Selvfølgelig skal virksomheder tage ansvar for kulturen

INTERVIEW: Det er kun positivt, når private virksomheder tager ansvar for kunsten og kulturen, mener kulturminister Marianne Jelved (R). Hun så derfor gerne, at endnu flere virksomheder brugte penge på at støtte kulturen. Og hun synes, det er en glimrende ide, hvis en virksomhed gerne vil adoptere et kammerorkester.

Kulturminister Marianne Jelved (R) synes kun, det er positivt, når private virksomheder er interesseret i kunst og kultur og gerne vil bruge penge på det.
Kulturminister Marianne Jelved (R) synes kun, det er positivt, når private virksomheder er interesseret i kunst og kultur og gerne vil bruge penge på det.Foto: Nicolas Tobias Følsgaard
Per Bang Thomsen

Selvfølgelig skal private virksomheder tage et ansvar for kunsten og kulturen herhjemme. 

Og de må også gerne adoptere et lokalt kammerorkester eller bygge et nyt koncerthus, hvis det er det, de har lyst til. Det viser blot, at de har en kærlighed for kulturområdet, og det burde mange flere virksomheder gøre.

Det er den klare melding fra kulturminister Marianne Jelved (R), efter debatten om virksomhedernes medansvar for kunsten og kulturlivet har bølget frem og tilbage i den seneste tid. 

“Jeg synes kun, det er positivt, når private virksomheder er interesseret i kunst og kultur og gerne vil bruge penge på det. Der er nogle, der allerede gør det godt i dag. Men jeg kunne godt ønske mig, at endnu flere virksomheder tog et ansvar for kunsten og kulturen,” siger Marianne Jelved, som ligefrem overvejer at holde en konference om temaet. 

Jeg synes, det er en glimrende ide, hvis der er en virksomhed, der gerne vil adoptere et kammerorkester. Jeg kan ikke se noget som helst negativt ved det, for der er jo ingen, der bliver tvunget til noget som helst.

Marianne Jelved (R)
Kulturminister

“Det er noget, jeg går meget op i,” siger hun.

Vigtigt med kunst på arbejdet
For Marianne Jelved handler det først og fremmest om, at landets virksomheder i langt højere grad bør investere i eksempelvis malerier, kunstværker og skulpturer til deres kontorer, mødelokaler og kantiner. 

“Kunst er vigtigt for mennesker, og et godt arbejdsmiljø er netop præget af kunst. Det sætter gang i dialog og refleksioner hos medarbejderne, og det har vi brug for. Jeg er selv omgivet af kunst på både Christiansborg og i Kulturministeriet, og det er både en glæde og fornøjelse at arbejde der,” siger hun.

Kulturministeren er dog også “fuldstændig åben over for”, at private virksomheder tager et større medansvar for at støtte, udvikle og opbygge kulturlivet herhjemme - det, som kultur- og kommunikationsmanden Christian Have betegner som Corporate Cultural Responsibility.

Åben for private orkester-adoptioner
Det handler både om at støtte de lokale kunstnere og kulturinstitutioner økonomisk.

Men det handler også om at tage et aktivt medansvar for, at kunsten og kulturlivet har gode vilkår og rammer til at udvikle sig. 

“Jeg synes, det er en glimrende ide, hvis en virksomhed gerne vil adoptere et kammerorkester. Jeg kan ikke se noget som helst negativt ved det, for der er jo ingen, der bliver tvunget til noget som helst,” siger ministeren og peger på de nuværende fonde på kulturområdet, som allerede i dag bruger mange millioner af fondskroner på kunsten og kulturen. 

“De skal i virkeligheden betragtes som erhvervsdrivende fonde, der er rundet af de tanker, som virksomhedsejerne har,” understreger hun. 

Frygter ikke påvirkning 
Hvad kan virksomheder bidrage med i forhold til kunsten og kulturen, som staten og kommunerne ikke kan?

“De kan fremme en kunstart, som de selv er meget optaget af. Man kan eksempelvis tage Mogens Dahl Koncertsal på Islands Brygge, hvor der blandt andet bliver holdt koncerter og debatarrangementer med musik. Det er en privat aktør, der har sat sig for at fremme musikken ved at bygge en koncertsal, og det er fremragende. Jeg har ingen som helst dårlige følelser ved det, og jeg kan ikke komme i tanke om noget, der skulle være negativt i den sammenhæng,” siger kulturministeren og fortsætter:

"De gør det jo, fordi de har en kærlighed til kunsten og kulturen."

Men hvor politikerne er underlagt armslængdeprincippet, når de afsætter penge til kulturlivet, kan private virksomheder vælge at støtte lige præcis det, de vil.

Kunne man ikke frygte, at de vil gå ind og påvirke kunsten og kulturen i en bestemt retning?

“Det må de da gøre, hvis det er deres egne penge, der er tale om. Ligesom de selv må vælge, hvilken kunstart de selv vil fremme. Om det er opera, revyer eller musicals, står dem frit for. Det ville da være mærkeligt, hvis vi som regering eller land skulle forbyde dem at gøre det,” fastslår Marianne Jelved.

Fleste penge fra det offentlige
Spørger man rundt i det hjemlige kunst- og kulturliv, hører man ofte, at det offentlige bruger for få penge på at støtte museerne, teatrene og de lokale spillesteder. 

Og hver gang en regering fremlægger sit finanslovsudspil, er meldingen fra kulturaktørerne, at der ikke er blevet afsat nok penge til området. 

Burde det i den ideelle verden ikke være staten og kommunerne, der betalte for hele kultur-gildet, så kunstnerne og kulturinstitutionerne ikke skulle søge om penge hos private fonde og virksomheder?

“Staten må gerne bruge alle de penge, den vil. Men det må private mennesker også. I det spørgsmål ligger der jo også, at man fra statens side skulle forbyde, at virksomheder støtter kunsten og kulturen. Jeg kan ikke forestille mig et samfund, som ville forbyde mennesker at bruge deres egne midler på kunst og kultur,” siger ministeren og fortsætter: 

“Staten har ikke uanede mængder af penge at bruge. Og fondene bruger deres penge på almene formål, som de gerne selv vil fremme, uanset hvad staten gør. Det er fremragende, og man må heller ikke glemme, at det offentlige kommer med langt størstedelen af pengene til kunsten og kulturen.”

Flere skal tage ansvar
I sidste måned fik Altinget : kultur lavet en meningsmåling, der viste, at mere end hver anden dansker var imod, at de private virksomheder skulle tage et medansvar for kunsten og kulturlivet.  

Det forstår kulturminister Marianne Jelved dog ikke.

“Der kan være mange grunde til, at de har svaret, som de gør. Det er jo ikke et spørgsmål, vi på den måde har diskuteret i offentligheden. Men jeg er overrasket over det, for jeg synes kun, det er positivt, hvis private virksomheder er interesseret i kunst og kultur, vil tage ansvar for området og bruge flere penge på det.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Have

Grundlægger, Have Kommunikation & PR, forfatter, TV-vært
Dansk, Københavns Universitet

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00