14. december: Leif Mikkelsen

JULEKALENDER: Leif Mikkelsen (LA) har aldrig påtaget sig noget, han ikke er blevet opfordret til. Derfor fortsætter han også i politik lige så længe, der er brug for ham. Læs mere i dagens julekalender-interview, hvor Leif Mikkelsen også fortæller, hvorfor han ikke kan lide folk, der bryder aftaler.

Leif Mikkelsen har siddet i Folketinget for Liberal Alliance siden 2011. 
Leif Mikkelsen har siddet i Folketinget for Liberal Alliance siden 2011. Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Martin Lyngbæk Olsen

Hvorfor gik du ind i politik?

Det er bare sådan noget, der er kommet. Jeg har brugt mit liv i det frie foreningsliv. Jeg har aldrig påtaget mig noget, som jeg ikke er blevet opfordret til. Og jeg har normalt sagt ja til en udfordring, når der har været brug for det, jeg kunne.

Jeg var valgt til at repræsentere den samlede idræt i forhold til regering og folketing, når der var lovforhandling. Jeg blev på et tidspunkt opfordret til, at når nu jeg kunne rende og lave lobbyvirksomhed inde på Christiansborg og snyde dem på den anden side af bordet, kunne jeg få mere ud af det ved selv at sidde på den anden side. Så sagde jeg ja til det. 14 dage efter jeg stoppede som formand for DGI, blev jeg valgt ind i Folketinget. 

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Leif Mikkelsen er født 27. juli 1945 i Sinding. 
 
Han har siddet i Folketinget for Liberal Alliance siden 15. september 2011, hvor han blev valgt i Vestjyllands Storkreds. Inden da har han siddet i Folketinget fra 2001 til 2007 for henholdsvis Venstre og Ny Alliance.  

Leif Mikkelsen er landsformand for Liberal Alliance. Derudover er han partiets  Idræts-, Kirke-, Kultur- og Medieordfører. Han har været medlem af Folketingets Præsidium fra 30. november 2016. 

Leif Mikkelsen er uddannet landmand og har været gårdejer i mere end 25 år. Derudover har han arbejdet i flyvevåbnet i en årrække. Han har haft en række tillidshverv og har blandt andet tidligere formand for Danmarks Gymnastik- og Idrætsforening fra 1992 til 2001 samt tidligere formand for DGI-byen fra 2000 til 2011. 

 
Fakta fra ft.dk

Det er ikke sådan, at jeg har et idol på det område, men der har været noget på det at kunne noget. Hvis der skulle være en inspiration, så er det på den måde, Knud Enggaard (V) gjorde tingene på. Han maste sig aldrig frem og blev også altid brugt til at løse problemer. Det har jeg været opmærksom på og er på en eller anden måde også lidt selv gået i den retning. 

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har også en sekretær, der siger, at jeg aldrig skal holde op, og hun gerne vil køre mig rundt i rullestol, hvis det er nødvendigt.

Leif Mikkelsen
Medlem af Folketinget (LA)

Det er ikke noget, jeg går og tænker på. Jeg har det fint med de fleste. 

Er du stadig i politik om fem år?

Det ved jeg ikke. Det er jeg nok ikke. Jeg kan også godt selv læse min dåbsattest. Når udfordringen er der, og der er brug for mig og et signal omkring mig om, at jeg gør en forskel, så synes jeg, at det er sjovt.

Jeg har også en sekretær, der siger, at jeg aldrig skal holde op, og hun gerne vil køre mig rundt i rullestol, hvis det er nødvendigt.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Helt tilbage i min Venstre-tid var jeg kommunalordfører, da vi lavede kommunalreformen, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) var indenrigsminister. Der lærte jeg meget af Lars Løkke Rasmussen. Det var politisk håndværk af det allerypperste, hvor jeg leverede mit beskedne bidrag med mit kendskab til mange daværende borgmestre gennem mit organisationsarbejde. Da vi startede, var der meget modstand, men det vendte. Det var politisk håndværk, hvor det var opfanget, hvad der skulle til. 

Hvad er din bedste juletradition?

Vores traditioner er meget traditionelle med, at familien er samlet, og vi får besøgt hinanden i juledagene. Vi har en tradition med, at hele familien samles 2. juledag i forsamlingshuset og er sammen.  

Hvad gør du for at koble af?

Jeg kan godt lide at køre i marken og høste. Her i sommer havde min hustru en gammel faster, der havde et hus, som jeg lavede i stand og vandskurrede væggene. Det er godt til at få tingene ud af hovedet.

Ellers kan jeg godt lide at gå i skoven med en motorsav. Det er en ren luksus. Man får det godt af det.  

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har læst Lars Tvedes Gåsen med de gyldne æg. Det er en spændende analyse af liberale samfund, som man, som politiker, kan blive klogere af.  

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg har ikke rigtig tid til det, og man kan alligevel aldrig følge med i det. Hvis jeg kan komme afsted med det, vil jeg gerne se sport – gerne håndbold. Der er tilpas action. 

Har du et motto?

Man skal aldrig udsætte andre for det, som man ikke selv vil udsættes for. Det drejer sig om at være et ordentligt menneske og derved om de menneskelige værdier med at behandle hinanden ordentligt, stå fast på det, man mener, så dem omkring én ved, hvor de har én. En aftale er en aftale – jeg kan simpelthen ikke med folk, der bryder en aftale. 

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?

Efter Liberal Alliances valgsejr i 2015 har vi brugt 2016 på at opbygge en ny folketingsgruppe, der virkelig kan fungere og holde til at gå ind i en regering. Det hårde arbejde, vi har lavet, har virkelig båret frugt her i 2016.  

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Det er altid stort, når man har mindre børn i familien, så er julen virkelig ulejligheden værd. Det har i de senere år været børnebørnene. Det er stadig børnenes fest – det er dem, man gør en masse for, at det skal være spændende.

Hvad ser du mest frem til i 2017?

Jeg glæder mig til i praksis at se, at vores form og facon kan bære frugt, og vi kan holde til den nye regeringsdannelse og i samme åndedrag få Liberal Alliance til at fungere optimalt, selv om vi påtager os et medansvar i en regering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Mikkelsen

Fhv. landsformand (LA), fhv. MF (V og LA), gruppeformand & medlem af Folketingets Præsidium
landmand (Asmildkloster Landbrugsskole 1973)









0:000:00