Haarder overvejer stadig at sløjfe gratis museumsentré

SPØRGETIME: Museer har bedt om lov til at sløjfe gratis entré for at leve op til besparelser. Det var Brian Mikkelsen (K), der i den tidligere borgerlige regering indførte gratis adgang, men Bertel Haarder (V) vil ikke bare "affeje" anmodningen.

Julie Lundbek

"Agter ministeren at afskaffe den gratis adgang for befolkningen til at opleve udstillinger på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst?".

Spørgsmålet faldt under spørgetimen onsdag 3. februar, hvor kulturordfører Mogens Jensen (S) havde kulturminister Bertel Haarder (V) i Folketingssalen.

Baggrunden er, at Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst primo december 2015 anmodede kulturministeren om at få lov til at tage entré og dermed sløjfe den gratis adgang, som VK-regeringen ellers indførte i 2006. 

Anmodningen fra museerne er et led i at finde penge til de besparelser, som regeringens omprioriteringsbidrag, populært kaldet "grønthøsteren", pålægger institutionerne de kommende år. 

Svar er på trapperne
Ministeren tilkendegav under sessionen, at beslutningen er både principiel og meget vigtig. Derfor er han endnu ikke afklaret omkring, hvad svaret til de to museer bliver. Han lovede dog, at de to institutioner snart vil få svar. 

Haarder pegede yderligere på, at VK-regeringens beslutning om gratis adgang var daværende kulturminister Brian Mikkelsens (K) hjertesag. Mikkelsen var da også på vegne af Konservative før jul ude og markere, at partiet ikke vil være med til at pille ved den gratis entré.

S bekymret for social skævhed
Mogens Jensen var også bekymret for, at en sløjfning af den gratis adgang til udstillinger på de to nationale museer vil ramme socialt skævt, hvis familier med knappe ressourcer vælger besøg fra på grund af betaling. En bekymring, som kulturministeren erklærede sig enig i, er en vigtig overvejelse i den kommende beslutning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00