Kommentar af 
David Trads

Trads: Spærregrænsen truer desperate konservative

KLUMME: Målet med Konservatives STOP-kampagne var at ’få ordet’ og blive hørt. Den del af strategien lykkedes. Problemet er bare, at det ser ud til, at vælgerne har lyttet, men simpelthen ikke kan lide, hvad de hører, skriver David Trads. 

Naser Khader forklarer Søren Pape i februar i år, hvad nazi-islamisme er for noget. 
Naser Khader forklarer Søren Pape i februar i år, hvad nazi-islamisme er for noget. Foto: DR
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den farce, der i øjeblikket udspiller sig blandt de konservative, straffes nu benhårdt i meningsmålingerne:

Partiet, der stadig kalder sig et ’folkeparti’, mister hastigt de vælgere, der trods alt er tilbage – og skraber nu bunden i den nyeste Voxmeter-måling, der kun giver dem opbakning fra 2,9 procent af vælgerne. Det er ikke meget mere end 100.000 danskere.

Pape ligner en fiasko
Søren Pape, den landspolitiske novice, som overtog ledelsen af det vingeskudte parti i august sidste år uden overhovedet at være valgt til Folketinget, ligner en fiasko. Spærregrænsen nærmer sig nu for landets ældste parti – og den seneste, storstilede kampagne ser ud til at skræmme vælgerne yderligere:

Den udelukkende negative kampagne – stop tyven, stop regeltyranniet, stop skattehetzen, stop iværksætterbenspænd, stop grundskyld og stop naziislamisme – er modtaget med dyb skepsis i partiets eget bagland. Det er især referencen til nazismen, der gør ondt hos græsrødderne – ikke mindst i et parti, der har en uheldig fortid, idet KU i 1930'erne flirtede med netop den ideologi.

En valgkamp, hvor uerfarne Pape bliver presset af optimistiske og sejrsvante Kristian Thulesen Dahl (DF) og Anders Samuelsen (LA) må lige nu være et mareridt for Konservative. Spærregrænsen truer.

David Trads
Klummeskribent

Nazi-fadæsen, som har fået kritik fra alle – inklusive arvefjenderne hos Dansk Folkeparti, som syrligt stempler den som ’for meget’ – er kulminationen på en stribe kontroversielle sager blandt de konservative:

Nazi-kortet
Brian Mikkelsen, partiets mest erfarne politiker, udpegede 9. april – årsdagen for besættelsen i 1940 – specifikt to partier for at være ansvarlige for det historiske nederlag:

“Aldrig mere et 9. april, hvor S og R svigtede Danmark. S og R beskar forsvaret og lagde sig fladt ned for Nazi Tyskland.”

Igen en udtalelse, der gav partiets fjender rig lejlighed til at minde om, at dele af KU i sin tid hyldede nazismen. Det gjorde ingen andre partier.

Få dage inden havde partiets unge politiske ordfører, Mai Mercado, i en skrap kronik i Berlingske fastslået, at ’Kristendommen er bedre end islam’ – et udsagn, der kom til at stå endnu stærkere, i takt med at de konservative trak dets ’nazi-kort’ mod i hvert fald dele af islam.

Den løbende sladderføljeton om kvart-kendissen Mads Holger, der stiller op i Københavns Omegn – meget imod partiledelsens ønsker – bidrager til billedet af et parti i dybe problemer.

Sæbeoperaen er med sex, løgne, aflytninger, fyringer og trusler meget langt fra de konservative dyder, der burde kendetegne Det Konservative Folkeparti. Desværre fylder den i medierne.

Nedsmeltning
Søren Pape må være dybt bekymret, for den redningsplan, som han har lagt, ser i disse døgn ud til at smuldre. Partiet, der takket være en stribe dygtige borgmestre fik et fint kommunalvalg med opbakning fra 8,6 procent i 2013, og takket være Bendt Bendtsen fik et endnu flottere valg til Europa-Parlamentet med 9,2 procent i 2014, er nu ved at smelte sammen.

Tendensen i de seneste måneders målinger er klar for Konservative – nemlig nedadgående. Med 2,9 procent i Voxmeter må Pape & Co. nærme sig desperation.

Målet med den igangværende STOP-kampagne var at ’få ordet’ – fordi et lille parti skal kæmpe med megafon for at blive hørt. Den del af strategien lykkedes. Problemet er bare, at det ser ud til, at vælgerne har lyttet, har opfattet budskabet – og simpelthen ikke kan lide, hvad de hører.

K presset af LA og DF
Men er det virkelig muligt, at landets ældste parti – som under Poul Schlüter styrede landet i 1980'erne og under Bendt Bendtsen sad i regering i 2000'erne – pludselig er i fare for at ryge helt ud af Folketinget?

Det er i hvert fald en reel risiko nu. Partiet er presset af to ’opkomlinge’ – nemlig Dansk Folkeparti på alt det nationale, og af Liberal Alliance på alt det økonomiske. En valgkamp, hvor uerfarne Pape bliver presset af optimistiske og sejrsvante Kristian Thulesen Dahl (DF) og Anders Samuelsen (LA) må lige nu være et mareridt for Konservative. Spærregrænsen truer.

---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00