Retssager truer: Regeringen frygter TV 2-konkurs

STATSSTØTTE: Nyt notat afslører regeringens frygt for, at retssager om ulovlig statsstøtte ved EU-domstolen kan medføre en TV 2-konkurs. ”De er bange,” konstaterer medieprofessor – og det forstår han godt.

Regeringen frygter, at EU-retssager kan medføre, at statsejede TV 2 kan gå konkurs.
Regeringen frygter, at EU-retssager kan medføre, at statsejede TV 2 kan gå konkurs.Foto: Henrik Ohsten / TV 2
Erik Bjørn Møller

Mens debattører og politikere jævnligt strides om Danmarks Radios rolle i mediebilledet, viser det sig nu, at regeringen i kulissen er langt mere bekymret for fremtiden for den anden statsejede tv-station, TV 2.

Det handler om en truende konkurs, som kan blive konsekvensen af verserende sager ved EU-Domstolen om ulovlig statstøtte til den danske tv-station.

Det fremgår af et notat, som Kulturministeriet 11. februar har sendt til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Kulturudvalg.

Notatet er en orientering om, at regeringen agter at deltage på TV 2's side i tre appelsager mod Europa-Kommissionen og konkurrenten Viasat ved EU-domstolen.

”Regeringen har en betydelig interesse i at undgå en situation, hvor TV 2 risikerer at gå konkurs som følge af et ulovlighedsrentekrav. Ved at deltage i appelsagerne vil regeringen kunne supplere og underbygge TV 2's synspunkter om, at den statslige finansiering af TV 2 ikke er statsstøtte, og at TV 2 allerede derfor ikke skal betale ulovlighedsrenter til staten,” lyder det i notatet.

"De er bange"
Ifølge professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen, er der ingen tvivl om, at regeringen er alvorligt bekymret over risikoen for en truende konkurs.

”De er bange. Og risikoen for at TV 2 går konkurs og bliver splittet i tusind stykker er absolut til stede. Nu skriver regeringen det jo selv, og TV 2 selv har også antydet det tidligere. Omvendt kan TV 2 også vinde det hele. Men det er efter min mening nok den mindst sandsynlige mulighed,” siger Frands Mortensen.

Appelsagerne, som regeringen vil deltage i sammen med TV 2 ved Domstolen, tager deres udspring i afgørelser fra EU-domstolens underretning i september sidste år.

Her godkendte Retten Kommissionens tidligere afgørelse om, at der i perioden fra 1996 til 2002 var tale om statsstøtte til den danske tv-station.

Krav om ulovlighedsrenter
Den privatejede tv-distributør Viasat, vil have TV 2 dømt til at betale såkaldte ulovlighedsrenter af statsstøtten, sådan at fordelene ved at have modtaget statsstøtte neutraliseres.

Viasat har foreløbig opgjort dette krav til 1,8 milliarder kroner.

Men anden del af sagskomplekset kan vise sig at være det allerfarligste for TV 2, lyder det fra Frands Mortensen.

Viasat mener nemlig, at det er forkert, når Kommissionen og Domstolen har slået fast, at støtten er ”forenelig” med de materielle regler for det indre marked.

Hvis Viasat får medhold i, at støtten ikke blot var ulovlig, men også uforenelig, skal Kommissionen kræve hele den gamle støtte betalt tilbage – hvilket vil sige omkring otte milliarder kroner.

”Hvis de taber den sag, går de øjeblikkeligt konkurs,” konstaterer Frands Mortensen.

Læs hele artiklen på Altinget : kultur (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frands Mortensen

Professor emeritus, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, dr.phil.
mag.art. i nyere dansk sprog (Aarhus Uni. 1971), dr.phil. (Aarhus Uni. 2021)

0:000:00