Dagpenge-joker: Økonomer håber på stor nudging-gevinst

ADFÆRD: Det rene økonomiske skøn lyder, at 6.700 vil miste dagpengeretten. Men Dagpengekommissionen håber, at tallet kan bringes meget længere ned.

Sociale sikringssystemer skal indrettes, så folk forstår dem. Ellers handler de ofte kortsigtet og økonomisk irrationelt, vurderer professor Nina Smith, der er formand for dagpengekommissionen.
Sociale sikringssystemer skal indrettes, så folk forstår dem. Ellers handler de ofte kortsigtet og økonomisk irrationelt, vurderer professor Nina Smith, der er formand for dagpengekommissionen.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Søren Elkrog FriisCecilie Gormsen

Børn med stor appetit på skumfiduser kan få afgørende betydning for effekten af den reform af dagpengesystemet, som regeringens kommission præsenterede deres anbefalinger til mandag.

I 1960 efterlod psykologen Walter Mischel børn alene med en skumfidus med udsigt til endnu en fidus som bonus, hvis de undlod at spise den første. De børn, som undgik fristelsen og udviste selvkontrol, klarede sig bedre senere i livet.

Ledige er ikke børn, og job er ikke skumfiduser.

Pointen er, at mennesker ofte tænker kortsigtet, men at deres adfærd kan reguleres markant ved en smule tilskyndelse, forklarer Michael Rosholm, tidligere økonomisk vismand og en af kommissionens uafhængige eksperter.

“Vi økonomer er først for nylig blevet opmærksomme på, at der inden for psykologien er sindssyg meget forskning, som viser, at mennesker tænker kortsigtet, men at en lille smule tilskyndelse kan få dem til at ændre fuldstændig adfærd,” siger professoren fra Aarhus Universitet.

Ubetrådt terræn for danske økonomer

Hvis man gjorde ingenting, ville omkring 9.000 personer ifølge kommissionens regnemaskine opbruge retten til dagpenge hvert år.

Hvis regeringen og et politisk flertal følger kommissionens anbefalinger, vil tallet falde til 6.700 personer årligt. Kommissionen har forsynet skønnet over udfaldsramte med en elastik, som strækker fra 1.700 til 2.800 personer årligt.

Vel at mærke ud fra traditionel økonomisk teori. Men kommissionen tillader sig væsentlig større optimisme baseret på såkaldt adfærdsøkonomiske effekter.

“Vi vil ikke lægge skjul på, at vi har været meget inspireret af den forskning, som foregår inden for det, som kaldes ‘behavioral economics and psychology’,” siger kommissionsformand Nina Smith, som er professor i økonomi på Aarhus Universitet.

I andre lande anvendes adfærdsøkonomiske effekter i stigende grad til design af sociale sikringssystemer. Men inden for dansk beskæftigelsesøkonomi og -politik er det stadig relativt ubetrådt land.

Ifølge Nina Smith føler kommissionen sig dog rimelig overbevist om, at regnskabet i virkeligheden bliver ‘pænere’ end de 6.700 udfaldne om året.

“Vi har ikke taget de adfærdsøkonomiske effekter med, fordi vi ikke har videnskabeligt belæg for det, men vi føler os ret trygge ved at sige, at vi tror, at det her er et overskøn,” siger hun.

Overblik = økonomisk rationalitet

Den ueksakte og for økonomerne lettere eksotiske videnskab har især inspireret til forslagene om karensdage og en såkaldt beskæftigelseskonto.

Med beskæftigelseskonto menes en personlig profil på a-kassens hjemmeside, hvor den ledige kan følge med i, hvor mange dages beskæftigelse, de mangler for at undgå karensdage – altså at blive trukket i dagpenge – og forlænge dagpengeperioden efter de to års udløb.

Det handler om at gøre data tydelig for den ledige, så det er muligt for dem at reagere. For uden overblik kan det være vanskeligt at opføre sig økonomisk rationelt.

