Rokade koster Danmark topjob i EU-Kommissionen

FIK DU LÆST: Der er ikke længere danske generaldirektører i EU-Kommissionen efter stor rokade i EU-maskineriets øverste lag. Samtidig trækker Kommissionens magtfulde generalsekretær, Catherine Day, sig tilbage. (Bragt første gang i juni 2015)

Claus Haugaard Sørensen skal ikke længere være generaldirektør i EU-Kommissionen. 
Claus Haugaard Sørensen skal ikke længere være generaldirektør i EU-Kommissionen. Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmark mister sin eneste mand i toppen af EU-Kommissionens magtstruktur. Det står klart, efter at generaldirektør for humanitær bistand og civil beskyttelse Claus Haugaard Sørensen onsdag blev forflyttet til en rådgiverstilling i EU-Kommissionens interne tænketank, EPSC.

Hans nye job bliver som såkaldt seniorrådgiver uden for klassement i European Political Strategy Centre, hvor han skal rådgive om humanitær bistand og krisehåndtering.

Farvel til Catherine Day
Det sker som led i en større rokade i Kommissionens øverste lag, der tæller 33 generaldirektører, som i jobfunktion kan sammenlignes med danske ministeriers departementschefer.

Rokaden bliver også et farvel til den mest magtfulde embedsmand i Kommissionen, generalsekretær Catherine Day, der går på pension efter ti år i toppen af organisationen.

Hendes job som edderkoppen midt i EU-Kommissionens spind overtages af hollandske Alexander Italiener, der kommer fra rollen som generaldirektør i EU-kommissær Margrethe Vestagers magtfulde konkurrencegeneraldirektorat.

Vestager får i stedet tyske Johannes Laitenberger som ny sparringspartner, der lige nu sidder som næstkommanderende i Kommissionens juridiske tjeneste. Han har en fortid som både talsmand for EU-Kommissionen og kabinetchef for den tidligere kommissionsformand.

Task force for modvillige briter
En anden overraskelse i rokaden er oprettelsen af en særlig task force for relationerne med Storbritannien i lyset af premierminister David Camerons ønske om en genforhandling af det britiske EU-medlemskab forud for en folkeafstemning om samme sag senest i 2017.

Til den rolle vælges nuværende generaldirektør for finansielle tjenesteydelser, Jonathan Faull, der selv er brite og et af de mere kendte ansigter i Kommissionens embedsmandshær. Han vil skulle tage sig af ”strategiske emner med relation til den britiske folkeafstemning” og vil skulle rapportere direkte til EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Ifølge næstformand i EU-Kommissionen, Kristalina Georgieva, der er ansvarlig for personalespørgsmål, skal den nye task force kunne reagere på udspil fra briterne, når de på et tidspunkt præsenterer deres reformkrav.

”Det viser meget klart, at vores forhold til briterne er meget vigtigt for hele EU, ikke bare for Kommissionen, i opløbet til folkeafstemningen,” siger hun.

Svær balance
Georgieva påpeger, at det har været en svær kabale at få til at gå op. Hun beklager, at det ikke er lykkedes at få flere end syv kvinder ind på topposter, ligesom hun gør klart, at der stadig er en underrepræsentation af ansatte fra de nyeste medlemmer af EU i de øverste lag.

”Mit mål er at vi har en fair og fuldstændig repræsentation af medlemsstater på højeste niveau,” siger hun.

Rokaden betyder, at den højest placerede dansker i Kommissionen nu er Jens Nymand-Christensen, der er vicegeneraldirektør for Uddannelse og Kultur. Derudover er der syv danskere placeret i laget under, på såkaldt direktør-niveau, heriblandt EU-kommissær Margrethe Vestagers kabinetchef Ditte Juul Jørgensen.

Rokaden træder i kraft 1. september.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Haugaard Sørensen

Seniorrådgiver, fhv. særlig rådgiver for EU-Kommissionens formand, fhv. generaldirektør, Kommissionens kommunikationsafdeling og EU's generaldirektorat for humanitær bistand og civilt beredskab, fhv. kabinetschef
Cand.oecon. (Aarhus Uni. 1977)









0:000:00