Neergaard: Jeg er ikke den stygge ulv

INTERVIEW: Flere har kritiseret, at den tidligere DA-direktør nu er beskæftigelsesminister. Neergaard Larsen afviser, at han er den stygge ulv, men fastholder, at der er brug for reformer.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Anders Jerking

Ingen har betvivlet, at den nye beskæftigelsesminister ved meget om arbejdsmarkedet, men politiske modstandere har kritiseret, at Løkke har udnævnt en tidligere arbejdsgiver-boss til ny minister.

Selv afviser Jørn Neergaard Larsen, at han er regeringens stygge ulv.

"Det er op til mig at bevise, at det ikke er sådan. Mit liv på arbejdsmarkedet har været et langt liv baseret på aftaler. Som arbejdsgiverorganisation kommer man jo ikke langt, hvis man ikke magter at lave aftaler," siger Jørn Neergaard.

Som DA-direktør har Neergaard Larsen i årevis været fortaler for skrappe arbejdsmarkeds-reformer. I foråret stillede DA således 28 forslag til, hvordan de sociale ydelser kunne reformeres. Her skulle både førtidspensionen og dagpenge-satsen sænkes.

Men det er ikke længere på Neergaards to-do-liste.

"Der er forskel på at arbejde for DA og være en del af en regering. Regeringen har sin egen politik, og det er ikke en del af regeringsgrundlaget at skære i førtidspension eller dagpenge," sagde han og fortsatte:

"Men det er en del af regeringsgrundlaget, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Derfor vil vi sammen med arbejdsmarkedets parter søge at finde veje til, at flere danskere kan bidrage til væksten og få del i væksten."

Som DA-direktør sagde Neergaard, at Danmark fremstår som et 'taberland', men nu er ordvalget anderledes.

"I dag vil jeg brug et andet udtryk. I dag vil jeg sige, at det er afgørende, at Danmark bliver transformeret til et vinderland. Der er nogle muligheder nu, fordi verden omkring os er ved at komme i vækst, så det er vores forpligtelse at søge at gribe chancen," sagde han og fortsatte:

"Vi skal have gjort Danmark til et vinderland på den måde, at mange flere voksne bliver en del af det arbejdende fællesskab. For stor en del af befolkningen låses uden for arbejdsmarkedet. Det er ikke ok for de pågældende mennesker, og det er ikke ok for dansk økonomi."

Selv om den nyudpegede minister nu bruger andre ord, så fastholder han, at der er brug for reformer for at sikre dansk økonomi.

"Efter min mening er arbejdsmarkedet som sådan en af de væsentligste barrierer for vækst i Danmark, og når nu mulighederne er der, så skylder vi de mennesker, der bor i Danmark, at de kan blive en del af det fællesskab, der er på arbejdsmarkedet, og selv få glæde af at være en del af et samfund, der er i vækst," siger han og fortsætter:

"Regeringen har sine egne forslag til, hvordan det bedre skal kunne betale sig at arbejde, men vi vil også invitere til et bredt samarbejde med partierne og interessenterne på arbejdsmarkedet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)









0:000:00