Kommissionen foreslår to karensdage hver tredje måned, som kan annulleres ved tre ugers beskæftigelse i perioden. Det er fagbevægelsens repræsentanter ikke enige i, og har derfor lavet et såkaldt mindretalsforslag om én karensdag per fjerde måned.

LO-formand Harald Børsting betvivler dog ikke, at karensdagene vil have en effekt.

“Vi betvivler ikke effekten, men er imod, at de ledige selv skal betale forbedringerne. For os at se er der ingen tvivl om, at den virkelige motivation ligger i beskæftigelseskontoen frem for karensdagene,” siger han og ser det ikke som umuligt, at reformen i bedste fald kan reducere antallet af udfaldsramte til 4.000 personer årligt.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Dagpengekommissionens anbefalinger: 

  • Fleksibel forlængelse af dagpengeperioden: Dagpengeperioden kan forlænges med op til et år. Beskæftigelse i timer indsættes på en beskæftigelseskonto, der kan veksles til dagpengeret i forholdet 1:2.
  • Satsberegning: Dagpengesatsen beregnes kun ved ny-indplacering. Det vil ske på baggrund af de 12 måneder med højest indkomst ud af de seneste 24 måneder. Det nuværende princip om seneste tre måneder droppes.
  • Forbrug i timer: Dagpengeretten skal forbruges i timer, så forbruget stemmer overens med det, der udbetales. I dag forbruges den i uger – uanset hvor mange dage i ugen, man har fået dagpenge.
  • Karens*: Hver tredje måned udbetales to dagpengedage mindre. Det sker dog ikke, hvis den ledige har været beskæftiget i mindst 15 dage de seneste tre måneder.
  • Dimittendsats: Satsen for dimittender reduceres fra 82 til 78 pct. af den maksimale dagpengesats.
  • Supplerende dagpenge: Supplerende dagpenge forbruges i måneder. Retten er ved indplacering otte måneder, og den gen-optjenes fleksibelt ved beskæftigelse på mere end 146 timer pr. måned i forholdet 1:2. I det nuværende system er der en regel om, at en periode med supplerende dagpenge skal være fuldt opbrugt, før man kan genoptjene en ny. Denne regel videreføres ikke.
  • Tilknytningskrav**: Der indføres en måned uden ydelse ved nyindplacering for personer, der i løbet af de seneste otte år har været på dagpenge i fulde fire år. Personen får i så fald kun en dagpengeperiode på et år og 11 måneder.
  • G-dage: Arbejdsgiveren skal betale dagpenge til den ledige de første to dage. Det kommer til at gælde alle ansættelser, også de helt kortvarige.
  • Modernisering – optjening af dagpengeret i indkomst: Dagpengeretten optjenes i indkomst, hvor op til 17.700 kr. kan tælle med hver måned. 12 gange dette beløb (212.400 kr.) berettiger til dagpenge. Kravet skal opfyldes, når beskæftigelseskontoen går i nul eller referenceperioden udløber. I dag optjenes dagpengeretten i timer (1.924 timer).
  • Digitalisering: Dagpengesystemet overgår fra et ugebaseret til et månedsbaseret system på baggrund af registerdata. Det betyder, at en større del af administrationen kan foregå automatisk.
  • Overskydende timer: Reglerne om, at overskydende timer skal afspadseres, før der kan udbetales dagpenge, afskaffes.

*FTF og LO foreslår, at der udbetales én dags dagpenge mindre hver fjerde måned.
**FTF og LO tilslutter sig ikke forslaget.

Kilde: Dagpengekommissionens rapport


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harald Børsting

Fhv. formand for LO, formand for Seniortænketanken og Socialdemokratiets Erhvervs,- Vækst- og Arbejdsmarkedspolitiske Udvalg
tillidsmand (1974-)

Michael Rosholm

Formand, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, leder, TrygFondens Børneforskningscenter
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1993), ph.d. (Aarhus Uni. 1998)

Nina Smith

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, bestyrelsesformand, VIVE, formand, Kommission for 2. generationsreformer, formand, Nykredit
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00