“Det værste, der kan ske, er, at jeg keder mig”

FIK DU LÆST: Ambassadør Lone Dencker Wisborg er blandt 16 udvalgte i statens uddannelse af særligt lovende ledere. Læs interview med juristen, der elsker at bryde vaner, og som nu til sommer skal hjem og rådgive udenrigsministeren. (Bragt første gang i maj 2015)

Siden 2011 har Lone Dencker Wisborg været den danske ambassadør i Spanien. Til sommer skal hun hjem for både at rådgive udenrigsministeren og være en del af Udenrigsministeriets direktion. På billedet ses Lone Dencker Wisborg sammen med nu forhenværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R). 
Siden 2011 har Lone Dencker Wisborg været den danske ambassadør i Spanien. Til sommer skal hun hjem for både at rådgive udenrigsministeren og være en del af Udenrigsministeriets direktion. På billedet ses Lone Dencker Wisborg sammen med nu forhenværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Foto: Den Danske Ambassade i Spanien
Sine Riis Lund

Da eksamensbeviset var i hus, var det ikke en embedskarriere, som var mejslet i bevidstheden hos Lone Dencker Wisborg. Hun skulle være advokat. Men en dag hørte hun om en helt anden karrierevej. En af de piger, hun var advokatfuldmægtig sammen med, havde en kæreste, der arbejdede i Udenrigsministeriet. Kæresten var Erik Lorenzen, nuværende arktisk ambassadør.

“Jeg tror ikke, han er klar over, at han dybest set var årsagen til, at jeg valgte at søge ind i Udenrigsministeriet. Det har jeg vist aldrig fået fortalt ham. Men hans arbejde lød så vanvittigt interessant. Blandt andet det her med, at vi taler om de helt store spørgsmål som krig og fred,” siger Lone Dencker Wisborg.

Bortset fra et par enkelte svinkeærinder kan den 49-årige jurist i dag se tilbage på mere end tyve års tjeneste i Udenrigsministeriet. Karrieren i ministeriet har bragt hende både til Estland, Polen og nu senest til Madrid som Danmarks ambassadør i Spanien og Andorra. Hun elsker forandringerne i mødet med et nyt land.

“Jeg kan godt lide, at tingene ikke er, som de altid har været. At TV-Avisen ikke nødvendigvis kommer klokken 21.30, og at man ikke nødvendigvis ved, at leverpostejen ligger på hylde tre nede i Netto.”

Fakta
Blå bog: Lone Dencker Wisborg
Født 31. Januar 1966, Brønderslev

Uddannelse
1991 Cand.jur., Aarhus Universitet 

Karriere
2011- Danmarks ambassadør i Spanien og Andorra, sideakkrediteret i Algeriet
2009-2011 Ambassadør, Chef for Center for Global Sikkerhed
2007-2009 Kontorchef, Sikkerhedspolitisk kontor, Udenrigsministeriet, København
2007 Tjenestefrihed (Fondschef, Bikuben-Fonden)
2004-2006 Ambassaderåd på Danmarks ambassade i Warszawa, Polen
2001-2003 Ministersekretær for udenrigsministeren
2000-2001 Fuldmægtig, Sikkerhedspolitisk kontor, Udenrigsministeriet, København
1999-2000 Tjenestefrihed (Folketingets Internationale Afdeling)
1998-1999 Fuldmægtig, Sikkerhedspolitisk kontor, Udenrigsministeriet, København
1995-1998 Ambassadesekretær på Danmarks ambassade i Tallinn, Estland
1992-1995 Fuldmægtig i Udenrigsministeriet, København

Kilde: Udenrigsministeriets hjemmeside
Det politiske arbejde som ambassadør består for en stor dels vedkommende af at oplyse den danske regering om de spanske myndigheders holdninger til aktuelle emner, ligesom Lone Dencker Wisborg arbejder for at fremme de danske holdninger i Spanien.
Det politiske arbejde som ambassadør består for en stor dels vedkommende af at oplyse den danske regering om de spanske myndigheders holdninger til aktuelle emner, ligesom Lone Dencker Wisborg arbejder for at fremme de danske holdninger i Spanien. Foto: Den Danske Ambassade i Spanien

Det tvinger hende til hele tiden at forholde sig til egne vaner og det nye, hun møder. Livet leves lidt mere intenst. Hun er også bedst i startfasen, når alt er nyt, og hun skal finde ud af, hvordan tingene hænger sammen.

