Retssager truer: Regeringen frygter TV 2-konkurs

STATSSTØTTE: Nyt notat afslører regeringens frygt for, at retssager om ulovlig statsstøtte ved EU-domstolen kan medføre en TV 2-konkurs. ”De er bange,” konstaterer medieprofessor – og det forstår han godt.

Mens debattører og politikere jævnligt strides om Danmarks Radios rolle i mediebilledet, viser det sig nu, at regeringen i kulissen er langt mere bekymret for fremtiden for den anden statsejede tv-station, TV 2.

Det handler om en truende konkurs, som kan blive konsekvensen af verserende sager ved EU-Domstolen om ulovlig statstøtte til den danske tv-station.

Det fremgår af et notat, som Kulturministeriet 11. februar har sendt til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Kulturudvalg.

Notatet er en orientering om, at regeringen agter at deltage på TV 2's side i tre appelsager mod Europa-Kommissionen og konkurrenten Viasat ved EU-domstolen.

”Regeringen har en betydelig interesse i at undgå en situation, hvor TV 2 risikerer at gå konkurs som følge af et ulovlighedsrentekrav. Ved at deltage i appelsagerne vil regeringen kunne supplere og underbygge TV 2's synspunkter om, at den statslige finansiering af TV 2 ikke er statsstøtte, og at TV 2 allerede derfor ikke skal betale ulovlighedsrenter til staten,” lyder det i notatet.

"De er bange"
Ifølge professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen, er der ingen tvivl om, at regeringen er alvorligt bekymret over risikoen for en truende konkurs.

”De er bange. Og risikoen for at TV 2 går konkurs og bliver splittet i tusind stykker er absolut til stede. Nu skriver regeringen det jo selv, og TV 2 selv har også antydet det tidligere. Omvendt kan TV 2 også vinde det hele. Men det er efter min mening nok den mindst sandsynlige mulighed,” siger Frands Mortensen.

Appelsagerne, som regeringen vil deltage i sammen med TV 2 ved Domstolen, tager deres udspring i afgørelser fra EU-domstolens underretning i september sidste år.

Her godkendte Retten Kommissionens tidligere afgørelse om, at der i perioden fra 1996 til 2002 var tale om statsstøtte til den danske tv-station.

Krav om ulovlighedsrenter
Den privatejede tv-distributør Viasat, vil have TV 2 dømt til at betale såkaldte ulovlighedsrenter af statsstøtten, sådan at fordelene ved at have modtaget statsstøtte neutraliseres.

Viasat har foreløbig opgjort dette krav til 1,8 milliarder kroner.

Men anden del af sagskomplekset kan vise sig at være det allerfarligste for TV 2, lyder det fra Frands Mortensen.

Viasat mener nemlig, at det er forkert, når Kommissionen og Domstolen har slået fast, at støtten er ”forenelig” med de materielle regler for det indre marked.

Hvis Viasat får medhold i, at støtten ikke blot var ulovlig, men også uforenelig, skal Kommissionen kræve hele den gamle støtte betalt tilbage – hvilket vil sige omkring otte milliarder kroner.

”Hvis de taber den sag, går de øjeblikkeligt konkurs,” konstaterer Frands Mortensen.

Læs hele artiklen på Altinget : kultur (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Sikker Trafik: Fint at hæve fartgrænse Sikker Trafik: Fint at hæve fartgrænse Næste artikel Mette Frederiksen vil bekæmpe radikal islamisme Mette Frederiksen vil bekæmpe radikal islamisme
 • Anmeld

  Morten Holgersen

  Nåh?..

  Jeg håber de lukker. Unødvendigt pengeforbrug på lortepropaganda.
  8 milliarder? For hvad? Speedbåde og tumper.

 • Anmeld

  kurt Lynge Rasmussen

  8 milliarder.

  Hvad har befolkningen fået for de penge ikke meget.Hvad har kendisser og politikker fået temmelig meget.De er en klikke der sørger for at de samme personer dukker op på skærmen med jævne mellemrum.I morgen/aftenprogrammer/nyheder/såkaldte kilder/politiske experter/OSV.Nedlæg blot TV2NEVS komplet overflødig.Brug pengene til noget godt fjernsyn om forhold i danmark.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge

  Den bedste nyhed i årevis

  Det var en virkelig gold morgennyhed. Affaldssamlerne på lossepladsen vil nok kunne finde nogle godbidder.

  Bravo - der må jo blive en del arbejdsløse fra whisky-bæltet.

 • Anmeld

  Ib Christensen

  Statsstøtte er statsstøtte

  Forbløffende, at regeringen påstår, at statsstøtte ikke er statsstøtte. Men ikke forbavsende, at den sætter himmel og jord i bevægelse for at bevare den statsejede kanal, der i højere grad end noget andet fungerer som organ for de borgerlige partier, hvor DR er organ for de røde. Uafhængig, kritisk og alsidig journalistisk? Gå hjem og vug!

 • Anmeld

  Jørgen

  Viasat - ?

  Mit abonnement med Viasat vil blive opsagt d d.
  Hvad bidrag den kanal med - primært dåse TV og noget sport. Det gør TV" Sport meget bedre og med sportsgrene, der har interesse for danskerne.

 • Anmeld

  Poul clausen

  For guds skyld luk dem !

  Gå ikke med støt dem ikke. Det vil være en glædend dag. Sikke et huk det kunne blive. Med at få lukket. Radio. DDR + 2. Vi har overhovet ikke brug for dem. Har selv ikke set på dem i 12 år nu!! Sikke en chanse for at slippe af med den landsskadelige virksomhed. Go too it......

 • Anmeld

  lone

  Forhenværende licens kanal?

  Super nyhed, hvad skal man dog med den serie kanal/genudsendelses kanal.
  Ved godt andre kanaler også genudsender, men en reklame kanal, burde ikke have alle de genudsendelser. • Anmeld

  Anders Jensen

  De kan sagtens undværes

  For ti år siden så folk Nyhederne og snakkede om dem. De så programmer på kanalen, men det gør så få jo nu. Man finder sit eget indhold.

  Og for de gamle der faldt er der nye overalt. Lad os få statens fede røv ud af medierne. Ligesom der skal være vandtætte skoder mellem folketinget og domstolene, burde det samme gælde for medier og stat.

 • Anmeld

  Ole K. Ersgaard

  Gør DR/TV2 til frivillige abonnementskanaler

  Den tvungne licensbetaling er et levn fra fortiden. Både DR og TV2 burde derfor for længst være gjort til frivillige abonnementskanaler.

  Når hertil lægges, at den tvungne licensbetaling er konkurrenceforvridende kan det kun gå for langsomt med at få afviklet disse to stationer, hvis de ikke kan klare sig på markedsvilkår.