Græsk flygtninge-sammenbrud åbner for forlænget grænsekontrol

TIL GRÆNSEN: EU-Kommissionen finder så alvorlige mangler i Grækenlands grænsekontrol, at det for første gang kan åbne op for, at interne grænser andre steder i EU kan lukkes i op til to år. Det er den eneste måde at redde Schengen på, mener forsker.

Flygtninge på vej mod Nordeuropa efter at have krydset fra Grækenland ind i Makedonien.
Flygtninge på vej mod Nordeuropa efter at have krydset fra Grækenland ind i Makedonien.Foto: Scanpix / Armend Nimani
Rikke AlbrechtsenCecilie Gormsen

BRUXELLES: EU-Kommissionen konstaterede onsdag det, som hundredtusindvis af flygtninge har kunnet konstatere ved selvsyn: Den græske grænsekontrol fungerer ikke.

I en ny rapport, som nu oversendes til Schengens medlemslande til vedtagelse, konstateres der så grove mangler i det græske system, at det udgør en fare for det grænseløse område.

“Rapportudkastet konkluderer, at Grækenland på alvorlig vis forsømte sine forpligtelser, og at der er alvorlige mangler i grænsekontrollen, som skal overkommes,” siger næstformand i EU-Kommissionen Valdis Dombrovskis.

Åbner for andres grænsekontrol

Kommissæren påpeger, at Kommissionens eksperter på kontrolbesøg i Grækenland fandt, at der ingen effektiv identificering eller registrering af migranter var. Der blev ikke taget de påkrævede fingeraftryk eller undersøgt, om pas og andre dokumenter var ægte, eller om indehaveren var registreret i sikkerhedsdatabaser som Interpol eller EU’s eget SIS-system.

Hvis vi ikke bruger de regler, og medlemslande alligevel indfører grænsekontrol uden for Schengen-reglerne, så slår vi de facto Schengen ihjel.

Yves Pascouau
Programleder for migrationsstudier, European Policy Centre

Under et nyt regelsæt, der trådte i kraft i 2013, kan Kommissionen med et flertal af EU’s medlemslande i ryggen give et land tre måneder til at rette op på situationen, eventuelt med hjælp fra grænsevagter fra andre EU-lande. Sker det ikke på tilfredsstillende vis, kan Kommissionen give andre lande inden for Schengen-området lov til at indføre kontrol ved egne grænser i op til to år, hvilket ellers ikke er muligt.

Pres fra landene

Derfor udbad EU’s migrations- og justitsministre ved et møde i Amsterdam sig også tidligere på ugen, at Kommissionen satte sving i proceduren, så grundlaget er på plads til at træffe den beslutning, før forskellige lande rammer muren og bliver tvunget til enten at ophæve kontrollerne eller forbryde sig mod Schengen-reglerne.

Ifølge leder af migrationsprogrammet hos tænketanken European Policy Centre i Bruxelles Yves Pascouau er det det eneste rigtige at gøre, hvis EU vil gøre sig håb om, at det grænseløse Schengen-samarbejde ikke skal falde helt fra hinanden.

”Vi er i en fundamentalt anderledes situation, hvor der er en overhængende terrortrussel, og hvor ankomsten af så mange asylansøgere skaber usikkerhed i nogle medlemslande, hvilket kan have en konsekvens for den offentlige orden,” siger han.

”Hvis vi ikke bruger de regler, og medlemslande alligevel indfører grænsekontrol uden for Schengen-reglerne, så slår vi de facto Schengen ihjel”.

Danmark har også indført midlertidig grænsekontrol. Den udløber 3. februar, men kan fornys, hvis regeringen kan godtgøre, at der foreligger en trussel mod den offentlige orden.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Valdis Dombrovskis

Ledende næstformand for økonomi og kommissær for finansielle tjenesteydelser Letland (EPP)
ba i økonomi for ingeniører (Rigas Tekniske Uni.), master i idræt (Letlands Uni. 1996)









0:000:00