Politikere vil se på våben i privaten for Hjemmeværnet

HJEMMEVÆRNET: Både Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Jakob Engel-Schmidt (V) er klar til at se på, om hjemmeværnsfolk fortsat skal have lov til at opbevare våben i deres private hjem. Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne afviser at tage stilling endnu.

Jakob Engel-Schmidt (V) mener, tiden er inde til at kigge nærmere på våben i privathjemmene hos hjemmeværnsfolk
Jakob Engel-Schmidt (V) mener, tiden er inde til at kigge nærmere på våben i privathjemmene hos hjemmeværnsfolk
Lise-Lotte Skjoldan

Efter det er kommet frem, at det var et stjålet våben fra Hjemmeværnet, der blev brugt i det første af weekendens to skudattentater, er folketingsmedlemmer fra begge sider af salen nu klar til at se på, om medlemmer af Hjemmeværnet stadig skal have våben i deres hjem.

Medlem af Forsvarsudvalget Jakob Engel-Schmidt (V) siger til Ritzau, at det er tid til at se på, om det stadig giver mening, at Hjemmeværnet stadig i 2015 skal have våben udlevereret i privathjem. Han hælder selv mod et nej.

“Jeg har svært ved at se de gode argumenter for fortsat at have våben liggende ude i privaten. Men det er vigtigt, at man får foretaget en grundig analyse, før man foretager en beslutning,” siger han.

Enhedslisten: Stop spredning af våben
Torsdag morgen holder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) en orientering med partilederne om regeringens planer for terrorbekæmpelse.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, tager til mødet med et krav om øget våbenkontrol, herunder kontrol med Hjemmeværnets våben.

“Der er brug for en styrket indsats for at stoppe spredningen af våben i kriminelle og terror-relaterede miljøer. Ikke mindst efter at det har vist sig, at det våben, som blev brugt til terrorangrebet, er stjålet fra hjemmeværnet. Der er brug for at se på, om der er tilstrækkeligt styr på de lovlige våben i Danmark. Det gælder både i forhold til hjemmeværnsfolk, personer med jagttegn, medlemmer af skydeklubber og adgangen til dansk militærs våbendepoter,” udtaler hun i en pressemeddelelse.

DF: Vi skal tænke os om
Hos Dansk Folkeparti vil forsvarsordfører Marie Krarup først se en redegørelse for weekendens begivenheder, før hun vil tage endelig stilling til konkrete tiltag.

Hun er dog ikke klar til at tage våbnene fra hjemmeværnsfolkene på nuværende tidspunkt.

“De skal kunne bruge våbnene i tilfælde, hvor der er behov for, at hjemmeværnsfolkene rykker hurtigt ud. Derfor skal vi tænke os godt om, før vi laver ændringer,” siger Marie Krarup.

Socialdemokraternes forsvarsordfører Annette Lind vil ikke udtale sig i sagen på nuværende tidspunkt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00