Dansk Folkeparti tænder ikke de unge

VÆLGERVANDRING: Trods markant fremgang ved valget viger de unge vælgere uden om Dansk Folkeparti. De strømmede i stedet til Alternativet, viser ny analyse fra valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

Selvom Dansk Folkeparti blev valgets store vinder og gik markant frem, så henter partiet ikke fremgang hos de unge. 
Selvom Dansk Folkeparti blev valgets store vinder og gik markant frem, så henter partiet ikke fremgang hos de unge. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Morten ØyenKasper Kaasgaard

Vælgerne vandrede i stor stil til Dansk Folkeparti i sidste valgperiode. Bare ikke de unge.

Det viser en ny analyse af alder og køn og det politiske tilhørsforhold, som valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen har lavet for Altinget.

Analysen er lavet på baggrund af en meget stor mængde data fra Gallup, siden Helle Thorning-Schmidt (S) blev statsminister i 2011 og frem til folketingsvalget i juni.

Risbjerg-analysen viser, hvor godt partierne tiltrækker de forskellige aldersgrupper, og i hvor høj grad partierne formår at appellere til begge køn.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Søren Risbjerg Thomsen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Analysen er baseret på Gallup-interviews fra folketingsvalget i 2011 og til efter valget i 2015. Cirka 12.000 Gallup-interviews per kvartal.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller må kun gengives efter aftale med Altinget.

DF glippede fremgang blandt unge
Dansk Folkeparti nød stor fremgang i valgperioden fra 12,3 procent i 2011 til 21,1 procent ved valget i juni. Fremgangen viser sig i markant større tilslutning i alle aldersgrupper – med undtagelse af de helt unge vælgere.

Ved valget i 2011 fik Dansk Folkeparti 10 procent af de 18-24-åriges stemmer, ved valget i juni stemte 11,6 procent af de unge på partiet. Til sammenligning steg partiets tilslutning fra aldersgruppen lige lidt ældre – de 25-34-årige – fra 9,5 procent i 2011 til 17,3 procent i 2015. Og hos aldersgruppen 55-64-årige steg tilslutningen fra 10 procent i 2011 til 24 procent i 2011.

I selve valgkampen gik Dansk Folkeparti i øvrigt tilbage hos de to yngste aldersklasser – hvor partiet ellers holdt skansen eller gik betydeligt frem i alle de andre aldersgrupper. Der er altså ingen klare tegn på, at den store fremgang for Kristian Thulesen Dahls Dansk Folkeparti under Thorning-regeringen har skabt en ny ung generation af tilhængere til Dansk Folkeparti.

Artiklen fortsætter under grafen.

Unge fravalgte også V
Valgkampen var også hård ved Venstre: Kort inden valgkampen ville hver fjerde mellem 18 og 24 år stemme på Venstre, men da valget kom, var det kun godt 15 procent, der faktisk stemte på partiet.

I ugerne op til valget faldt tilslutningen til Venstre i alle aldersgrupper, bortset fra de ældste over 65 år. Det er dog ikke meget overraskende, at netop denne aldersgruppe holdt ved, da det som hovedregel er de 65+, der har den højeste parti-loyalitet.

En del af de unge valgte i stedet Alternativet. Partiet havde kun haft en kort levetid inden valget, men formåede alligevel at gøre et bemærkelsesværdigt indhug i de tre yngste vælgergrupper. De ældre generationer var til gengæld mere forbeholdne over for Uffe Elbæks parti.

Socialdemokraterne endte som valgets store vinder i rød blok. Valgperioden startede dog sløjt med vælgerflugt fra Helle Thornings-Schmidt statsminister-parti, men vælgerne så anderledes på partiet, da valgdagen kom tæt på. Og Søren Risbjerg Thomsens analyse viser, at det i høj grad var de unge vælgere, som frem mod valget gik over til statsministerpartiet.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00