Hjort vil ikke sætte beløb på digitale besparelser

DIGITALISERING: Den nye digitaliseringsstrategi skal spille en ’nøglerolle’ i effektiviseringen af den offentlige sektor. Regeringen vil dog ikke sætte kroner på det økonomiske potentiale.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har store forventninger til, hvor meget nye og smartere digitale løsninger vil effektivisere den offentlige sektor.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har store forventninger til, hvor meget nye og smartere digitale løsninger vil effektivisere den offentlige sektor.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Kim Rosenkilde

Mellem to og fire milliarder kroner.

Så meget forventede tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) at kunne spare den offentlige sektor for med et digitalt ”kinderæg.”

Chokoladeægget var Corydons metafor for en ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, som han aldrig nåede at realisere på grund af sidste års folketingsvalg.

Torsdag kunne den nuværende regering i fællesskab med KL og Danske Regioner så præsentere sin strategi for den offentlige digitalisering frem mod 2020.

Det er jo ikke sådan, at vi svømmer i penge, og derfor er digitalisering en af de muligheder, vi har for at effektivisere  og dermed billiggøre driften.

Claus Hjort Frederiksen (V)
Finansminister

Ambitionen om at tjene tre formål på en gang – mere effektivitet, bedre brugeroplevelser og vækst i den private sektor – består. Men det konkrete økonomiske mål er forduftet.

”Vi har ikke sat et økonomisk mål på. Det vil vise sig hen ad vejen, når vi får mere effektive systemer. Og vi ved erfaringsmæssigt, at der er rigtig mange penge i digitalisering,” siger finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Gevinster til forhandling
Læser man ned igennem strategien og dens 33 mere eller mindre konkrete initiativer, så fremhæves den offentlige sektors pressede økonomi som drivkraften bag ambitionerne om at effektivisere.

”Digitalisering spiller her en nøglerolle og er blevet en fast del af forhandlingerne om kommunernes og regionernes økonomi,” lyder det blandt andet.

Finansministeren vil dog ikke sige noget om, i hvilket omfang digitaliseringsstrategien er i spil i forhold til at frigøre ressourcer i kommuner og regioner ved de verserende økonomiforhandlinger.

Men potentialet skal nok vise sig hen ad vejen.

”Det er jo ikke sådan, at vi svømmer i penge, og derfor er digitalisering en af de muligheder, vi har for at effektivisere og dermed billiggøre driften af diverse offentlige systemer,” siger Claus Hjort Frederiksen.

KL’s formand Martin Damm (V) er med på, at strategien kan føre til offentlige effektviseringer.

Men det er ikke det eneste motiv for fortsætte af det digitale spor.

”Der er også gevinster ved, at vi kan afløfte nogle omkostninger fra både borgere og virksomheder. De gevinster falder bare et andet sted. Men man skal ikke være bleg for at indhøste dem,” siger Martin Damm.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Dokumentation

Gevinster ved digitalisering

Den tidligere fællesoffentlige digitaliseringsstrategi løb fra 2011 til 2015. Ifølge Digitaliseringsstyrelsens opgørelse har den frigjort godt 2,2 milliarder kroner i den offentlige sektor.

Gevinsterne er primært høstet gennem følgende initiativer:

  Gevinst i mio. kr.
Obligatorisk digital selvbetjening 572
Digital post 963
Strategi for digital velfærd 544
eIndkomst 99
Nye opgaver til Udbetaling Danmark 22


Kilde: Digitaliseringsstyrlsen


Rigsrevision sår tvivl om besparelser

Rigsrevisionen har imidlertid sået tvivl om de reelle gevinster ved først og fremmest indførelsen af digital post.

Ifølge revisionen har staten i praksis kun indhøstet 1/5 del af de forventede statslige besparelser. Samtidig slår revisionen fast, at realiseringen af kommunernes del af besparelserne var mere usikre end de statslige. I forhold til denne del af potentialet har staten dog indhøstet omkring 250 millioner kroner ved at reducere kommunernes bloktilskud.

Læs Rigsrevisionens beretning om offentlig digital post


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)









0:000:00