14. december: Naser Khader

JULEKALENDER: Efter at have været væk fra politik i en periode er Naser Khader ikke længere bange for ikke at blive valgt. I dagens julekalenderinterview fortæller han om sine tatoveringer og om en oplevelse, der gjorde ham politisk bevidst som 11-årig i Syrien.

Hjemvendt fra USA. Naser Khader sidder igen i Folketinget, denne gang for Konservative. Han vil blive ved, så længe han har en mission.
Hjemvendt fra USA. Naser Khader sidder igen i Folketinget, denne gang for Konservative. Han vil blive ved, så længe han har en mission.Foto: Sofie Amalie Klougart/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Hvorfor gik du ind i politik?

Så længe jeg kan huske, har jeg gjort mig klog på alt muligt og blandet mig i alt. I gymnasiet var jeg meget snakkesalig i samfundsfag, og min lærer mente, jeg skulle engagere mig i politik.

Jeg meldte mig ind i Radikale, lige efter jeg blev student, og var passivt medlem. Men jeg havde ingen forestilling om at være aktiv politiker.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Naser Khader er født 1. juli 1963 i Damaskus, Syrien. Han blev valgt til Folketinget første gang i 2001 for Radikale. Siden da er han blevet valgt for Ny Alliance (senere Liberal Alliance) og nu Konservative.

Han er uddannet cand.polit. ved Københavns Universitet i 1993. Før det har han læst mellemøststudier ved Odense Universitet. Derudover har han en master i teologi fra 2015.

Den master tog han, mens han var senior fellow ved Hudson Institute i Washington. Her er han nu non-resident fellow.

Naser Khader er blandt andet integrationsordfører og udenrigsordfører for Konservative.

Jeg har selvtillid og har vist, at jeg kan klare mig uden for politik. Jeg er i overskud og jeg siger tingene uden at pakke dem ind, fordi jeg ikke er bange for ikke at blive genvalgt.

Naser Khader (K)
Medlem af Folketinget

Da jeg boede i Syrien, havde vi en landsbyleder, en slags borgmester. Han var i opposition til Assad-styret sammen med nogle af mine familiemedlemmer.

Da jeg var 11 år gammel, blev han anholdt af sikkerhedsstyrkerne og forsvandt. Efter nogle uger kommer nogle militærkøretøjer kørende i høj fart og bremser lige ved markedspladsen. En soldat sparker et lig ud af bilen, og det var borgmesteren, der var blevet torteret ihjel.

Jeg har ikke fulgt en serie hele vejen igennem siden Columbo. Der har jeg til gengæld set det hele – flere gange.

Naser Khader (K)
Medlem af Folketinget

Jeg ser ham stadig for mig den dag i dag. Den hændelse har gjort mig meget politisk bevidst, selvom jeg kun var 11 år gammel.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Da jeg blev udsat for bombetrusler under Muhammed-krisen, fik jeg en opringning fra Søren Krarup. Han ringede og sagde 'Naser, hvis du og din familie har brug for et sted at være i fred og sikkerhed, har vi en gård i Jylland, som min far brugte til at skjule jøder og modstandsfolk i. Den må I gerne låne'.

Det gjorde dybt indtryk på mig, men det illustrerer det danske demokrati. Man kan være dybt uenig, men man behøver ikke at hade hinanden af den grund.

Er du stadig i politik om fem år?

Jeg aner det ikke. Jeg har jo ikke planlagt min karriere. For bare et år siden svor jeg, at jeg aldrig ville vende tilbage. Jeg havde det fremragende uden for politik med job og lejlighed i Washington.

Men lige pludselig fik jeg lyst igen. Så længe, jeg har en mission – noget, jeg opfatter som hjerteblod – vil jeg blive ved med at være der.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Statsborgerskabsdagen, hvor alle de, der får statsborgerskab, kommer i Folketinget og hilser på politikerne, var min idé. Det var mig, der fandt på, at det skulle vi gøre.

En anden ting, jeg er meget stolt af, er, at jeg under Muhamed-krisen forsøgte at bygge bro mellem muslimerne og det danske samfund. I al beskedenhed havde jeg en meget central rolle der.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg kobler af med mine børn, som jeg elsker at være sammen med. Det var derfor, jeg pendlede fra Washington hver anden weekend.

Nogle gange trækker jeg stikket ud og forlader Danmark for en periode. Det gør jeg ret ofte. Det er en måde at få lidt luft.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er min egen bog, 'Hjertet bløder'. Hahaha! Berlingske gav den fem stjerner, derfor er den god.

Har du en yndlings tv-serie?

Wildlife med dyr. Løver og tigre, og hvordan dyrene klarer sig og overlever. Det er meget det, jeg ser, før jeg går i seng. Og så har jeg et par yndlings talk-shows fra Al Jazeera, som jeg podcaster.

Jeg har ikke fulgt en serie hele vejen igennem siden Columbo. Der har jeg til gengæld set det hele – flere gange.

Hvad er din bedste juletradition?

Efterhånden har jeg fået en tradition med at besøge de døde familiemedlemmer og deres grav. Det er det eneste tidspunkt på året, hvor man kan koble af og reflektere over livet.

Ellers har jeg de seneste år skabt en tradition, nu jeg har delebørn og børn med flere kvinder. Vi, alle børnene og deres mødre, holder jul sammen lillejuleaften, hvor alle børnene kan samles. Det er en god tradition.

Har du et motto?

Ja. Det bliver min næste tatovering. Mottoet hedder 'Fortsættelse følger'. Det skal også stå på min gravsten. Jeg giver aldrig op. Fortsættelse følger.

Hvad har du ellers af tatoveringer?

Jeg har den amerikanske frihedserklæring for at mindes min amerikanske tid. Jeg har Grundlovens §77 på underarmen. Det er den, der taler om ytringsfrihed. Jeg har 'demokrati og ytringsfrihed', jeg har det arabiske forår. Så der er lidt af hvert.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2015?

De seneste fire år har jeg nærmest været udenlandsdansker og kun været i Danmark som gæst. Lige pludselig skal jeg vænne mig til en helt ny tilværelse.

Jeg er vendt tilbage til politik, og det er på en helt anderledes måde end de 10 år, jeg sad der tidligere. Jeg har selvtillid og har vist, at jeg kan klare mig uden for politik. Jeg er i overskud, og jeg siger tingene uden at pakke dem ind, fordi jeg ikke er bange for ikke at blive genvalgt.

Hvad ser du mest frem til i 2016?

Jeg håber, at min familie i Syrien kan få et roligere liv, end de har i dag. De flygter fra sted til sted, og jeg er imponeret over, at de har valgt at blive der i stedet for at flygte ud af landet.

Jeg håber, det internationale samfund vil presse på for at beskytte de civile.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)









0:000:00