“Efterhånden har jeg vist fundet ud af, at det værste, der kan ske for mig, er, at jeg kommer til at kede mig. Så begynder jeg at kigge mig om efter noget nyt.”

Jeg kan godt lide, at tingene ikke er, som de altid har været. At TV-Avisen ikke nødvendigvis kommer klokken 21.30, og at man ikke nødvendigvis ved, at leverpostejen ligger på hylde tre nede i Netto.

Lone Dencker Wisborg
Danmarks ambassadør i Spanien og Andorra
Lone Dencker Wisborg bruger en del af sin arbejdstid på at fremme virksomheders investeringer og eksport. Det kan være ved receptioner i ambassadørboligen eller ved at sætte møder op med spanske myndigheder.
Lone Dencker Wisborg bruger en del af sin arbejdstid på at fremme virksomheders investeringer og eksport. Det kan være ved receptioner i ambassadørboligen eller ved at sætte møder op med spanske myndigheder. Foto: Den Danske Ambassade i Spanien

Et alsidigt job
Med en rolig opvækst i nordjyske Brønderslev var det ikke på forhånd givet, at Lone Dencker Wisborg i voksenlivet skulle dirigere flyttebiler rundt i hele Europa. Men når hun ser tilbage, så har hun altid vidst, at hun ikke altid skulle have postadresse i hjembyen.

“Brønderslev er en skøn by at vokse op i, men da jeg var 15 år, og min storebror, som er fire år ældre end mig, flyttede til Aarhus, var jeg helt klar til at flytte med. Jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg også skulle ud og prøve noget andet.”

Denne trang udlever hun nu fuldt ud som ambassadør i Spanien. Her er hun chef for ambassadens 14 medarbejdere. Hun har fire store ansvarsområder. Det omfatter hjælp til virksomheder med eksport og investeringer, kulturarbejde, politik og det konsulære arbejde, som når danskere bliver syge eller har brug for nyt pas. Områderne handel og kultur handler typisk om at sætte møder op med relevante myndigheder og aktører. For nylig var det forfatteren Jussi Adler-Olsen, der benyttede ambassaden som afsæt for at få sine bøger bredt mere ud på det spanske marked.

Lange frokoster
Ofte foregår middage, møder og receptioner i hendes hjem. Ambassadørboligen er et arbejdsredskab, som Lone Dencker Wisborg formulerer det. I Spanien har hun i den grad fået øjnene op for betydningen af relationer. Samtidigt går spanierne ikke nær så direkte til sagen, som mange danskere har for vane.

“Jeg har indset, at for at få det bedste resultat, så må man nogen gøre sig den anstrengelse at spise en frokost, der kan tage to en halv time eller tage en ekstra tur til Barcelona for at se folk i øjnene. Det har været sundt for mig at lære, at alt ikke bare kan fikses med en mail eller en hurtig telefonsamtale.”

Hun har det fint med ambassadørjobbets mere udadvendte og sociale funktion sammenlignet med den mere tilbagetrukne embedsmandsrolle hjemme i ministeriet. Og når det kommer til politikken, er substansen i de to funktioner langt hen ad vejen ens, mener hun.

Som ambassadør bruger hun en del krudt på at formidle den samme politik til Spaniens myndigheder, som hun til andre tider er hjemme og med til at udvikle.

Karrierekvinde og alenemor
Her til sommer går turen tilbage til Danmark. Lone Dencker Wisborg skal rådgive udenrigsministeren i udenrigspolitiske spørgsmål. Samtidigt bliver hun en del af Udenrigsministeriets direktion.

