4. december: Eva Flyvholm

JULEKALENDER: Selvom Enhedslistens Eva Flyvholm har været involveret i politik, siden Danmark gik i krig i Irak, fik hun alligevel en smule kulturchok til sine første debatter i Folketingssalen. Det fortæller hun blandt andet i dagens kalenderinterview.

Eva Flyvholm beundrer Frank Aaens (EL) dedikation til at afsløre multinationale selskaber, der ikke betaler skat. Og har derudover respekt for Christina Egelund (LA).<br>
Eva Flyvholm beundrer Frank Aaens (EL) dedikation til at afsløre multinationale selskaber, der ikke betaler skat. Og har derudover respekt for Christina Egelund (LA).
Foto: Altinget.dk
Franka Lykke Vedel Kessing

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg blev politisk aktiv, da Anders Fogh Rasmussen (V) ledte Danmark i krig i Irak. Det virkede fuldstændig urimeligt og uden ordentligt grundlag. Jeg var lige startet på universitetet, og vi dannede en ”RUC mod krig i Irak”-gruppe, hvor vi arrangerede debatter og demonstrationer. Gennem gruppen lærte jeg nogle folk fra Enhedslisten at kende og kom ind i partiet den vej.

Jeg synes, at politik - og livet - både skal være sjovt og spændende. Og jeg forsøger at tage folk meget alvorligt. Det håber jeg lykkes.

Eva Flyvholm (EL)
Medlem af Folketinget

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Eva Flyvholm er født 18. april 1981 i Nykøbing Falster. 

Hun blev valgt til Folketinget i 2015 efter at have været kandidat siden 2012. 
Hun er uddannet cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier ved Roskilde Universitet i 2009. 

Eva Flyvholm er forsvarsordfører og uddannelses- og forskningsordfører for Enhedslisten. 


Kilde: ft.dk

Jeg beundrer Frank Aaens (EL) langvarige dedikation til at afsløre multinationale selskaber, der ikke betaler skat. Og at han år efter år tør tage på Mærsks generalforsamling og stille sig op og sige fra, hvis der er noget, der skal siges fra over for. Det en ret vigtig og modig ting. Så Frank har været en god makker.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg kan huske sagen om irakerne, der blev udvist af Danmark og ryddet fra Brorsons Kirke. Det støttede Socialdemokratiet, og det var jeg meget skuffet over. Men Svend Auken (S) gik ud og holdt en meget smuk tale om, hvor grundlæggende det var at beskytte folk, der var flygtet fra krig. Der var han ret sej. Men jeg vil ikke nødvendigvis kalde ham en politisk modstander. Ellers Christina Egelund (LA). Hun var ærlig i debatterne ved Europa-Parlamentsvalget, og det er interessant med liberale EU-modstandere.

Er du stadig i politik om fem år?

Ja, det er jeg. Det er ikke sikkert, jeg sidder i Folketinget, men jeg er helt sikkert politisk aktiv.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Nu er jeg jo ret ny i Folketinget. Det bedste ved at være kommet ind, er muligheden for at kunne rejse de sager, jeg synes er vigtige. Mit første beslutningsforslag var at genoptage Irak- og Afghanistankommissionen. Det blev desværre ikke vedtaget, men jeg vil blive ved med at forfølge det.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg går til yoga og mediterer. Derudover kan jeg godt lide at gå ture i naturen - nogle gange oppe ved min mormors sommerhus i Odsherred. Og så ses jeg med mine venner, kæreste og familie.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er The Places In Between af Rory Stewart. Den handler om en skotsk fyr, der vandrer tværs over Afghanistan, lige efter Taleban er faldet. Jeg kan også rigtig godt lide krimier, så på den måde er min bogreol ikke så voldsomt højlitterær.

Har du en yndlings tv-serie?

Ja, Father Ted, som er en satire om tre katolske præster på en lille irsk ø. Lige nu ser jeg en serie, der hedder Suits. Og så kan Rejseholdet klart klare et gensyn.

Har du et motto?

Nej, det tror jeg faktisk ikke. Men jeg synes, at politik - og livet - både skal være sjovt og spændende. Og jeg forsøger at tage folk meget alvorligt. Det håber jeg lykkes.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2015?

Det er nok at blive valgt. Jeg vidste egentlig godt, at der var en vis sandsynlighed for, at det kunne ske, men der er alligevel en del ting i forhold til at komme ind, som man ikke helt kan forudse. I de første par debatter i Folketingssalen fik jeg måske en smule kulturchok. Ved en af de første diskussioner omkring ydelser til flygtninge, spurgte vi ind til, om ydelserne ikke kom til at gøre flygtningebørn fattigere. Der brugte integrationsministeren størstedelen af svartiden på ligesom at gøre lidt grin med spørgerne i stedet for faktisk at svare. Det synes jeg da var lidt deprimerende.

Hvad ser du mest frem til i 2016?

Lige nu står Danmark over for at købe nye kampfly. Det er vi imod i Enhedslisten. Men som forsvarsordfører er det en af de sager, jeg arbejder allermest med. Og jeg glæder mig til en større folkelig debat om det. Derudover flytter min kæreste ind i mit kollektiv i Valby. Det bliver lidt spændende, og det glæder jeg mig til - ja, jeg bor i kollektiv, nu er det ude.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

0:000:00