Flertal: Ældre skal have lov at dø i fred

FIK DU LÆST: Et bredt flertal på Christiansborg vil sikre ældre bedre mulighed for at kunne sige nej til genoplivning. Det sker efter ønske fra både læger og patienter.  

Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Stadig flere plejehjem har hjertestartere. Og som udgangspunkt skal plejepersonalet forsøge at genoplive beboere, der eksempelvis får akut hjertestop.

Men efter kritik fra Danske Patienter og lægerne er politikere fra både rød og blå blok nu åbne over for at give ældre mennesker bedre mulighed for at sige nej til at blive genoplivet, hvis de falder døde om. Det kan ske ved, at de på forhånd kan få skrevet i deres plejejournal, at de ikke ønsker genoplivning.

LÆS: Patienter: For svært at sige nej til genoplivning

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, vil gøre det lettere for ældre at sige nej til genoplivning.

Personligt vil jeg gerne have noteret et sted, at hvis jeg bliver mere end 85, så skal jeg ikke genoplives, når jeg dør. Men selv om jeg fik tatoveret det på min brystkasse, så siger reglerne, at de skal forsøge genoplivning. Det er kun den livsforlængende behandling, som jeg via et livstestamente kan frasige mig på forhånd.

Bruno Melgaard Jensen
Formand, PLO

”Hvis en person ikke ønsker at leve længere, når kroppen naturligt siger fra, så skal det respekteres. Det skal være let at fraskrive sig genoplivning, ikke svært,” siger Flemming Møller Mortensen. Ordførere fra SF, Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er ligeledes åbne over for at ændre reglerne.

Sagen er også aktuel, fordi Sundhedsstyrelsen er ved at revidere en vejledning om reglerne for genoplivning på eksempelvis plejehjem. Det har fået Danske Patienter og de praktiserende læger, som tilser patienterne på plejehjem, til at kritisere de nuværende regler.

PLO: Stigende problem
Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Bruno Melgaard Jensen, vurderer, at det generelt er et stigende problem med genoplivningsforsøg af ældre, der ikke ønsker eller har overvejet det.

”Jeg kan ikke bare tage en snak med plejehjemsbeboerne og så skrive i deres journal til personalet, at de eksempelvis ikke ønsker genoplivning. Det må jeg kun gøre, hvis beboerne har et konkret fremadskridende sygdomsforløb,” sagde Bruno Melgaard, forleden i Altinget. På eksempel plejehjem er det oftest ikke en læge til stede, når det opdages, at en beboer har fået hjertestop. 

Som reglerne er i dag, er det kun læger, som ved eksempelvis et hjertestop må tage beslutning om, at der ikke skal forsøges genoplivning. Dermed er plejepersonalet forpligtet til at igangsætte et genoplivningsforsøg. Dog ikke hvis patienten var syg i forvejen, og en læge har skrevet i journalen, at genoplivning kan udelades. 

På Christiansborg er også Liberal Alliance positive over for at gøre det lettere for ældre at fravælge genoplivning.

”Vi mener, at det skal være folks eget valg. Hvis det er korrekt, at det er lovgivning, som forhindrer rationelt tænkende borgere i at fravælge genoplivning, så må vi ind og se på loven,” siger Liberal Alliances sundhedsordfører, Simon Emil Ammitzbøll. En lignende melding kommer fra Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

”Vi skal respektere det enkelte menneskes valg. Derfor støtter jeg også forslaget fra PLO og Danske Patienter,” siger Sophie Løhde. 

DF vil gå længere
Dansk Folkepartis sundhedsordfører er enig.

”Og jeg hælder til, at man går længere. Der skal være bedre muligheder for at fraskrive sig antibiotikabehandling, sondemadning og andre livsforlængende tiltag på forhånd,” siger Liselott Blixt og fortsætter:

”Det er ikke aktiv dødshjælp, vi taler om. Men vi bør give folk bedre mulighed for at bestemme, hvordan og hvor meget de vil behandles, når de bliver syge og måske ikke kan svare,” siger Liselott Blixt.

Generelt mener hun, at borgernes mulighed for at give besked om fremtidig behandling og pleje i sundhedsvæsnet er alt for uigennemskuelig og tung.

”Vi jonglerer med livstestamenter, fremtidsfuldmagter og registre om organdonation. Og det er det vigtige spørgsmål om obduktion. Så ud over at øge muligheden for at vælge behandling og pleje til og fra så skal vi have sikret, at sundhedspersonalet får meget lettere adgang til at se de valg, som patienterne har registeret. Ellers bliver de jo ikke brugt,” siger Liselott Blixt.

Sagen diskuteres næste uge
Også i Enhedslisten er man positiv over for at ændre på reglerne. Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, peger på, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har indkaldt til det halvårlige møde om etik i sundhedsvæsnet i næste uge.

”Her er det helt oplagt, at vi tager sagen op,” siger Stine Brix.

Özlem Cekic vil lige som flere af de andre af ordførerne have emnet op på mødet hos sundhedsministeren.

”Jeg er bekymret for, at vi kommer til at genoplive ældre imod deres ønske, fordi der er hjertestartere på så mange plejehjem, og fordi vi er for dårlige til at få talt om, hvad de ældre selv ønsker,” siger Özlem Cekic.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

0:000:00