Vekselvirkningen mellem ude og hjemme tiltrækker i høj grad Lone Dencker Wisborg. Men det er også en karriereform med omkostninger. Særligt på familiefronten.

“Nu er jeg alene med min dreng, og det gør det sådan set lidt nemmere, fordi der ikke er nogen ægtefælle, som man skal tage hensyn til. Men det er da en udfordring. Helt klart.”

Som stor fodboldfan var det ikke så svært at overbevise den nu 11-årige søn om at flytte til Madrid og Spanien. Det har været sværere at overbevise ham om turen tilbage.

“Jeg skal være ærlig at sige, at han ikke blev så glad, da jeg fortalte, at vi skulle hjem igen. Det gjorde han ikke."

Nu har han dog vænnet sig til tanken og kan se de positive ting i skiftet.

Alfred Josefsens filosofi
For kollegerne i København har det i længere tid ligget i kortene, at hans mor skulle hjem og bestride en høj stilling. I efteråret blev Lone Dencker Wisborg sammen med 15 andre udvalgt til statens første udviklingsprogram for topledere, SPOT. Moderniseringsstyrelsen skriver på sin hjemmeside, at målgruppen for programmet er ledere som “udviser et særligt potentiale for at blive topleder i staten”.

Som leder beskriver Lone Dencker Wisborg sig selv som en, der delegerer meget ansvar ud til medarbejdere. Hun tror på, at hvis man skaber de rigtige rammer, så skal medarbejderne også nok levere resultatet. Denne filosofi fik hun sat ord på, da hun læste bogen “Kære Irma”, skrevet af den tidligere administrerende direktør for Irma, Alfred Josefsen.

“På et tidspunkt skriver han, at det ikke er muligt at skabe engagement, begejstring, glæde og øget energi uden samtidigt at forbedre virksomhedens resultater. Det er en lidt ironisk måde at skrive det på, men det afspejler meget godt min ledelsesfilosofi.”

Ledelse skal tilpasses
Hun har imidlertid indset, at man kan være nødt til at tilpasse sin ledelsesstil. Erkendelsen opstod, efter hun i 2004 kom til den danske ambassade i Warszawa som souschef. De polske medarbejdere var vant til klare instrukser.

“Jeg kom lidt med den holdning, at nu må de bare lære, at jeg har en anden ledelsesstil og så tilpasse sig. Jeg fandt dog ud af, at det ikke virker på den måde, fordi de kunne ikke rigtig finde ud af, hvad jeg forventede af dem.”

Da hun senere læste et citat af Søren Kierkegaard, gav det pludselig rigtig god mening.

“Det hedder noget i retning af, at hvis man vil bevæge et menneske et sted hen, så skal man sørge for at hente det, hvor det er. Det har jeg lært meget af.”

Hjem til Danmark
Nu skal Lone Dencker Wisborg tilbage til en dansk dagligdag. Hun glæder sig enormt til udfordringerne. Både til at rådgive en udenrigsminister på nærmeste hold og som direktionsmedlem at være med til at udvikle Udenrigsministeriet som organisation. Lige så sjovt og spændende, det er at komme ud, lige så dejligt kan det være at komme hjem til familie, venner og en mere stabil hverdag.

“Jeg er også glad for at kunne give min dreng en mere dansk hverdag. Jeg glæder mig til, at han kan gå på den lokale folkeskole, at han kan cykle frem og tilbage til kammeraterne, og i det hele taget til at give det nærmiljø, som er sværere at give børnene, når man er ude. Jeg vil jo også gerne have, at han bliver dansk.”

Med de to store roller, der venter i Udenrigsministeriet, er Lone Dencker Wisborg heller ikke bekymret for at kede sig lige foreløbigt.


De kommende måneder forventer Altinget: embedsværk at bringe flere interviews med deltagere i statens første udviklingsprogram for ledere med toplederpotentiale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Dencker Wisborg

Nato-ambassadør
cand.jur. (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00