DF lodret uenige med regeringen: Flygtninge skal ikke arbejde

INTEGRATION: Dansk Folkeparti mener ikke, at der skal bruges ressourcer på asylansøgere, som alligevel skal sendes hjem. Læs interview med integrationsordfører Martin Henriksen.

Flygtninge og asylansøgere følger i dag et tre-årigt integrationsprogram, når de ankommer til Danmark. Kun de færreste når på den tid at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Her er det asylansøgere, som slår tiden ihjel på et asylcentrer i Thyborøn.
Flygtninge og asylansøgere følger i dag et tre-årigt integrationsprogram, når de ankommer til Danmark. Kun de færreste når på den tid at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Her er det asylansøgere, som slår tiden ihjel på et asylcentrer i Thyborøn.Foto: Morten Stricker/Scanpix
Søren Elkrog FriisKasper Kaasgaard

I 2015 søgte 21.000 asyl i Danmark, og i år lyder regeringens prognose på 25.000 asylansøgere.

Venstre har længe taget tilløb til en integrationspakke, og i sin nytårstale udnævnte statsminister Lars Løkke Rasmussen bedre integration på arbejdsmarkedet som en bunden opgave i 2016.

Men regeringen har næppe udsigt til nogen elegant pardans med Dansk Folkeparti. Det store støtteparti er nemlig lodret uenige i ambitionen.

"Efter vores opfattelse bør man ikke gøre sig nogen anstrengelser for at integrere asylansøgere på arbejdsmarkedet, man bør tværtimod gøre sig anstrengelser for at sikre, at de kun er midlertidigt i Danmark. Hele asylsystemet skal lægges om, så man benhårdt fokuserer på, at det her er en midlertidig hjælpeforanstaltning," siger Martin Henriksen, som er integrationsordfører og formand for Integrationsudvalget.

Vi kører på med vores politik og regner med, at Venstre også indser, at man skruer forventningsniveauet for højt op ved at lade befolkningen forstå, at man sagtens kan integrere de her mennesker.

Martin Henriksen (DF)
Integrationsordfører

Spild af ressourcer
Martin Henriksen er enig i, at integrationen er slået fejl. Men til forskel fra regeringen og de øvrige partier i Folketinget mener Dansk Folkeparti ikke, at det er umagen værd at kaste kræfter eller penge efter forbedringer.

Ressourcerne er bedre brugt andre steder i samfundet.

Efter vores opfattelse bør man ikke gøre sig nogen anstrengelser for at integrere asylansøgere på arbejdsmarkedet.

Martin Henriksen (DF)
Integrationsordfører

"Uanset hvor mange penge, man har kastet efter det, og hvordan man har valgt at indrette de forskellige integrationsprogrammer, kan man bare konstatere, at det ikke er lykkedes. Derfor bliver vi nødt til at fokusere benhårdt på, at de altså skal hjem igen, fordi størstedelen af de her mennesker desværre ikke vil kunne integreres i samfundet eller på arbejdsmarkedet," siger han.

Lovgivningen er selvmodsigende, argumenterer Martin Henriksen.

"På den ene side siger man, at en opholdstilladelse kun er midlertidig, mens loven på den anden side stiller krav om, at de skal integreres. Det gør man jo kun med henblik på, at de skal være her permanent," siger han.

Må ikke tage job fra arbejdsløse danskere
Integrationsordføreren ser derudover flere udfordringer ved regeringens ønske om bedre integration på arbejdsmarkedet.

"Fordi der er kommet så mange, er der en risiko for, at de spærrer for, at arbejdsløse danskere kan komme i job. Især hvis man begynder at køre med indslusningsløn – som regeringen ønsker, så kan der være et element af løntrykkeri," siger han.

Regeringen har tidligere varslet et integrationsudspil ved årsskiftet, men i nytårstalen annoncerede Lars Løkke Rasmussen, at integrationspakken ryger på forhandlingsbordet som det første, når regeringen om kort tid indleder trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter.

Martin Henriksen vil ikke udelukke, at manøvren sker i erkendelse af, at Dansk Folkeparti vil udgøre en meget besværlig forhandlingspartner.

"Det er jo ikke første gang, at Venstre forsøger at smyge sig uden om. Det har de jo også gjort i forhold til grænsekontrol og andre ting. Det tager vi i strakt arm. Vi kører på med vores politik og regner med, at Venstre også indser, at man skruer forventningsniveauet for højt op ved at lade befolkningen forstå, at man sagtens kan integrere de her mennesker," siger han.

Venstre: Flygtninge skal ikke bare interneres
Hos Venstre understreger integrationsordfører Marcus Knuth, at ambitionen om at forbedre integrationen fremgår tydeligt af det regeringsgrundlag, som Dansk Folkeparti har valgt at støtte regeringen på.

"Det har Dansk Folkeparti jo læst grundigt uden at trække støtten til os. Vi kan godt blive rørende enige om, at vi vil have færre asylansøgere hertil, men der er ingen tvivl om, at vi langt fra er enige om, hvad man skal gøre med dem, der får lovligt ophold i Danmark," siger han.

Integrationen sker bedst på arbejdsmarkedet, understreger Venstres integrationsordfører.

"Vi har i dag nogen meget negative statistikker, hvor vi kan se, at kun en tredjedel af flygtningene er i arbejde efter tre år. Det gør, at flygtninge både socialt og økonomisk er en kæmpe byrde, som skaber en skævvridning af samfundet," siger han.

Læs hele historien på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Det sagde Løkke i nytårstalen:

Jeg er glad for, at danske fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer klart har sagt, at de deler regeringens ambition om, at vi skal blive markant bedre til at få flygtninge med i arbejdsfællesskabet. Nu skal vi sætte handling bag ordene. Det bliver det første, vi tager fat på i trepartsdrøftelserne i det nye år.

På samme måde vil regeringen invitere kommunerne til en dialog om, hvordan vi i fællesskab letter den enorme opgave, de står med. Kommunerne skal modtage flere flygtninge og familiesammenførte end i mange år. Vi skal blive bedre til at integrere dem, der kommer.

I de kommende år er der ellers ekstra penge på det offentlige budget til at forbedre vores samfund. Til investeringer i velfærd. Til skattelettelser. Vi risikerer, at de penge forsvinder til stigende udgifter til flygtninge. Det må ikke ske.

Også derfor er det så vigtigt, at vi på en og samme tid begrænser antallet af asylansøgere og lykkes bedre med integrationen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marcus Knuth

Fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

Martin Henriksen

Kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00